Eerste transgender vice-premier in België

Sinds 1 oktober heeft België een nieuwe federale regering. Het kabinet De Croo bestaat voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen. Eén van deze vrouwen is Petra de Sutter. Zij is openlijk transgender. In het kabinet De Croo is ze minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven en vice-premier. Door deze laatste functie is zij de hoogstgeplaatste transgender politicus in Europa.

Tekst: Carine de Graaf
Foto: Sparrow/Wikimedia Commons

De liberaal Alexander de Croo staat aan het hoofd van een zogeheten Vivaldi coalitie. Deze naam refereert aan de kleuren van de vier politieke stromingen (Liberalen – blauw, Groenen – groen, Socialisten – rood en Christen Democraten – oranje). Deze kleuren verwijzen naar de vier jaargetijden, wat tevens de titel is van het bekendste werk van de componist Antonio Vivaldi.

Arts en Hoogleraar

De Sutter (1963) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent. Daarna was ze gedurende twee jaar onderzoeker in Chicago. In 1991 behaalde ze een doctoraat in de biomedische wetenschappen. Sinds 1994 is ze erkend gynaecoloog. Daarnaast is ze fertiliteitsexpert, een specialisme waar ze naar eigen zeggen toevallig in is beland. Desondanks is ze inmiddels hoofd van de afdeling reproductieve geneeskunde aan het Universiteits Ziekenhuis Gent en (bijzonder) hoogleraar in dezelfde richting aan de Universiteit Gent.

Politicus

Vanaf 2014 combineert Petra de Sutter haar werk als arts en hoogleraar met een politieke loopbaan. In dat jaar werd ze benoemd als Senator voor de Groenen. In 2019 werd ze voor deze partij gekozen als lid in het Europees parlement. Haar motivatie om in de politiek te gaan is ontstaan vanuit een brede maatschappelijke interesse. Ze wil zich graag inzetten voor gezondheid en milieu, vrouwenrechten, rechten van minderheden en mensenrechten in brede zin.

Transgender

Op 40 jarige leeftijd is Petra de Sutter in transitie gegaan. Ze had zich vooraf ingesteld op negatieve reacties en vervelende maatschappelijke consequenties. Dit alles is nagenoeg uitgebleven. Haar familie en collega’s accepteren haar als Petra en haar carrière is onverminderd succesvol verlopen. Ze ziet zichzelf als een bevoorrecht mens. Omdat ze anderen het voorrecht van een waardig leven gunt, werpt ze zich op als rolmodel voor transgenders en komt ze op voor LHBTI+ belangen.

BV

Haar maatschappelijke betrokkenheid komt onder anderen tot uiting in haar publieke optreden. Ze treedt regelmatig in de publiciteit als medicus, wetenschapper, politicus en transgender boegbeeld.Dat maakt haar tot ‘BV’ ofwel Bekende Vlaming. Ook heeft ze, naast haar wetenschappelijke publicaties, meerdere boeken uitgebracht. De meeste gaan over voortplanting.

In 2017 bracht ze haar biografie uit met als titel (Over)leven – Mijn strijd als transvrouw, arts en politica. Mensen die Petra persoonlijk kennen omschrijven haar als een harde werker met een brede feitenkennis en een warme persoonlijkheid.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.