Niki Today: “Geniet van wat je nu doet, het is zo voorbij”

Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam, de Amsterdamse welzijnsorganisatie SOOZ, werkgroep Grey Pride Zuid en de Gaykrant werken samen om levensverhalen van LHBT-bewoners van het stadsdeel in kaart te brengen. De komende tien weken zijn deze verhalen hier te lezen, met vandaag de vierde aflevering over Nikolai Slisser, beter bekend als Niki Today.

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Anita Muschner


Als Niki Today breekt Nikolai Slisser (45) vier jaar geleden door als drag queen. Geheel onverwachts wint hij de Miss Travestie Holland-titel. Niki is nu hard op weg een BN’er te worden. “Het betekende een grote overwinning op mijzelf. In vijf jaar tijd heb ik veel bereikt.” Wie is deze performer en wat is zijn geheim?

Roots

Sinds een half jaar bewoont hij een gezellig ingerichte etage vlakbij de Albert Cuypmarkt. De buurt ligt hem na aan het hart, vertelt hij: “Hier wilde ik al heel lang wonen. Mijn moeder is hier opgegroeid. Ze vertelde me enthousiast dat ze op een steenworp afstand hiervandaan heeft gewoond. In dezelfde straat waar ik nu woon.

Mijn opa had een fruitkar op de markt. Eindelijk weer een Slisser in de buurt.” zegt hij lachend. Het feit dat hij hier als drag queen echt vrij kan zijn, is enorm belangrijk voor hem. “Hier kan ik op hoge hakken en in drag veilig op de taxi staan wachten zonder dat mensen mij raar aankijken. Ik kan hier honderd procent mezelf zijn.” Dan verzuchtend: “Dat kon ik de Baarsjes of Zuidoost helemaal niet. Daar werd ik uitgescholden, bedreigd of op zijn minst raar aangekeken. In de Baarsjes hebben ze in het begin dat ik er woonde mijn ramen ingetikt. Ik ben echt heel blij dat ik hier zit. Het voelt als een dorp.”

Tragisch

Nikolai vertelt hoe zijn alter ego Niki ontstond: “Eigenlijk kwam dat door een zeer ernstig incident. Acht jaar geleden kreeg ik een hartinfarct. Hierdoor ben ik echt wakker geschud.

Jarenlang had ik me laten leiden door angsten en onzekerheden. Eigenlijk leefde ik niet echt. Ik was op de vlucht voor mezelf en durfde nooit de confrontatie met mezelf aan. Tot dat moment was een bestaan als drag queen niet voor me weggelegd. Ik ben na mijn middelbare schoolopleiding naar de theateracademie gegaan en acteur geworden. Drag queen was net een stapje te ver.

Mijn bijna-dood -ervaring opende mijn ogen. Het klinkt als een cliché maar er viel echt een last van mijn schouders. Dat was het moment dat ik besloot mijn leven niet meer te laten reageren door angsten.” Zijn eerste optreden als travestiet herinnert Nikolai zich nog als de dag van gister. “Stond ik opeens te schitteren op de bühne met glitters, veren, vol glamour en met supermooie dansers. Een typetje spelen als Niki vind ik prachtig. Dame Edna is daarbij mijn grote voorbeeld.” Met haar heeft Niki meer dan zijn vermomming gemeen. Zo werd ook hij in Australië geboren. Al merkt hij op dat hij absoluut niets moet weten van diens ultrarechtse gedachtengoed.

Johnny Logan

En hoe ontstond de naam Niki Today? “Weet je dat de Ierse songfestivalwinnaar Johnny Logan aan de wieg van mijn carrière stond? Ik werkt jaren geleden voor Amsterdam Gay Pride en had me voor de grap verkleed als ‘Mutti’ van de Oostenrijkse zangeres Conchita. Ik stapte op Mr. Logan af en stelde me voor met “Hi Mr. Logan, normally my name is Nikolai but now I am Niki today.” Waarop de beroemde zanger antwoordde: “Well hello Niki Today”. En zo ontstond zijn naam als drag queen. Hij benadrukt dat drag veel meer is dan alleen een man in een jurk. “Het is een uitvergroting van de vrouwelijke vorm.”

