Geert Dales: “Bovengemiddeld aantal rare snuiters in de politiek”

De ene helft van zijn werkzame leven stond in het teken van de internationale diplomatie en kunsten, de andere speelde en speelt de politiek een doorslaggevende rol. Onlangs zag zijn boek Tien zetels het licht waarin hij terugkijkt op zijn tijd als voorzitter van 50PLUS. Gaykrant spreekt met Geert Dales.

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Privécollectie

In de politiek is Geert Dales geen onbekende: zo was hij ondermeer wethouder in Amsterdam en burgemeester van Leeuwarden. Gezien de ontwikkelingen binnen 50PLUS en Forum voor Democratie is zijn boek uiterst actueel. Blijven er alleen rokende puinhopen over en is politiek nog wel leuk?

Wat was voor u de reden dit boek te schrijven?

“De ervaringen bij 50PLUS boden, meer dan mijn eerdere politiek-bestuurlijk ervaringen, een scherp inzicht in de bijzondere karakteristieken van het politieke bedrijf. In Tien Zetels omschrijf ik dat als volgt: Wonderlijke omgangsvormen, een bovengemiddeld aantal rare snuiters, monoloog boven dialoog, poseergedrag, bovenmatig opportunisme, veel hypocrisie, onveilige werkomgevingen en een opvallend losse omgang met de waarheid en de beginselen van moraliteit en integriteit.

Ik dacht: als ik dit nou eens opschrijf kunnen we er misschien iets van leren en werken aan wat beter kan en anders moet.” Niet verwonderlijk dat de subtitel van zijn boek ‘hoe 50PLUS ten onder ging en wat we daarvan leren’ luidt.

Veel mensen worden door u als niet met naam en toenaam genoemd. Waarom eigenlijk niet?

“Teveel namen, zeker als die onbekend zijn bij het grote publiek, zouden het boek onleesbaar gemaakt hebben. Alleen als iemand een rol van betekenis in het grotere geheel speelde heb ik de naam expliciet genoemd.” 

Uw leven kunnen we splitsen in twee periodes, de ene buiten de de ander binnen de politiek. U schrijft in uw boek dat u ongeduldig, emotioneel en rechtlijnig bent. Eigenschappen die zeer te waarderen zijn maar in de politiek heel lastig. Waarom toch de keuze de politiek in te gaan?

“Heel simpel: de drive om iets van maatschappelijke betekenis te doen, bij te dragen aan de samenleving, iets toe te voegen.”

Geert Dales en zijn man Rinze

Heeft het feit dat u getrouwd bent met Rinze ooit een negatieve rol gespeeld?

“Nee nooit. Eerder andersom. Natuurlijk zijn er altijd types die, achter je rug om, misplaatste opmerkingen maken maar ik heb er nooit hinder van ondervonden. Het zal er wel mee te maken hebben dat ik op geen enkele manier uitstraal dat het iets bijzonders is. Dan krijg je dat ook terug. Bij 50PLUS is homoseksualiteit nooit een punt van discussie geweest. Anders was Henk Krol daar ook niet jarenlang de politiek leider geweest. Henk en ik hadden het er overigens nooit over.”

U werd samen met fractievoorzitter Henk Krol weleens neergezet als het duo ‘valse nichten’. Wat doet dat met u?

“Ach, je moet er ook een beetje om kunnen lachen. Lees de roman van Guus Vleugel ‘Een valse nicht’. Weliswaar uit 1985, maar nog heel behulpzaam. Niet te snel op je tenen getrapt zijn!”

Hoe kijkt u naar de perikelen rond Forum voor Democratie?

“Andere mensen, in de kern hetzelfde verhaal. Ego’s, baantjes, geld, messen in de rug, bedrog en verraad, alle elementen zitten erin. Lees mijn boek, hahaha!”

*

De Gaykrant mag van uitgeverij Prometheus drie exemplaren van “Tien zetels” weggeven! Wil je kans maken? Mail dan vóór 9 december je naam en postadres naar gaykrantredactie@gmail.com

 

“De politiek en het openbaar bestuur hebben veel afstotende en afschrikwekkende elementen. Maar er komen ook prachtige dingen tot stand”

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.