I’m coming out: Alice

In aanloop naar de landelijke Coming-Outdag op 11 oktober publiceert de Gaykrant leuke, mooie, aangrijpende of ontroerende coming-outverhalen onder de titel “I’m coming out”. In deze zesde en laatste aflevering het verhaal van Alice Wessels.


Op mijn zeventiende zoende ik mijn beste vriendin. De al tijden in de lucht hangende spanning werd eindelijk doorbroken en voor mij werd duidelijk wat ik nooit goed had kunnen benoemen. Ik viel op meisjes! De puzzelstukken vielen op hun plaats en ik voelde voor het eerst wat in al die boeken en gedichten werd beschreven. Vlinders, vuurwerk, regenbogen en alle superlatieven schoten tekort

Nadat ik weer een beetje was gedaald op aarde was de volgende stap het op de hoogte brengen van mijn moeder. 

Mijn vader was een aantal jaren geleden overleden dus zij was de eerste aan wie ik het wilde vertellen. 

Ik was eigenlijk niet bang voor een vervelende reactie. Mijn moeders beste vrienden waren op dat moment twee mannen die samenwoonden en waar we al een aantal malen mee op vakantie waren geweest. Het was dus niet dat het concept homoseksualiteit een volledig onbekend iets was bij ons thuis. 

Ondanks die kennis zat ik op het moment suprême toch met een knoop in mijn maag op de bank. Koffie, sigaret, acht uur journaal. Ik begon maar gewoon  Mam ik moet je iets vertellen. Mijn moeder die de spanning in mijn stem hoorde en zag hoe ik erbij zat keek me met grote ogen aan. Wat is er aan de hand? Ik…..ik denk dat ik lesbisch ben….

Mijn moeder viel stil en slaakte vervolgens een diepe zucht. God kind wat laat je me schrikken….ik dacht even dat er iets ergs met je aan de hand was….. 

Mijn tranen kwamen ondanks die enorm lieve reactie natuurlijk toch. Er was niets ergs met me aan de hand…Niets ergs!

Tot zover de coming out thuis. Nu de rest van de familie nog. Oma was voor mij de eerste in lijn en op de ochtend van haar verjaardag zorgde ik ervoor om als eerste bij haar te zijn. Ik besloot maar meteen de knuppel in het hoenderhok te gooien. Haar reactie was bijna dezelfde als die van haar dochter. Och kind dat is toch geen enkel probleem. We zijn allemaal mensen en houden van is houden van, liefde is liefde. Wederom een enorme opluchting.

De rest van de familie druppelde binnen en zoals gebruikelijk in die tijd zat iedereen in een kring in de kamer. Na de koffie de borrel met stukjes kaas en worst. En tijdens die borrel de vraag die ieder jaar weer gesteld werd door een willekeurige oom of tante. En Alice… heb je al een vriendje? 

Wat moest ik nu zeggen? Zeg ik hoe het werkelijk is of zeg ik, zoals ik altijd eigenlijk deed, nee hoor… daar heb ik nog geen behoefte aan? Ik had het immers verteld maar hoe zou de reactie zijn. Zoals altijd op spannende momenten draaiden mijn hersenen op turbo-speed maar kwam er uit mijn mond geen enkel geluid.

Terwijl al die gedachten door me heen schieten zie ik mijn oma opstaan en de kring rondkijken.

Alice heeft geen vriendje maar een vriendinnetje… en dat vinden we hartstikke leuk… 

Ze glimlachte terwijl haar ogen echter waarschuwden… Waag het niet… waag het niet om hier ook maar een woord over te zeggen.

In een adem vervolgde de zin met “Zo…wie wil er nog iets drinken?” 

Ik vergeet de knipoog die ik kreeg vlak voordat ze in de keuken verdween nooit meer. 

Alice Wessels

Eerdere afleveringen van deze serie kan je teruglezen door hieronder op de tag “I’m coming out” te klikken:

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “I’m coming out: Alice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.