Bette, Marilyn en Kylie

Wie Niki Today is? ”Zij heeft de zelfspot en het ordinaire van Bette Midler, de elegantie en stijl van Marilyn Monroe en met een knipoog het suikerzoete van Kylie Minogue. Dat zijn overigens ook mijn grote idolen.” Lachend: “Eigenlijk Dolly Parton in het kwadraat.”

Niki vertelt zonder rem over zijn jeugd: “Ik was anderhalf toen we als gezin in Nederland terugkwamen. Purmerend was de plaats waar we gingen wonen. Het was zo doods. Ik voelde me er totaal niet op mijn plek. Ik werd enorm veel gepest. Eerlijk gezegd was ik er doodongelukkig.” Nikolai komt terecht bij het Nederlands Kindertheater: “Het was een verademing.

Moeders jurken

“Als jongetje vond ik het al leuk me stiekem te verkleden in mijn moeders jurken. En van mijn dekbedden maakte ik van die grote Sissi-baljurken.” Na zijn middelbare school besluit hij naar het conservatorium in Brussel te gaan. De opleiding rondt hij in 1997 af. “In één dag heb ik auditie gedaan. Waarom Brussel? Er was op dat moment geen specifieke musicalopleiding in Nederland, je kon of kleinkunst of toneel doen. Velen kozen voor kleinkunst als je musical wilde doen maar ik vond dat te veel cabaret.”

Nikolai heeft veel geluk want het was de laatste auditie die hij kon doen dat seizoen. “Het was erop of eronder. Wat was ik blij dat ik door mocht! In een kleine klas met vijf mensen leerde ik het vak. Het was superzwaar want je wordt opgeleid tot allround acteur.” Die topsport mentaliteit om de beste te zijn heeft hij nog steeds.

Droom

De ambitie beroemd te worden en succes te hebben stamt uit zijn jeugdjaren. Als Nikolai wordt getroffen door een hartaanval is hij 37. “Die bijna dood ervaring deed me heel erg schrikken. Vanaf dat moment ben ik anders gaan leven. Ben relativerender geworden. Vroeger was ik vrij ambitieus, nu loop ik niet meer obsessief achter die droom van een carrière aan, of de prins op het witte paard en geld en beroemd worden. Ik zie wel wat er op me afkomt en geniet van ieder moment. Dat is zoveel belangrijker dan het najagen van succes: het kan zo voorbij zijn.” Het past bij zijn levensmotto: het komt altijd allemaal goed. “Er is maar één weg uit de put en die is naar boven.”

 

Spiegel

Nadat hij in 2016 de titel Miss Travestie Holland wint, staat zijn leven staat op zijn kop. Niki Today wordt een begrip. Niet veel later mag Niki zich ambassadeur Pride Amsterdam noemen. “Vanuit mijn hart kon ik iets aankaarten dat in de gayscene niet vaak wordt benoemd of erger nog gewoon ontkend wordt, namelijk discriminatie onder homo’s onderling. Als er iets dramatisch in de scene gebeurt, zoals bijvoorbeeld een ernstige mishandeling, vormen we naar buiten toe een eenheid. Dan staan we meteen hand in hand en stralen we gelijkheid uit. Maar achter die façade gebeurt iets heel anders.”

Emotioneel: “Kijk, zelf ben ik niet de slankste homo – waardoor mensen mij vaak niet zien staan. En hoe vaak worden mensen in onze community niet uitgesloten omdat ze donkergetint of vrouwelijk zijn? Er wordt te vaak met argusogen naar elkaar gekeken. Het is gewoon heel moeilijk mensen te ontmoeten en een leuk gesprek te hebben als je bij de eerste blik de kroeg al wordt uitgekeken. Niemand is hetzelfde dus waarom duwen we elkaar dan zo graag in hokjes? We hekelen die hokjesmentaliteit bij anderen maar zelf doen we er net zo hard aan mee. We mogen best wel eens vaker kritisch in de spiegel kijken.”

