Gaykrants Boekenplank: de meest spraakmakende queerboeken

Iedere maand verschijnt deze rubriek in samenwerking met boekensite hebban.nl. We belichten hierin recent verschenen boeken met een roze tintje: ofwel de auteur is LHBT-er of het thema is van belang voor onze community. Dit keer heeft de boekenredactie weer een aantal verrassende boeken uitgezocht met personages als een burgemeester, een voetbalicoon, een kasteelheer en een paradijsvogel.

Tekst: Paul Hofman

1 | Yves Peirsman – De burgemeester | Uitgeverij Houtekiet

Net op de dag dat zijn partij haar verkiezingslijst wil  voorstellen, verdwijnt de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen. Terwijl de politie van Antwerpen zich blindstaart op de tegenstanders van de controversiële politicus, groeit de onrust in de stad. Vooral de allochtone bevolking voelt zich een doelwit. Uit onvrede met het speurwerk van de politie beslist Bas Michiels zelf op onderzoek uit te gaan. Als werkloze journalist is hij toch al op zoek naar een nuttige levensinvulling. Samen met een ex-vriendin, die dochter van de loco-burgemeester is, wil hij hoe dan ook te weten komen of haar vader gevaar loopt. In het boek komen we veel te weten over zijn relatie met zijn ex Emma, zijn leven als werkloos journalist, zijn vriendenkring en zijn geaardheid.

“`Bloedstollend verhaal, uiterst actueel, levensecht, vlot geschreven. Uitstekende debuutroman.”


2 | Megan Rapinoe – Eén leven, voetbalicoon en activist | De Geus

De auteur is een van de meest getalenteerde atleten ter wereld. Met het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal behaalde ze Olympisch goud en won ze tweemaal een WK. Maar naast haar succes op het voetbalveld is Rapinoe een grootheid. Ze is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Rapinoe strijdt als geen ander voor gelijke behandeling en betaling, én voor LHBT+ rechten. 

“Ontwapenende autobiografie van deze rebelse vrouw met een missie, ontroerend en hartverwarmend. Ze heeft een grote mond maar een klein hartje. Niet verwonderlijk dat Rapinoe dit jaar de lijst van honderd invloedrijkste mensen van Time Magazine haalde. Een aanrader.”

 

3 | Tova Gerge – De Jongen | Uitgeverij Nobelman

De verteller in deze roman wil macht uitoefenen over zijn arrogante en kortharige medestudent. Maar om wat voor soort macht gaat het en wat gebeurt er als ‘de jongen’ zich werkelijk aan hem onderwerpt? De verteller in het boek is gefascineerd door ‘de jongen’ en probeert snel contact met hem te leggen. Ze krijgen een relatie. Duidelijk is vanaf de eerste dag wie de lakens uitdeelt en wie de ondergeschikte is. Ondanks dat blijven ze elkaar aantrekken. Ze gaan ze met elkaar naar bed waarbij de hoofdpersoon ‘de jongen’ vaak wellustig kastijdt met een riem. Een boek waarin de verteller thema’s behandelt als gender, feminisme, sadomasochisme, taal, lust, klassenverschil en seksueel misbruik.

“Ingewikkelde onderwerpen die vakkundig worden beschreven, mooi maar tegelijkertijd hard beschreven, diepgaand, soms schurend.”

 

4 | Oscar Wilde – De ballade van Reading Gaol | Uitgeverij Boom

Dit is onmiskenbaar het beroemdste gevangenisgedicht aller tijden. De 654 regels tellende ballade is een dichterlijk eerbetoon aan de ter dood veroordeelde moordenaar Charles Thomas Wooldridge en tevens een aanklacht tegen de onmenselijkheid van de doodstraf en van het hele gevangenissysteem. Sinds zijn verschijning in 1898 is het werk ononderbroken in druk geweest. Het is in vele talen vertaald. Reading Gaol is de gevangenis van Reading waar Oscar Wilde een tijdlang opgesloten zat.

Wilde was verwikkeld geraakt in een juridisch gevecht met de Markies van Queensberry, de vader van Lord Alfred Douglas (Bosie). Deze was de liefde van zijn leven. Het betekende tegelijk zijn ondergang. Hij werd niet veroordeeld voor ‘sodomie’ of homoseksualiteit, maar ‘slechts’ voor ‘grove onzedelijke handelingen’ met jonge mannen van een lagere afkomst. De gevolgen waren groot voor Wilde: zo kreeg hij twee jaar dwangarbeid, een faillissement en de openbare verkoop van al zijn spullen, een scheiding van zijn vrouw Constance en het verlies van zijn twee zoontjes op zijn dak.

“Ingetogen, directe stijl. Poëzie die je niet loslaat. Magnifiek.”

 

5 | Jan Dijkgraaf – Martien, van burgemeesterszoontje tot kasteelheer | Uitgeverij Osjato

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie “Chateau Meiland”, waarvan de afleveringen vaak meer dam een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je hem hem onuitstaanbaar. Op televisie zie je maar een gedeelte van hem. Dit boek gaat over de jeugd van Martien, met zijn alcoholistische vader en zijn vroeg overleden moeder. Over zijn kennismaking met zijn vrouw Erica die hem ooit als ‘de meest lelijke man die ik ooit heb gezien’ omschreef. 

“Als je dit boek leest krijg je een compleet beeld van deze opvallende man, die uitgroeide tot een fenomeen. Hij is meer dan een kleurrijke paradijsvogel, meer dan een geëxalteerde nicht, het boek geeft een onthullend kijkje op wie hij echt is. Structuur ontbreekt in de opbouw van het verhaal, wat een rommelige indruk geeft. Maar hoe dan ook: het leest wel wel lekker weg.”

 

Wij waren door een muur omringd,
Twee ballingen bijeen;
Verstoten had de wereld ons
Naar waar geen God verscheen;
De Zondeval zat overal
Als een valstrik om ons heen.

Oscar Wilde (1854 – 1900)

Cadeautip:

Geert Dales – Tien zetels | Uitgeverij Prometheus

De auteur vertelt zijn verhaal, waarin hij tevens teruggrijpt op levenslessen uit zijn jongere jaren. Een relaas over oprecht betrokken politici en ambitieuze baantjesjagers binnen 50PLUS. Dales beschrijft een partij vol weeffouten, opportunisten, geboren querulanten en een malverserende intrigant in wie we Jan Nagel herkennen.

“Geeft een niet zo rooskleurig beeld van politiek in al zijn facetten, genadeloos legt hij mensen onder het vergrootglas, spaart anderen en zichzelf niet bepaald, onthutsend. Rancuneus? Oordeel zelf.”


Regelmatig heeft Gaykrant boekenwinacties. Ook deze maand mogen wij van een aantal uitgeverijen boeken weggeven! Kans maken? Volg ons dan op Instagram en Twitter voor nadere info!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.