Ondernemers Reguliersdwarsstraat niet klein te krijgen

Het jaar 2020 begon zo mooi. Maar het uitbreken van de corona-pandemie veranderde alles in een klap. De gevolgen waren groot. Ook de horeca-ondernemers werden zwaar getroffen. Gaykrant spreekt met Eward Koning, voorzitter van de BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) Reguliersdwarsstraat over het afgelopen jaar, de kabinetsmaatregelen en de plannen voor de toekomst. “Misschien wordt Pride in 2021 het feest van de bevrijding.”

Tekst: Paul Hofman

De stemming bij de horeca-ondernemers die we spreken is heel erg bedrukt. Koning: “Iedereen is natuurlijk reuze teleurgesteld dat we niet kunnen doen waar we goed in zijn: mensen een te gekke avond bezorgen. Nog even los van alle financiële zorgen. Die zijn natuurlijk groot. Toch houden verreweg de meeste ondernemers moed.

Velen zijn creatief met take away & delivery of livestreams maar daar kun je natuurlijk niet van bestaan. Zo heeft een aantal zaken deze periode gebruikt om te verbouwen. Ook als ondernemersvereniging zitten we niet stil. Zo hebben we een heel plan klaarliggen om te gaan werken met sneltests voordat men uitgaat. Waarschijnlijk maken deze tests straks deel uit van onze exit-strategie uit deze ellende.”

Rampjaar

Terugkijkend op dit rampjaar zegt hij onomwonden: “Alles is al gezegd denk ik. Dit was een dramatisch jaar niet alleen in de dagelijkse exploitatie maar ook omdat eigenlijk alle evenementen dit jaar werden gecanceld. Zo hadden we een vergunning voor Koningsdag, de grote Amsterdamse public viewings van het Eurovisie Songfestival (ESF) en Project Rainbow Runway (PRR), een catwalkshow waarbij de straat letterlijk de regenboogloper uit zou leggen voor talenten uit de lhbti+ community. Vooral om de (drag-) performers en natuurlijk ook de horeca te steunen.”

Historische Pride

Bij de pakken neerzitten willen Koning en zijn mede-bestuursleden niet. “We gaan die evenementen proberen in te halen in 2021. Koningsdag op heel grote schaal zie ik niet gebeuren eerlijk gezegd. Wij combineren ESF en PRR in een OpenUp feestweek eind mei.” Dan: “Momenteel worden daarvoor meerdere scenario’s uitgewerkt waarbij we hopen dat mensen kunnen rondlopen maar ook een scenario met 1,5 meter zittend publiek op de terrassen en allerlei Covid-beschermingsmaatregelen behoort tot de mogelijkheden.”, zegt hij.

“Wordt Pride 2021 het Feest van de Bevrijding?”

“Misschien wordt Pride begin augustus wel het Feest van de Bevrijding. Dat zou natuurlijk prachtig zijn. Ik ben er voorstander van om de Pride-feesten te verdelen over twee weekenden. Niet alleen de ondernemers maar vooral ook onze bezoekers hebben heel wat in te halen. Dit kan een historische Pride worden.”

Nieuw initiatief

Verder hebben collega BIZ voorzitter van de Utrechtsestraat Robbert Overmeer en ik het initiatief genomen het Queer Horeca-overleg Amsterdam (QHA) in het leven te roepen. De huidige harde reset dwingt ons namelijk om samen te werken én als roze horeca onze eigen belangen veilig te stellen maar ook mee te denken over bijvoorbeeld het nieuwe Pride beleid.” Dan: “Op hoog niveau praten we volop mee over de bezoekerseconomie. We willen dat Amsterdam weer het Regenboog-middelpunt wordt. Meer roze bezoekers voor onze stad. Dat hoort immers bij de vrije, inclusieve en tolerante stad die Amsterdam wil zijn.”

Denken in mogelijkheden

Vorige week lekte een notitie uit van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) waarin heropening van de horeca werd bepleit. Hoe staan jij daar tegenover? “Ik vind dat met alle protocollen het veilig geweest zou zijn de restaurants weer te openen. Bekijk het aantal besmettingen daar destijds met de maatregelen maar. Cafés en clubs is iets anders maar daar zouden sneltesten écht het verschil kunnen maken. Wij zouden daarmee morgen kunnen starten maar ik heb er begrip voor dat men met deze oplopende besmettingen de focus elders legt.” Benadrukt: “Toch moet je nu al gaan plannen. Daarom denken wij in scenario’s. Ik hoop dat de gemeente qua vergunningverlening dezelfde flexibiliteit aan de dag legt.

“Ons uiteindelijke doel: een groen flaneergebied”

We moeten de exacte uitwerking van het nieuwe steunpakker nog afwachten maar het helpt zeker. Er blijft toch nog een behoorlijk stuk over wat de ondernemers moeten bijpassen. Ik geloof wel dat de moeilijke situatie in de horeca eindelijk in het vizier van de beleidmakers is. Nu is het de kunst in “mogelijkheden” te gaan denken waarbij ik veel verwacht van de aangekondigde trials in januari. Als die tenminste onder de huidige omstandigheden nog kunnen doorgaan.”

Op de vraag of de ondernemers ook hulp van anderen krijgen antwoordt Koning: “Sommige pandeigenaren en de grote brouwers helpen soms met een korting op de huur. Ik zeg bewust sommige. Een flink aantal beweegt niet mee. Gelukkig is er inmiddels veel jurisprudentie waarbij huurders in het gelijk worden gesteld. We moeten de last samen dragen dus dat is niet meer dan terecht.”

Flaneergebied

“Ook bij Stadsdeel Centrum denkt men goed mee en wordt er samen met ons vooruit gekeken. Recent hebben we de toezegging gekregen dat in 2021 de straat zal worden geherprofileerd. Dan komen we nog dichter bij ons uiteindelijk doel: een groen flaneergebied met retail, alle internationale keukens en een veelheid aan verrassende bar- en clubconcepten.”

Drie wensen

Wat is de grootste wens van Eward Koning? “Tja, dat zijn er eigenlijk drie haha. Allereerst hoop ik dat in 2021 zo snel mogelijk de effecten van een eventueel vaccin in combinatie met sneltesten te merken zullen zijn. Verder natuurlijk met m’n mannen gezond blijven en ook zelf een volgende zakelijke droom in de Reguliers waarmaken. Over dat laatste kan ik helaas nog niet uitweiden.” Maar hij verzekert ons dat we dat als eerste horen.


•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Ondernemers Reguliersdwarsstraat niet klein te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.