Delft is op zoek naar ideeën voor een LHBT+-kunstwerk

Andere steden hebben regenboogzebrapaden om aan te geven dat ze LHBT+ vriendelijk zijn. De gemeente Delft pakte het eerder dit jaar anders aan en creëerde een heuse regenboogbrug bij het belangrijkste station om bezoekers te laten zien dat Delft ‘inclusief’ is. Maar de brug is tijdelijk. Daarom is de gemeente samen met de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) en Outsite momenteel op zoek naar een nieuw kunstwerk. De Gaykrant sprak er met Eva Dante Pelk (21, non-binair) over. “We zoeken nieuwe ideeën.”

Tekst: Paul Hofman
Beeld: Liam Kedem/Emile Velthuis


Idee
Pelk heeft Delft in hun hart gesloten. Die is student industrieel ontwerpen en is bevlogen lid van Outsite, de jongerenafdeling van de roze werkgroep DWH. Momenteel is die bezig een nieuwe naam te proberen. Daarom noemen we die vanaf nu Dante. Hoe is het idee ontstaan van een kunstwerk ontstaan? “Het idee bestaat al erg lang om een zichtbaar teken van LGBT+ acceptatie in de stad te plaatsen, maar het bleef een beetje liggen. Er is nu een tijdelijke regenboogbrug en de gemeente was enthousiast over een permanent kunstwerk. We hebben dit met een groep van DWH opgepakt en willen graag de rest van de stad erbij betrekken. Zo zijn we op een wedstrijd gekomen die voor iedereen open is.”

“Delft staat open voor iedereen”

“Ik vind het erg goed om meer zichtbaarheid te creëren, ook juist voor de mensen buiten onze vereniging, en word enthousiast van dit soort projecten dus ik ben mee gaan helpen.” Welke criteria hanteren jullie als ideeën worden aangeleverd? “Het kunstwerk moet de LGBT+ gemeenschap zo goed mogelijk in het geheel representeren. Dit kan lastig zijn omdat dat zoveel verschillende mensen zijn, maar we zijn benieuwd wat voor ideeën mensen daarvoor hebben. Ook is het leuk als het iets Delfts erin verwerkt heeft, zodat het echt iconisch kan worden voor onze stad.”

Meerdere plekken
Ondanks dat het een permanent kunstwerk voor Delft wordt, wordt het kunstwerk misschien af en toe verplaatst van locatie, vertelt Dante. “Zo heb je op meerdere plekken zichtbaarheid. Het kan dus geen muurschildering of zoiets worden maar moet op zichzelf kunnen staan.”

“Het kunstwerk moet op zichzelf kunnen staan”

Hoe beoordelen jullie de inzendingen?

“Het panel wordt nog samengesteld en zal bekend worden gemaakt op de social mediakanalen van DWH en Outsite. Over de locatie is nog niets zeker maar er wordt al voorzichtig gesproken over het Bastiaansplein.” De gemeente Delft is enthousiast en geeft de organisatoren alle ruimte zelf deze actie op te zetten. “Verder gaan we als werkgroep zelf nog een crowdfunding opzetten om het kunstwerk te kunnen realiseren. Dus mochten mensen dit lezen en enthousiast worden, volg onze social media en help ons met het realiseren van dit beeld en stuur je ideeën in.”

Meer weten? www.dwhdelft.nl/kunstwerk


•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.