Davey Geernaert | ProfieLHBT+

Davey Geernaert (23) is een beginnende theatermaker/cabaretier. Hij is geboren in Zoetermeer, heeft nog een tijdje in het pittoresque Schoonhoven gewoond en vertoeft momenteel in Den Bosch. Daar heeft hij aan de Koningstheateracademie gestudeerd, een hbo-cabaretopleiding. Hij is daar afgestudeerd met zijn eigen voorstelling getiteld NABEELD en is van plan daarmee op verschillende toffe plekken te gaan spelen. In zijn materiaal vertelt hij vaak surrealistische verhalen, afgewisseld met beeldende en fysieke elementen.

1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik heb een goed gevoel voor humor, ben erg beeldend ingesteld en mensen voelen zich heel snel op hun gemak bij mij. Ook ben ik iemand die ergens tweehonderd procent voor gaat als ik er gepassioneerd over ben. En ik geef het zelf niet graag toe, maar ik ben heel erg ongeduldig.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Een groot voorbeeld voor mij is Björk. Wat zij doet qua performance, muziek, beeld en mode geeft mij altijd inspiratie voor mijn eigen materiaal. Het heeft iets psychedelisch, iets lichts en het voelt dynamisch. Ook Janelle Monáe is een groot voorbeeld. Een enorm succesvolle black queer artist die in haar muziek een soort ideaalbeeld schetst van een toekomst waar huidskleur, gender en seksualiteit er in alle vormen mogen zijn.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mezelf als een biseksuele cisman. Voor mij maakt het niet uit wat voor geslacht iemand heeft. Je kan het ook panseksueel noemen. In mijn expressie kan ik heel vloeibaar zijn. Ik vind het heerlijk om op hakken te lopen, of om make up te dragen in het dagelijks leven. En als ik op het podium sta vind ik het ook tof om de ene keer een jurk van kranten te dragen en dan weer een fel gele overall.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, ik voel niet per se de drang om mijzelf zo te profileren. Ik zal mezelf zeker nooit inhouden voor iemand qua hoe ik ben of wat voor kleding ik draag. Maar ik stel mezelf voor als Davey. Dat is wie ik ben. En hoe mensen mij als persoon zien of interpreteren dat laat ik aan hun over.

5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind het ontzettend aantrekkelijk als iemand een enorme passie voor iets heeft. Of dat nou iets met theater is, met dieren of met computers. Als iemand iets in zijn of haar leven heeft waar diegene levenslust van krijgt en uren over kan praten, vind ik dat heel aantrekkelijk. Ik kijk als eerste ook altijd naar iemands glimlach. Voor mij kan dat heel veel zeggen over hoe iemand is.

6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Hetgeen wat mij altijd raakt als ik erover nadenk of wanneer ik het ervaar, is het feit dat de hele lhbtq+ gemeenschap eigenlijk als een grote familie voelt. Iedereen herkent dingen bij elkaar en heeft vaak dezelfde soort pijn gevoeld. Ik merk dat ik me altijd gezien en gehoord voel bij queer mensen. Het is de familie die je kiest. Een warm bad waarin je volledig geaccepteerd kunt worden.

7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik heb genoeg nare ervaringen gehad met mensen die bang zijn, het niet begrijpen of geïntimideerd zijn door mijn seksualiteit en wie ik ben. Wat ik het ergst vind is dat ik toen ik nog een vriend had niet altijd op straat zijn hand durfde vast te houden, omdat er weleens blikjes bier naar mijn hoofd zijn gegooid als ik dat wel deed. Uiteindelijk maken al die ervaringen mij sterker en zelfverzekerder. Ik ben nu op een punt waarop ik die hand wel durf vast te houden als ik weer in zo’n situatie terecht zou komen.

8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik vind dat er op middelbare scholen en eigenlijk ook basisscholen meer informatie moet worden gegeven over de lhbtq+ community. De meeste haat ontstaat vaak doordat mensen het niet kennen. En de eerste reactie van mensen bij iets wat ze niet kennen is vaak afstoten of aanvallen. Als mensen van jongs af aan al leren dat het normaal is en dat er heel veel andere soorten mensen zijn dan jijzelf en de bubbel waarin jij leeft, kan dat heel veel onbegrip en haat tegengaan. Ook moet er op middelbare scholen bij seksuele voorlichting veel meer les gegeven worden in hoe dat werkt bij queer mensen. Op mijn school hebben we daar denk ik tien minuten over gepraat, wat veel te weinig is. Ik heb het allemaal maar zelf moeten uitvogelen.

9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik wil herinnerd worden als een warm en creatief persoon die altijd in staat is om mensen inspiratie en hoop te geven.

10. Wat is je motto?

Nasty women get shit done.

*

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar redactie@gaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.