Identiteit

Vrouw worden viel uiteindelijk mee. 

Misschien vorm ik een uitzondering, maar ik ben nooit in elkaar geslagen, met uitwerpselen bekogeld, uitgelachen of weggestuurd uit een damestoilet.

Soms zegt iemand per ongeluk ‘meneer’ tegen me. Dat is voor mij hooguit een reminder wat aandacht aan mijn uiterlijk te besteden. 

Ik ben geen meisje-meisje.

De laatste tijd lijkt er iets te verschuiven. Het begon met het programma ‘hij is een zij’. Soms komt de dag na een uitzending opeens een wildvreemde tegen me aan babbelen om haar medeleven voor ‘mensen zoals ik’ te betuigen. 

Dan voel ik me publiek eigendom.

Er blijkt steeds vaker een beroemdheid Trans te zijn. Die moet dan breed worden uitgemeten en daar moet dan het nodige stof bij opwaaien. Of ik daar iets van vind?
Nee. Ik kijk nooit naar die programma’s. 

Mag dat?

Misschien steek ik mijn kop in het zand. Dat was best comfortabel. Het veranderde toen een vriendin wilde weten of ik moeite heb met ‘ze’ en ‘zij’, of juist niet.

Vanuit haar interesse voor mijn achtergrond was ze beland bij een gendervariant die niet als mannelijk of vrouwelijk bejegend wil worden.

Sinds dat moment is mijn vrouwelijke identiteit niet meer vanzelfsprekend. De onbevangenheid is weg. Hoe kan ik mezelf omschrijven om aan te geven dat ik door het leven ga als vrouw-met-een-achtergrond, zonder terug in een kast te belanden?

De term ‘Transgender’ voelt als een sociaal-genormeerde vergaarbak waar iedereen in belandt die niet aan de traditionele, dichotome geslachtsstandaard voldoet. Behalve homo’s, feministen en Rianne van Dorst wordt iedereen die gender-ambigue is, spontaan deze kast in getrokken.

Ik stel voor om er een werkwoord van te maken:

Wij transgenderen
Ik transgender
Jij transgendert

Wij transgenderden
Ik transgenderde
Jij transgenderde

Ik was transgendered.

Tenzij iemand een andere manier weet om mij uit die kast te houden.


 

Carine de Graaf (1961) is van beroep geluidstechnicus. In haar vrije tijd leest ze graag, luistert naar muziek en bezoekt musea. Daarnaast doet ze een deeltijdstudie psychologie. Carine heeft een transgendered achtergrond: rond 2010 is ze van man naar vrouw gegaan. Een uitgebreidere bio lees je onder haar eerste column.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.