Webinars, Zoomen, Teamen en Webexen

Een uurtje geleden beëindigde ik de zoveelste online meeting, dit keer met het team van Pride!@Work Thailand, het lokale netwerk van bedrijven die de werkvloer daar inclusiever proberen te maken voor onze community. En ik realiseerde me hoezeer de corona situatie op tal van terreinen roet in het eten heeft gestrooid, en hoe we ons daar allemaal weer met kunst en vliegwerk bovenuit proberen te worstelen. De online tools die we hebben zijn daarin onmisbaar, maar ideaal is anders. Aan de andere kant – er ontstaan op deze manier ook veel nieuwe kansen en initiatieven. En sommige daarvan zijn zeker blijvertjes.

Laten we eens kijken waar we staan. Vlak voordat ik begin maart voor een kort bezoek naar Amsterdam kwam, hadden we in Bangkok de feestelijke lancering van ons splinternieuwe LGBTI Business Network beleefd, met een grootse openingsparty op een van die mooie dakterrassen te midden van de wolkenkrabbers, waaraan Bangkok zo rijk is. Ruim 150 deelnemers, Thai en expat, waren aanwezig, er waren speeches, operazangers, een mooi buffet en er werd genetwerkt tot in de kleine uurtjes. Maar corona sloeg toe, en het was – tot nu toe – gelijk de laatste bijeenkomst van dit jonge netwerk. Omdat ik noodgedwongen nog steeds in Amsterdam ben, heb ik sindsdien alleen online contact met ons organiserend team.

Voor een zo jonge organisatie is het heel lastig meteen de geplande activiteiten online te brengen, en dat is afgezien van onze eigen team meetings tot nu toe ook niet echt gelukt. Fysieke evenementen zijn een stuk eenvoudiger te organiseren – je huurt een zaaltje, een spreker, zorgt voor wat versnaperingen en klaar is Kees – voor een goed online evenement komt heel wat meer kijken. Dat vereist veel ervaring, voorbereiding en organisatie. Pas volgende maand gaan we met deze groep ons eerste webinar doen, met steun van een groot bedrijf.

Toch hebben die online evenementen ook wel een aantal interessante voordelen. Een van de andere organisaties waarbij ik betrokken ben, Workplace Pride, organiseert nu samen met zijn leden en partners met grote regelmaat online activiteiten. Dat laat zien dat je met een goede organisatie en goed IT platform heel wat kunt bereiken. Het belangrijkste voordeel is, dat mensen overal vandaan kunnen deelnemen en dat dit soort webinars letterlijk “grenzeloos” worden. We zien aantallen deelnemers die je in een zaaltje niet zo snel ziet, en ook de geografische spreiding wordt steeds groter.

De laatste activiteit, over LHBTI People of Colour, in samenwerking met Parea Nederland (de club van de Surinaamse LHBTI community) trok meer dan 100 enthousiastelingen, en niet alleen uit Nederland en Suriname. Ook is de concentratie achter het beeldscherm hoger dan in een zaal, mits het niet te lang duurt: een webinar van een uur heeft al gauw de content van een fysieke bijeenkomst die twee keer zo lang duurt. En via de chatfuncties kan er toch ook onderling informatie worden uitgewisseld door de deelnemers en een beetje worden gekletst.

Een hoogtepunt was wat mij betreft het Workplace Pride 2020 Online Symposium in juni, die ter vervanging diende van de lang voor corona geplande jaarlijkse conferentie. Het liet zien dat je ook online een goed evenement kunt hebben met sprekers, interactieve workshops, en zelfs gelegenheid tot onderling netwerken. En dat gedurende ongeveer 2 uur, en met bijna 500 deelnemers uit zo’n 40 landen. Het feit dat veel deelnemers in de chatboxen nog ruim een half uur na de conferentie bleven napraten, liet wel zien dat dit in een tijd waarin grote fysieke evenementen niet mogelijk zijn wel degelijk in een behoefte kan voorzien.

En toch gaat er natuurlijk niets boven een live event, een fysieke bijeenkomst, een echte conferentie. De sfeer in de zaal, het contact in de pauzes, de interactieve workshops – samen discussiërend aan een tafel – dat geeft een energie, die maar moeilijk online gevangen kan worden. Alleen achter je laptopje, thuis of op kantoor, geeft een veel minder sterk gevoel dat je ook tot die community behoort, en iets gemeenschappelijk hebt met de mensen aan de andere kant van het beeldscherm. En zeker wanneer je in verschillende tijdszones zit – de anderen zijn aan een borrel toe, terwijl je zelf net de eerste koffie inschenkt – blijft het toch een heel abstract gebeuren.

Het is voorlopig niet anders. Maar het succes van de online webinars smaakt naar meer, en het is wel blijvend, denk ik. Ze worden bovendien ook steeds beter, naarmate de ervaring toeneemt en de software steeds beter en interactiever wordt. Bovendien zijn grootschalige evenementen in een zaal voorlopig niet mogelijk. Nog mooier zou zijn als je de voordelen van een echt live evenement kunt combineren met online streaming. Het bereik van een online evenement, gecombineerd met de sfeer en het community gevoel in de echte zaal. Workplace Pride gaat het mogelijk maken, op 9 oktober, ter gelegenheid van Coming Out Day. De eerste hybride conferentie, in én vanuit het Rotterdamse World Trade Center (*).

LHBTI inclusiviteit op het werk in deze tijden van verandering is het thema. Bovendien zullen de meest inclusieve bedrijven van 2020 in het zonnetje worden gezet, de uitkomst van de Workplace Pride Global Benchmark. In de zaal in Rotterdam is maar een beperkt aantal plaatsen, maar online kan iedereen meedoen. En zo hoop ik ook een aantal van mijn teamgenoten uit Bangkok op z’n minst online hier tegen te komen. Het beste van twee werelden!

Paul Overdijk

(*) Informatie over de online activiteiten van Workplace Pride Foundation, terugkijken van eerdere webinars en aanmelden voor het evenement van 9 oktober: www.workplacepride.org en www.workplacepride.org/online

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.