DJ Jan Veering en zangeres Sisca over het verlangen om bevrijd te zijn

Al jaren timmert Jan Veering (artiestennaam Veering) succesvol aan de weg in de muziekscene. De corona-tijd betekent een verandering in zijn leven maar bij de pakken gaan neerzitten is niets voor hem. Samen met zangeres Sisca maakte hij het nummer Inside dat in deze tijd heel actueel is. “Now is the time to be free…..”

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Camilla Lee/Wessel Haaxman

We spraken elkaar via onze laptop. Openhartig vertellen Jan en Sisca over hun nieuwe nummer.

Hoe is het idee voor dit nummer ontstaan?

Jan: “Ik heb het nummer op mijn piano geschreven. Met het akkoorden-schema ben ik vervolgens in mijn home studio aan de slag gegaan. De tekst is door ons samen geschreven met de corona-tijd in ons achterhoofd. We hebben de vocals opgenomen in de studio van Timon Persoon, een getalenteerde toetsenist en producer die ook mijn pianodocent.

“No longer staying Inside”

Inside is een melancholische elektronische pop-song met een jaren ’80 feel. De tekst van het nummer gaat over het verlangen naar bevrijding uit een donker gevoel of bevrijding uit de dagelijkse sleur van het leven, extra relevant in de tijd waarin we leven.”


Jan vervolgt: “We vonden het leuk om er een videoclip bij te maken. Deze is gemaakt door een vriend van me, Wessel Haaxman. Met hem werk ik al lang samen bij een lokaal tv station in Amsterdam waarvoor ik af en toe items presenteer. We hebben de clip opgenomen op de NDSM-werf in Amsterdam.” Trots: “De twee meisjes in de clip zijn mijn nichtjes.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Jan: Ik had op de website Muzikantenbank een advertentie geplaatst; een soort “dating site voor muzikanten”, haha! Sisca heeft op deze advertentie gereageerd.”

Sisca: “Ik zing in een band maar dat lag stil vanwege corona. Ik wilde mij toch graag met muziek bezig houden en zag op de betreffende website Jan’s advertentie. Hij had een link van zijn nummer gestuurd en ik vond het nummer direct mooi. Dus heb meteen gereageerd.”

“Vervolgens hebben we via Zoom afgesproken, omdat “face to face” afspreken werd afgeraden. Dat was gelukkig online meteen erg gezellig, dus hebben we een maand lang elke woensdagavond onze ideeën over het nummer Inside besproken. Met een wijntje erbij.” klinkt het lachend.

Het thema is bevrijding uit een donker gevoel, vooral actueel in deze corona-tijd. Hoe gaan jullie om met deze periode?

Jan: “Ik geef NT2-lessen (Nederlands als tweede taal) voor mijn bedrijf Hollandse Meester en gelukkig kan ik veel lessen online geven, dus dat is fijn. Ik heb dit jaar gelukkig op een paar streams kunnen DJ-en maar verder zijn er natuurlijk erg weinig DJ gigs. Ik mis de spontaniteit van zomaar afspreken en iets leuks doen. Alles is zo gepland op dit moment, je kan niks meer ‘zomaar’ doen. Maar ik weet dat dit nu nodig is en dat alles weer helemaal goed komt als er eenmaal een Covid-vaccin is.”

Cover van Veering’s nieuwste CD Inside


Sisca vult aan: “Ik mis vooral de spontaniteit van het leven, even snel langs je familie voor een knuffel, of lekker een drankje en dansje in de kroeg… Gelukkig ben ik gezond en kan ik me thuis ook vermaken. Maar kan me voorstellen dat dit voor veel mensen een hele vervelende tijd is.”

“Tekst gaat dieper dan meeste popsongs”

Jan vertelt dat het nummer zo uniek is omdat het verschillende stijlen combineert : pop, dance en electro. Het nummer is gemaakt met analoge synths waaronder de zeldzame PolySix synthesizer. Ook gaat de tekst dieper dan de meeste pop songs.

Sisca: “Voor mij is het nummer bijzonder omdat het voor mij het eerste nummer is waar ik aan mee mocht werken. En…..dat ik daardoor Jan heb mogen ontmoeten en dat het ons gelukt is in deze tijd.”


We zien in de clip een regenboogvlag. Welke rol speelt deze?

Jan: “De tekst is multi-interpretabel. Het verlangen om te ontsnappen uit een donker gevoel kan ook slaan op een coming-out, vandaar de regenboogvlag. De tekst in het refrein laat dit verlangen goed zien: “I am no longer staying inside. Wanna go out of mind. I’m gonna show everybody the real me. Now is the time to be free.”
Sisca: “Het betekent voor mij dat iedereen recht heeft om zichzelf te zijn. Ik hoop echt dat dit in de toekomst vanzelfsprekend is.”

Link naar Spotify: http://bit.ly/Veering-Inside-feat-Sisca

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.