Amersfoortse LHBT-community sponsort kerstboom

Met de financiële steun van de lokale LHBT-community is in het centrum van Amersfoort een immense kerstboom verrezen. Dit als dank voor de gastvrijheid die de horeca al jarenlang biedt aan ‘roze’ evenementen. “De boom staat als een huis”, zegt horeca-ondernemer Derk Koetje enthousiast.

Tekst: Paul Hofman
Foto: Cees Wouda/Anouk De Kleermaeker

Normaal gesproken sponsort de Amersfoortse horeca de boom op het centrale plein van de stad. Door de corona verliep dat dit jaar anders. Horeca-ondernemers zitten dit jaar door de crisis in zwaar weer en hebben alle geld nodig te overleven. Even dreigde er zelfs geen kerstboom te komen. Dat was buiten de samenwerkende LHBT-organisaties gerekend.

Ondermeer Transvisie Amersfoort, stichting Maruf, Keiroze, antidiscriminatiebureau Amersfoort, COC Midden-Nederland en Roze 50 + hoefden niet lang na te denken en sloegen de handen ineen. Gezamenlijk trokken zij de beurs. Voorzitter van het Regenboogplatform in Amersfoort Martin Moerings: “Uit dankbaarheid geven wij dit cadeau aan de bewoners.” Met het sponsoren bereikt het platform ook een ander
doel: de zichtbaarheid van LHBT-ers vergroten.


Aan de vooravond van Paarse vrijdag was het zover: de kerstboom staat fier te pronken. Voorbijgangers reageren enthousiast op deze gulle donatie van de LHBT-gemeenschap. “Zo maakten twee Marokkaanse jongens al een selfie met de kerstboom van zeven meter hoog op de achtergrond.”

Bezoekers van de wekelijkse markt waren vol lof. “Dit trekt echt de aandacht. Gewoon keigaaf.” zegt een bezoeker. Op social media wordt het initiatief positief gewaardeerd aldus Moerings. Wordt het een jaarlijkse traditie? Lachend: “Dat hopen wij van harte.” Door Covid-19 gebeurde het ontsteken van de lampjes in de kerstboom in stilte en zonder publiek.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Amersfoortse LHBT-community sponsort kerstboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.