Geen onderwijs in strijd met de intenties van art. 1 van de grondwet

Arie Slob en zijn rechtsreligieuze geestverwanten bedoelden het allemaal zo goed. Maar laat je geen oor aan naaien. Homoseksualiteit, de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, is de gangbare moraal van oudsher een gruwel geweest. Zodanig zelfs dat God de steden Sodom en Gomorra ter bestraffing in een vuurzee van de aarde zou hebben weggevaagd.

Ter herinnering hieraan sprak Abraham Kuijper, een geestelijk voorzaat van Slob, van homoseksualiteit nog als van het crimen nefandum, de misdaad, zo zondig dat er zelfs niet over mocht worden gesproken. Het was dus volslagen taboe. Deze beladen mythische veroordeling moeten we ook in de 21e eeuw in ons achterhoofd houden. Waar godsdienst en macht samengaan, was nooit ruimte voor tolerantie en homo’s en lesbiennes waren hiervan altijd slachtoffers.

De echo hiervan klinkt nog na als Arie Slob, als minister van onderwijs, het goed recht verdedigt van schoolbesturen om te eisen van ouders dat ze de mogelijke homoseksualiteit van hun kind zullen veroordelen. Het is nog steeds de zonde die niet mag bestaan en, ter verduidelijking daarmee dus, evenmin de ongeschonden persoonlijkheid van hun jonge kind. Zoiets verwacht je in Polen. Daarom wordt er ook wel gezegd dat dit land niet in Europa behoort. Maar in een modern, beschaafd land, dat Nederland pretendeert te zijn, moet zoiets in geen enkel opzicht kunnen worden gehonoreerd.

Afschaffing van de vrijheid van onderwijs is een kwestie van lange adem. Maar de opstellers van artikel 1 van de Grondwet hadden als intentie de uitsluiting van elke vorm van discriminatie. Daarom dient de eerste eis te zijn voor de volgende kabinetsformatie: ‘Geen onderwijs in strijd met de intenties artikel 1 van de Grondwet of een minister van onderwijs die daaraan geen boodschap heeft’.

*

Coos Huijsen is historicus, schrijver, oud-politicus en homoactivist in hart en nieren. In 1977 kwam hij, als eerste openlijk homoseksuele parlementariër ter wereld, uit de kast. Coos was in 2009 ook medeoprichter van Het Blauwe Fonds, dat donaties en legaten werft voor projecten ter ondersteuning van de LGBT-emancipatie. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.