Aanvoerder Bram van Polen: “PEC Zwolle dé ultieme plek om uit de kast te komen”

Maar natuurlijk. Bij zijn club PEC Zwolle is een homoseksuele profvoetballer van harte welkom. Laat daar geen misverstand over bestaan. Aan de vooravond van Paarse Vrijdag spreekt aanvoerder Bram van Polen (35) over de conservatieve voetbalwereld. En over de commerciële kansen voor de eerste prof die uit de kast komt. “De sponsoren hangen om je nek.”

Tekst: Peter Schouten

Meer dan driehonderd wedstrijden heeft hij inmiddels op zijn naam staan voor zijn PEC Zwolle. Een jongen van de club, zo heet dat dan. Een aanvoerder met gezag. Iemand die voor zijn groep staat. Letterlijk en figuurlijk. Ook als er moeilijke onderwerpen zijn. Homoseksualiteit in de voetbalwereld bijvoorbeeld. “Dat vind ik leuker dan over voetbal praten. Ik ben wel klaar met die voetbalclichés.”

Dat komt mooi uit, want zo’n geliefd gespreksonderwerp is dit niet voor voetballers.
“Het is een gevoelig onderwerp waarbij je moet oppassen wat je zegt. Je kunt best snel mensen kwetsen. Dat is het lastige, want dat wil ik niet. Veel voetballers zijn bezig met hun imago, maar ik vind echt dat dit onderwerp er wel bij hoort. Voetbal is een platform om onderwerpen ter sprake te brengen. Het kan een ultieme verbinder tussen verschillende werelden zijn. Ik denk dat de voetbal- en de LHBTI-wereld ermee bezig zijn, maar we moeten het blijven bespreken.”

Wat is er gevoelig aan dit onderwerp?
“Er is nog steeds geen profvoetballer uit de kast. Daar is het wel tijd voor. Het zou mooi zijn als er een paar bij verschillende teams dat zouden doen om zo een blok te vormen. Maar de voetballerij is een hele harde en macho wereld. Heel veel mensen hebben een mening over je. Ik denk dat het überhaupt lastig is om uit de kast te komen – richting je ouders bijvoorbeeld – laat staan naar je voetbalelftal.”

Louis van Gaal zei dat hij denkt dat het nog heel lang gaat duren voordat er een prof uit de kast komt. Of zijn we toch dichterbij dat moment dan we denken?
“Ik hoop en denk het wel. Twee jaar geleden sprak ik een homoseksuele assistent-scheidsrechter en hij dacht er drie te kennen. Dus ja, die jongens zullen er heus wel zijn. Laat het maar bij PEC Zwolle de ultieme plek zijn om uit de kast te komen. Maar het zou lekker zijn als ‘ie er ook meteen twintig goals in ramt. PEC Zwolle is bij uitstek de club waar je jezelf kunt zijn. Ik wil dat iedereen zich bij ons fijn en vertrouwd voelt. Wij zullen je volledig steunen. Ik denk dat de hele voetballerij zo denkt.”

Dat vraag ik mij af. De voetbalwereld is toch ontzettend conservatief wat dat betreft?
“Dat heeft deels ook met IQ te maken. Maar dat heb je ook in de rest van de maatschappij als je ziet hoeveel mafkezen er op aarde leven. Die zullen dit altijd anders zien en in ouderwets denken blijven hangen.”

Zou het commercieel interessant zijn om als prof uit de kast te komen?
“Dat moet niet de insteek zijn, maar ik denk dat veel grote sponsoren erop zitten te wachten. Je gaat een ultiem uithangbord worden. Je wordt een rolmodel en de sponsoren hangen om je nek. Ik hoop dat wij dat nog mee mogen maken.”

Het is Paarse Vrijdag. Een dag waarop veel scholieren en studenten paars dragen om solidariteit te tonen met de LHBTI-gemeenschap. Wat is jouw boodschap richting jongens en meisjes die met hun geaardheid worstelen?
“Geloof in jezelf en ga uit van je eigen vrijheid en plezier. Het is erger om jezelf niet te kunnen zijn dan dat je misschien af en toe wat shit over je heen krijgt, maar wel jezelf bent. Als mensen het niet accepteren dan is het de vriendschap niet waard. Vind de mensen die je respecteren om wie je bent en niet op wie je valt.”

Wordt er bij jullie in de kleedkamer of op het veld wel eens gescholden met ‘homo’?
“Jawel, maar niet veel. Het bekt ook af en toe wel lekker. Daar zit verder helemaal geen gedachte achter. Het is als ‘kanker’ wat je vaak bij Hagenezen hoort. Maar zodra iemand bij hen dat heeft, doen ze het niet meer. Zodra wij een homoseksuele voetballer hebben, dan zal het niet meer gebeuren.”

Bij discriminerende spreekkoren kan een wedstrijd worden stilgelegd. Moet dat ook bij homofobe spreekkoren gebeuren?
“Als er iets gezongen wordt, is het altijd gericht tegen iemand. Dat het echt iemand kwetst. Worden er over homo’s dingen gezongen of geroepen?”

Jazeker.
“Zo heb ik dat nog niet ervaren. Maar als je een statement wilt maken, moet je dat ook aanpakken. We leven nu in een wereld waarin we dat soort dingen aan het uitbannen zijn. Zeker als iemand uit de kast is, zullen beide teams van het veld stappen. Dat doen we ook met racisme.”

Maar als niemand homo is, zal niemand zich verantwoordelijk voelen om dat te doen.
“Klopt, omdat dan niemand gekwetst wordt. Het klinkt misschien lullig, maar zo is het wel. We staan daar met z’n tweeëntwintigen om de boel te entertainen. Als er dan één gekwetst wordt, moet je van het veld stappen. Homoseksuele spreekkoren gaan gemakkelijker langs ons heen, omdat het niemand van ons raakt.”

Er moet dus eerst iemand persoonlijk gekwetst worden voordat…
“Ja, dat is ook jammer. Ik snap volledig wat je bedoelt.”

Speciaal vanwege Paarse Vrijdag vraagt de All Together Challenge (een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen) dit weekend in het betaalde voetbal aandacht voor diversiteit in de sport. Alle aanvoerders zullen een speciale #onelove-aanvoerdersband dragen. Verder zijn de cornervlaggen in de regenboogkleuren en dragen alle coaches en (assistent)scheidsrechters een regenboogspeldje. FOX Sports plaatst speciale regenboogplopkappen op de microfoons voor de interviews. De actie vindt zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal plaats.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Aanvoerder Bram van Polen: “PEC Zwolle dé ultieme plek om uit de kast te komen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.