Abortus redt levens

Er waait een conservatieve wind door ons ‘progressieve kikkerland’. Dat werd vorige maand pijnlijk duidelijk door anti-abortus TV-spotjes uitgezonden op de publieke omroep. 

In deze spotjes wordt gesproken over hulp aan ‘vrouwen die zwanger zijn en hun ongeboren kindje’. Dit is niet alleen misleidend, maar sluit ook een grote groep trans- en non-binaire mensen uit die ook onbedoeld of ongewenst zwanger kunnen worden.

Daarom heeft de feministische doe-tank De Bovengrondse een actie opgestart: ‘Abortus Redt Levens’. Ze vragen om aandacht voor een liefdevol en inclusief geluid rondom abortus. Voor deze campagne lieten veel mensen uit de LHB+gemeenschap zich fotograferen.

Conservatieve krachten beïnvloeden anno 2020 nog te veel hoe Nederland denkt over abortus. Zowel in de politiek, als voor de deur van klinieken en online klinkt een georganiseerd anti-keuze geluid, dat onjuiste informatie verspreidt. Dit is schadelijk en vraagt om een nieuw perspectief. Ook loopt Nederland achter met abortuswetgeving. Zo staat abortus nog altijd in het wetboek van strafrecht, is de abortuspil niet beschikbaar bij de huisarts en is er nog steeds een wettelijk verplichte vijf dagen bedenktijd. En het gaat niet de goede kant op; twintigers en dertigers denken negatiever over abortus dan de generatie van hun ouders.

Tijd om het belang van keuze extra aandacht te geven en het heersende discours omtrent abortus te veranderen! Abortus wordt vaak neergezet als een inherent zware en ingrijpende beslissing. Uit een van de grootste studies naar ervaringen van mensen die voor abortus kiezen, blijkt echter dat opluchting de meest gevoelde opluchting na een abortus is. Ook nemen de meeste mensen het besluit voor een abortus weloverwogen en hebben weinig mensen spijt.

Voor de campagne Abortus Redt Levens lieten ruim 150 mensen zich fotograferen met de slogan op een grote vlag gedrukt. Ook veel mensen uit de LHBT+-gemeenschap deden mee voor ‘het andere geluid’. Dat is hoog nodig: in veel berichtgeving over abortus wordt namelijk alleen gesproken over vrouwen. Trans- en non-binaire personen worden daarbij niet meegenomen. De Bovengrondse wil hiermee duidelijk laten zien dat niet alleen vrouwen (ongewenst) zwanger worden en dat abortus iedereen in onze maatschappij aangaat.

Het gaat om het recht om te bepalen over je eigen lichaam, over je eigen leven en toekomst. Verregaande inmenging van de overheid in het privéleven en lichaam van de burger is uitermate ongepast, een feit waar de LHBT+ gemeenschap ook regelmatig mee te maken krijgt. Denk aan het niet vergoeden van fertilisatietrajecten bij queer-koppels en de tot 2014 gangbare verplichte sterilisatie van transgendered personen. Wanneer je strijdt voor de vrijheid van een individu om te zijn wie die is – en wil zijn – is het logisch je ook uit te spreken over het recht op abortus. Alle onderdrukking hangt immers met elkaar samen.

Het is tijd voor een ander verhaal. Abortus redt levens. Ondersteun jij deze boodschap? Teken dan het ‘Manifest voor het leven’ van De Bovengrondse via abortusredtlevens.nl.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.