Coronacrisis eist slachtoffers in de homohoreca

Ook voor de homohoreca is de coronacrisis een ongekend zware klap die onlangs de eerste slachtoffers eiste: Bar De Rits in Groningen en homosauna Kouros nabij Antwerpen moeten definitief hun deuren sluiten. Enkele andere homozaken zijn gedwongen om bijvoorbeeld via crowdfunding extra inkomsten te verwerven.

Tekst: Peter Koop
Hoofdfoto: Donald Trung/Wikimedia Commons

Vorige week maakte de eigenaar van Bar De Rits in Groningen bekend dat hij het financieel niet redt, waarmee een eind komt aan het oudste nog bestaande homocafé van de stad. De Rits werd namelijk al in 1981 geopend en wel door Jack de Wette, die sinds 1974 al eigenaar was van de roemruchte homobar-disco Mac Donald, later bekend als The Mac.

In zijn lange bestaan, volgend jaar had het 40-jarig jubileum gevierd kunnen worden, is De Rits meermalen van eigenaar gewisseld en in 2009 werd de zaak zelfs omgevormd tot theatercafé Viva la Diva, maar na ongeveer een jaar kwam de oude naam weer terug. Bar De Rits bleef een typisch bruin café met een laagdrempelig karakter waar een heel gemengd LHBT-publiek zich thuis voelde.

Een andere zaak die de coronacrisis niet heeft overleefd is homosauna Kouros in Schoten, vlakbij Antwerpen. Deze in een mooie bosrijke omgeving gelegen sauna opende in 1999 en werd van oudsher ook door veel Nederlanders bezocht. Op de website lieten de eigenaren via onderstaand bericht weten dat het gebrek aan perspectief hen heeft doen besluiten om de zaak te verkopen:

Afscheidsbericht van de eigenaren van de Kouros-sauna

Corona-acties

Dat er nog niet méér homozaken failliet zijn gegaan wil niet zeggen dat zij het door de crisis niet heel zwaar hebben. Zo is bij twee homocafés de financiële nood al dermate hoog dat ze een crowdfundingsactie zijn begonnen.

Het gaat daarbij om de Spijker Bar aan de Kerkstraat in Amsterdam, die afgelopen maart door nieuwe eigenaren werd overgenomen. Zij konden hierdoor echter geen bewijs van omzet over de voorgaande maand overleggen, waardoor ze niet in aanmerking komen voor overheidssteun. Om de zaak overeind te houden zijn ze daarom een crowdfunding gestart, die inmiddels al ruim 12.000,- euro heeft opgeleverd.

De Spijker Bar in Amsterdam (foto: Peter Koop)

Ook homocafé Uit de Kast in Groningen is een crowdfunding begonnen, waarbij echter nog maar een schamele 340,- euro is binnengekomen. Uit de Kast werd in 2018 geopend nadat enkele andere homocafés in de stad gestopt waren. Na de sluiting van De Rits is Uit de Kast een van de nog slechts drie overgebleven homozaken in Groningen, naast café De Prins en cafetaria-café Ons Moeke.

Afgezien van deze twee cafés die een crowdfunding zijn gestart, zijn er ook nog enkele homozaken die kerst- of drankpakketten of andere merchandise te koop aanbieden om daarmee wat extra inkomsten te genereren. Zie voor een overzicht van deze corona-acties de speciale pagina op Homohoreca.nl.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.