In memoriam: Ruth Bader Ginsburg

Opperrechter Ruth Bader Ginsburg overleed afgelopen vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze was sinds 1993 rechter van het federale Hooggerechtshof in de Verenigde Staten van Amerika en zette zich in het bijzonder in voor de rechten van vrouwen en van de LGBTQI+-gemeenschap.

Ruth Bader werd op 15 maart 1933 geboren in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Nadat haar zus op jonge leeftijd overleed bleef Ruth achter als enig kind. Haar moeder overleed aan de gevolgen van kanker, vlak voordat Ruth haar middelbare schooldiploma behaalde.

Ginsburgs officiële portret ter gelegenheid van haar benoeming bij het Hof van Beroep in 1980
(foto: Courtesy of Collection of the Supreme Court of the United States)

Ruth Bader volgde haar juridische opleiding aan drie van de meest prestigieuze universiteiten in de V.S. Tijdens haar rechtenstudie aan Harvard trouwde ze in 1954 met Martin Ginsburg. Na haar opleiding werd ze, ondanks haar voortreffelijke opleiding, door geen enkel advocatenkantoor in New York aangenomen. Zodoende begon ze een carrière in de academische wereld.

Ruth Ginsburg en haar man Marty na hun verlovingsfeest in New York City op 27 december 1953
(foto: Courtesy of Justice Ginsburg’s Personal Collection/Simon & Schuster)

Vanaf de vroege zeventiger jaren was Ruth Bader Ginsburg betrokken bij een project van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU). Het doel van dit project was het stimuleren van vrouwenemancipatie in de V.S. Ze werkte ook als zelfstandig advocaat voor ACLU. In deze periode won ze voor het hooggerechtshof vijf zaken over vrouwenrechten.

Ruth Bader Ginsburg tijdens een ontmoeting met president Jimmy Carter
(foto: Collection: White House Staff Photographers Collection)

In 1980 werd Ruth Bader Ginsburg door president Jimmy Carter benoemd tot rechter van het Hof van Beroep in Washington D.C. Daar werkte ze tot 1993, toen Bill Clinton haar voordroeg als rechter van het Federale Hooggerechtshof. Deze positie werd op drie stemmen na unaniem goedgekeurd door de senaat. Ze was de tweede vrouwelijke rechter van dit hoogste Amerikaanse gerechtshof ooit.

“Women belong in all places where decisions are being made. It shouldn’t be that women are the exeption”

In de afgelopen zevenentwintig jaar maakte ze naam als voorvechter voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen. In dit kader kwam ze op voor vrouwenrechten en maakte ze zich sterk voor rechten van de LGBTQI+ gemeenschap.

Zaken waar Ruth Bader Ginsburg een doorslaggevende stem in had waren onder anderen de wettelijke erkenning van de kwetsbaarheid van LGBTQI+ mensen en de-criminalisering van homoseksualiteit. In 2015 was ze meer dan overtuigend in haar argumenten om het zogenoemde homohuwelijk in de V.S. te legaliseren.

Artist’s impression van een zitting van het Hooggerechtshof over het huwelijk voor paren van gelijk geslacht.
Derde van rechts is rechter Ruth Bader Ginsburg

Kort daarna was ze de eerste Amerikaanse opperrechter ooit, die een zogeheten same-sex marriage voltrok. Door haar uitgesproken opvattingen die ze altijd met veel vuur wist te verdedigen, bereikte ze in liberale kringen een sterren-status. Hierbij kreeg ze de koosnaam ‘Notorious RGB’. Deze naam verwees naar de rapper ‘The Notorious B.I.G.’

(foto: Alex Brandon/AP)

In 1999 werd voor bij haar het eerst kanker vastgesteld. Ze herstelde en in de loop van de jaren kreeg ze tot vier keer toe opnieuw met deze ziekte te maken. Ondanks de problemen met haar gezondheid bleef ze onverminderd doorwerken. In juli dit jaar maakte ze bekend dat opnieuw kanker bij haar was vastgesteld. Op vrijdag 18 september 2020 overleed ze aan de gevolgen van uitgezaaide schildklierkanker.

Carine de Graaf

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.