Bespiegeling

Mijn eerste voornemen voor dit nieuwe jaar is om niet terug te kijken op 2020.

Toch kan ik het niet laten een paar dingetjes uit te lichten.

De algemene ellende sla ik over. Dat weten we nu wel. Ik heb het er best moeilijk mee gehad, misschien wel meer dan ik toe wil geven. Wat betreft de inhoud van dat beruchte glas: halfvol of halfleeg betekent in allebei de gevallen dat er ruimte is voor nieuwe ideeën en kansen.Sommige kansen worden onverwacht geboden. Columnist worden voor de Gaykrant bijvoorbeeld. Ik durf het zinnetje uit verlegenheid bijna niet op te schrijven, maar terwijl ik dat doe begin ik te gloeien van trots.

Het kluizenaarsbestaan van het afgelopen jaar heeft mij de kans gegeven om te bespiegelen.
Mijn eigen leventje, met name de afgelopen tien jaar.

Dat veranderen van genderrol niet vanzelf gaat, wist ik allang. Ik ben sinds mijn ‘switch’ meer dan eens op barrières gestuit die me bijna deden huilen van frustratie.

De toestanden rond Nicky Tutorials en J.K. Rowling zijn evident. Zelfs in ons moderne, tolerante tijdperk, ben je als transvrouw eigenlijk altijd een schietschijf. Minstens zo ernstig is het pathologiseren van de trans-mens. Waar tientallen patiëntengroepen smeken om meer begrip voor, en inzicht in hun aandoeningen, is de aandacht voor de medische en paramedische elementen rondom een geslachtsaanpassing buitenproportioneel. Er loopt zelfs al jarenlang een televisieprogramma dat overloopt van transgerelateerd leed en pijn.

De stigma’s druipen van het scherm. Een doodenkele keer heb ik het vol gehouden om een aflevering uit te zitten. Na afloop dacht ik steevast: “Hopelijk hoef ik zoiets nooit mee te maken!”

Bij deze pleit ik ervoor om op te houden met dat vreselijke TV programma waarin een mansplainende hipster figuurlijk tussen (mijn) benen zit te tasten.

Hij is een Zij: Weg ermee!!!

Want het kan veel beter.

.

Carine de Graaf (1961) is van beroep geluidstechnicus. In haar vrije tijd leest ze graag, luistert naar muziek en bezoekt musea. Daarnaast doet ze een deeltijdstudie psychologie. Carine heeft een transgendered achtergrond: rond 2010 is ze van man naar vrouw gegaan. Een uitgebreidere bio lees je onder haar eerste column.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.