Groen monster

Hij vertelt over ‘het groene monster’ dat altijd en overal in de drag scene om de hoek ligt, waar- mee hij jaloezie bedoelt. “Ik ben vrij laat als drag queen begonnen en had relatief snel succes. Velen zijn er decennia mee bezig om door te breken.

“De wereld bestaat alleen maar uit kleur”

Dat levert soms zure reacties op. “Maar vergeet niet dat ik kan bogen op jarenlange theaterervaring. Als acteur heb ik 25 jaar ervaring en in stukken van Shakespeare, Samuel Beckett en Pinter gespeeld. Ach, ik sta erboven en trek mijn eigen plan.” Zo regisseerde hij de musical Rent en werkte hij in 2008 mee aan de theaterproductie ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Achter de schermen is hij betrokken bij veel producties binnen de LHBT-gemeenschap zoals het COC-songfestival, Lellebel de musical, IDAHOT (Internationale Dag tegen Homofobie) en kerstshows op de Zeedijk.

Stempel

Niki merkt regelmatig dat mensen hem een stempel willen opdrukken. “Het is veilig en gemakkelijk om zwart/wit te denken. Maar bedenk dan dat de wereld alleen maar uit kleur bestaat.”

Tot het uitbreken van de coronacrisis vulde de agenda van Niki Today zich moeiteloos. “Spijtig genoeg is het wel minder geworden.” Maar hij is niet voor een gat te vangen. “Ik vond dat er iets moest gebeuren. Zo heb ik samen met mijn muzikale partner DirQ het liedje ‘It’s okay’ opnieuw uitgebracht. Samen met een dertigtal andere LHBT-ers heb ik dat opgenomen om de buitenwereld te laten zien dat we moeten volhouden, dat het wel goed komt. Het is een krachtig signaal voor de community dat we er nog steeds zijn. Zelfs de burgemeester heeft ingesproken. Het plezier spatte ervan af.”

Gastheer

Tijdens de afgelopen Prideperiode presenteerde Niki Today zijn eigen talkshow onder de titel ‘The Niki Today Show’ die iedere dag werd uitgezonden via Salto Televisie. Elke dag had hij gasten van naam en faam in het programma. “Dat was heerlijk om te doen. Zo had ik mensen als Jordan Roy (van popgroep Adlicious en The Voice), Xaviera Hollander en drag-legende DeeDee Janssens te gast.”

Hij besluit: “Alles draait in de scene om het uiterlijk, daar word je op beoordeeld. Ik ben tevreden met hoe ik er met mijn rondingen uitzie, maar een groot deel van de gays ziet dat anders. Ware schoonheid zit in imperfectie.” Als ambassadeur van de Pride was het zijn missie die zelfgecreëerde hokjes als het ware kapot te slaan.” Over Zuid zegt hij: “Ik ben een jonge inwoner van Zuid maar hier ga ik nooit meer weg.”Stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam, de Amsterdamse welzijnsorganisatie SOOZ, werkgroep Grey Pride Zuid en de Gaykrant werken samen om levensverhalen van LHBT-bewoners van het stadsdeel in kaart te brengen. Dat heeft geresulteerd in een bijzonder magazine met de pakkende titel Q.  De tweede editie van het magazine werd op coming-out dag uitgereikt door Maureen Arnhem (Ambtenaar Diversiteitsbeleid van de gemeente Amsterdam) aan directeur Jelle Houtsma (directeur stichting SOOZ). “De veelkleurigheid, de openheid en de vanzelfsprekendheid van de geïnterviewden zijn aanstekelijk en een hart onder de riem voor allen die een coming out willen gaan doormaken” Duidelijk is dat het LHBT-beleid in Amsterdam-Zuid staat als een huis.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.