World meets refo

Het is makkelijk om af te geven op reformatorische scholen; op de mensen als ouders, leraren, dominees en politici als minister Slob die samen een cultuur maken waarin opgroeiende kinderen en tieners te horen krijgen dat het helemaal fout zit als ze lhbti-persoon zijn. Trouwens, waarom wordt het acroniem in dit soort opwinding steevast teruggebracht tot homoseksueel?

Het is makkelijk om Slob politiek opportunisme tot aan de hemel te verwijten. Wat ook zo is: want hij weet dat de motie toch wel door de kamer aangenomen zou worden en hij heeft voor zijn eigen achterban zijn zegje kunnen doen. Motie aangenomen, achterban tevreden.

Hij is in de eerste plaats minister die in de Kamer geen voorschot op de verkiezingscampagne mag nemen. Nog makkelijker is het om die dominees en gelovigen als achterhaald weg te zetten. Deze gelovigen wijzen met hun vinger naar andere geloven en beschuldigen al te makkelijk moslims van geweld zonder ook maar enigszins naar zichzelf met zelfreflectie te kijken. Zij doen hun eigen kinderen geweld aan door hen tot cis-hetero op te voeden zonder dat ze oog voor de depressies en suïcidale gevoelens (en uitvoering) van hun eigen kinderen hebben. Dat is ook geweld, zelfs naar je eigen kinderen.

Ik beken schuld want ook ik heb mij door dit soort makkelijke gedachten gisteravond op Twitter en Facebook laten gaan toen ik het commentaar van twintigjarige mannenbroeders van de SGP voorbij zag komen. Weliswaar gebruikte ik goede argumenten maar die vonden bij niemand van de conservatieve ouders-en-traditie-napraters weerklank. Want zij weten met de schrift in de hand hoe deze wereld in elkaar zit vanachter achter de geraniums.

Het is zelfs volkomen voorstelbaar om Slob, CU- en SGP-politici, leraren en ouders die de grondwet aanhalen om hun bekrompenheid te legitimeren de oren te wassen. Vrijwel iedereen zou de rechten van gelovigen die te ver gaan willen beperken en identiteitsverklaringen als discriminatie strafbaar stellen. Maar er is een ding dat het veranderen van de grondwet niet doet en dat is dat iemand zich omkeert. Ja, omkering of bekering. In het licht van gereformeerde kerken met hun zogenaamde evangelie is dat wel het woord dat de lading dekt. Want het beschermen van lhbti-kinderen en tieners doe je niet alleen met een wet of door het intrekken van subsidies.

Gereformeerde mensen vinden echt wel een oplossing: kijk eens naar de nieuwe kerkgebouwen die miljoenen gekost hebben. Er is genoeg geld om misgelopen subsidies op te vangen.

Ik ben bezorgd en het zou ieders bezorgdheid moeten zijn. Want ik weet dat zelfs met een verbeterde grondwet al die gereformeerde mensen zich niet van hun zondige denkbeelden zullen bekeren en al hun kinderen nog tot cis-hetero zullen blijven opvoeden. Net zoals vele seculiere ouders dat doen. Maar dat terzijde.

Tot cis-hetero opgevoed zijn – dat is de zee waarin gereformeerde lhbti-kinderen zwemmen, zoals iedereen van hun gezin, kerk of school dat vanzelfsprekend doet. De manier waarop zij leven – dat is een leven van grote solidariteit vooral in eigen kring – maakt dat niemand zomaar uit de kast komt en zegt: ‘Nu ben ik het zat! Bangneuzige ouders, broers en zussen, ouderling en diaken. Ik vertrek.’

Tot wie moet je je wenden? Met de verontwaardiging over Slobs uitspraken die depressieve en suïcidale gevoelens bij deze kwetsbare kinderen een extra zetje geven, wordt het verschil tussen de reformatorische zuil en seculier Nederland alleen maar groter. Er is geen lhbti-kind in die kringen dat van dit groter wordende verschil profiteert. Polarisatie zorgt er alleen voor dat de schoolbestuurders zich verder achter hun fort verschuilen of in het slechtste geval zelfs ondergronds gaan.

Het is daarom nu tijd om de (christelijke) organisaties die de reformatorische cultuur van binnenuit willen veranderen te helpen. Dat lost misschien werkelijk iets in de harten van deze gelovigen op. Niet met grof geschut inbeuken op een subcultuur met hatelijke en ziekmakende opvattingen die vrijwel niemand meer snapt.

Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “World meets refo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.