Bi-zonder-man

‘Zulk feministisch gelul heb ik nog niet eerder gehoord.’

‘Oh als je op mannen en op vrouwen valt, ben je hier ook niet vies van!’ (vaak gevolgd door een foto van het geslachtsorgaan van de betreffende persoon).

‘Mag ik wel tussen jou en je partner in komen liggen?’

‘Als je mij niet wil, ik heb nog wel een stoute zus.’

Zomaar een kleine greep uit reacties die ik in de afgelopen jaren met enige regelmaat naar mijn hoofd geslingerd kreeg via de sociale media.

De eerste keer dat dit me overkwam, een aantal jaren geleden, heb ik mijn telefoon aan de kant gegooid en walgde ik van deze actie.

Maar door de jaren heen ben ik de mannen aan gaan spreken op hun gedrag en verdwenen ze meestal met een groot minderwaardigheidscomplex achter een blokkade.

Ook begon het me te intrigeren wat mannen nu precies bezielde om hun geslachtsorgaan op de gevoelige plaat vast te leggen en bij een willekeurige vrouw in de privéberichten te drukken. Ik heb het wel eens gevraagd, maar kreeg eigenlijk nooit echt een antwoord op deze vraag.

Wel kwam ik erachter dat biseksualiteit iets is waar nog altijd een groot mysterie omheen hangt. Ben je homo dan val je als man op mannen, ben je een lesbische vrouw dan val je op vrouwen. Dat is voor iedereen een duidelijk iets.

Maar ben je bi, dan val je eigenlijk op allebei en dat strookt toch niet in vele hoofden. Dus ik heb geprobeerd het de opdringerige mannen uit te leggen.

Uiteraard spreek ik hierin voor mezelf, wat het voor mij betekent. Ik kan namelijk niet oordelen over een ander, hoewel ik vermoedens heb dat er vele biseksuele mensen zijn die er net zo over denken.

Eigenlijk heel kort gezegd zonder bot te zijn: als biseksueel val je op De Mens. De mens die jou het meeste aanspreekt. En het maakt voor de biseksueel verder niet zoveel uit hoe het hoesje eruitziet.

Ik ben inmiddels al bijna 20 jaar samen met mijn vrouw, waarvan 11 jaar getrouwd en zij is voor mij een lot uit de loterij geweest. Maar als mijn vrouw een ander omhulsel had gehad, was ik er ook voor gegaan. Dat is een ‘detail’ waar ik totaal geen rekening mee hield. Het was nu ‘gewoon’ een vrouw. En een hele leuke!

Ik ben dus geen ‘hebbert’.

Dan had ik het niet al 20 jaar bij dezelfde vrouw volgehouden.

Naast het feit dat ik het als heel normaal zie dat ik nu samenben met een vrouw, blijft biseksualiteit een begrip dat mensen vreemd vinden. Je woont samen met een vrouw. Dus lesbisch.

Tja, als het zo zwart-wit zou zijn, was het simpel. Hoewel ik eerlijk gezegd ook wel eens zeg dat ik lesbisch ben, simpelweg omdat ik geen zin heb in onzinnige discussies die nergens toe leiden.

Hoewel ik niet die vrouw ben die mannen onappetijtelijk vindt of ze zelfs verafschuwt, wordt de deur om me als lesbisch te bestempelen wel steeds verder opengezet.

En eigenlijk, als ik heel eerlijk moet zijn, sinds ik mijn ‘bio’ in de socials heb aangepast dat mijn interesse alleen bij vrouwen ligt, is het ineens rustig in mijn privéberichten.

En dat is ook wel wat waard.

*

Floor Brands (Rolde, 1979) is woonachtig in Bedum, samen met haar vrouw en drie kinderen. Met een enthousiaste groep mensen om zich heen zet zij zich in voor de verborgen LHBT+ers. Voornamelijk in haar buurt, maar ook daarbuiten. Zij draagt als ‘B’ uit het LHBT+regenboogpalet haar maandelijkse steentje bij aan Gaykrant.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Bi-zonder-man

  1. D. Jaarsma schreef:

    Prachtig Floor, en ik begrijp jou heel goed, gefeliciteerd met deze column ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.