Slachtoffer anti-LHBT-geweld Steven van Helvoort: “Ik ben 24/7 op mijn hoede”

Tien jaar geleden verhuist hij naar zijn huidige woning in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Sinds de eerste dag dat Steven van Helvoort (52) er woont wordt hij stelselmatig uitgescholden, bespuugd, belasterd en bedreigd. Puur omdat hij homo is. Tien dagen geleden gebeurt het onvoorstelbare: tegen zijn voorraam is een vuurwerkbom geplaatst. Deze ging af en miste hem op een haar na. “Dat ik hier nu nog zit is echt een godswonder.”

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Anita Muschner

Het aantal meldingen van anti-LHBT-geweld neemt de afgelopen maanden hand over hand toe. De zaak Steven is de zoveelste in een rij.

Het is donderdagavond kwart voor twaalf. Steven zit heerlijk op zijn bank beneden in de woonkamer. Opeens hoort hij iets sissen en ziet iemand weglopen. Hij vertrouwt het niet en pakt zijn hondje op en vlucht naar de keuken. Nog net op tijd. Een paar seconden later volgt een oorverdovende knal.

Scherven
Het blijkt dat het kozijn er uit is geslagen. Overal liggen scherven. Zelfs tot in de keuken. Als hij erover vertelt is het alsof hij de film voor zijn ogen herbeleeft. Zachtjes: “Ik ben gedurende de afgelopen tien jaar vaak bedreigd en bespuugd. Ik raak er nooit aan gewend. Maar dat het deze keer een vuurwerkbom was, gaat echt alle perken te buiten.” Hij valt stil en neemt een slok water. Tranen wellen in zijn ogen op. Meteen na de ontploffing is de politie ter plaatse.

De agenten constateren dat het om een heftig explosief gaat. Steven had ernstig gewond kunnen raken. Niet verwonderlijk dat de zaak de hoogste prioriteit krijgt. Zij beschouwen het als een hate crime. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de buurt enorm opgeknapt. Daarvoor was het een no go area geworden waar krakers de dienst uitmaakten en de toenmalige burgemeester Van Thijn het stadsdeel werd uitgejaagd.

Waakstand
“Als ik mijn hond wil uitlaten, staan hier vaak een aantal opgeschoten jongens in de hal. Vanaf het moment dat ik hier kwam wonen. Hoe vaak ik niet ben uitgescholden voor kankerhomo, flikker, dat is niet meer te tellen. Voor echt van alles word ik uitgemaakt. Ook ben ik weleens met de dood bedreigd. Dat raakt je diep.” Keer op keer doet hij aangifte.

Of het helpt? “Geen meter.” Voor de jongens die hem bedreigen is homoseksualiteit een taboe. Met de paplepel wordt hen dit in hun opvoeding ingegoten. “In de gezinnen wordt hen verteld dat homoseksualiteit besmettelijk is en homo’s dood moeten. Dat is terug te voeren op hun islamitische geloof.”

De politie kent de problematiek en doet alles wat er in haar macht ligt. En de wijkagent springt altijd voor hem in de bres. De lokale politici ondernemen hoegenaamd niets, zegt Steven verontwaardigd. “Zelfs van de burgemeester heb ik niets vernomen.” Het stelt hem teleur. “Ik voel me echt verdoofd en aangeslagen door die aanslag.”

Geen moment voelt hij zich veilig in de buurt. Is verhuizen geen optie? “Je ziet, ik ben lichamelijk ongedeerd maar geestelijk zit ik er na deze aanslag helemaal doorheen. Ik leef nu in waakstand. Zeg maar een twilight zone.”

Gedecideerd: “Misschien is het vechten tegen de bierkaai maar ik laat me er niet onder krijgen. Nooit.”

Lex van Liebergen, woordvoerder Amsterdamse politie: “Er is geen update wat betreft het onderzoek. Wel zou ik nogmaals willen benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen zich melden als zij meer weten over wat hier gebeurd is. Er is inderdaad ook contact geweest met Roze in Blauw, en er is verscherpt toezicht in de buurt.”

Roze in Blauw
Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie met een meldpunt voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Wil je iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.