Maartje

Lieve mensen, ik heb een probleem. Het schijnt dat mensen die stukjes schrijven een mening als basis voor hun schrijfwerk gebruiken. Voor mij wordt dit zwaar, want ik heb besloten tot geen mening. 

Ik hoef niet meer. Ik bedank ervoor. Meningen brengen narigheid. Ik wil geen narigheid.

Ik ben niet geschikt voor een mening. Ik ben te laf. Ik kies voor de lieve vrede. Van mij krijgt iedereen voortaan gelijk. Laat mij in stilte nadenken over de dingen tot ik een perfect universeel antwoord heb gevonden, met daarin een ruime uitnodiging om het vooral met mij oneens te zijn.

Mijn mening ligt onder een steen achter in de tuin, half verstopt onder een struik. Elke dag nadat ik het nieuws heb doorgenomen, neem ik plaats op die steen en daar geef ik me over aan eerlijk verdriet. 

Snikken en snotteren is voorlopig mijn antwoord op de wereld. Dat doet me goed. De tranen vormen mij. Mijn geest klaart erdoor op. Ik ga de dingen weer zien met een fris gemoed.

Eergisteren stond ik zomaar voor de spiegel en ik had een fijn gesprek met mezelf. Ik mag er zijn, daar was ik het roerend over eens. “Identiteit”, bedacht ik. Mijn identiteit is geen mening, gelukkig niet. Tevreden met mezelf trok ik de wijde wereld in.

Daar kwam ik Maartje tegen, drie turven hoog. Ze stond opeens voor me en keek aandachtig omhoog. Ik keek voorzichtig terug. Maartjes moeder vond dat ze niet zo naar vreemden moest staren. Maartje zei niks. Ze plukte aan haar knuffel en bleef staren. Na een minuutje zuchtte ze diep. “Deze mevrouw is ècht groot gegroeid”, zei ze. Toen liep ze op een drafje naar haar moeder.

Het is een feit dat ik erg groot ben. Maartje heeft dat nauwkeurig vastgesteld.

Een feit is geen mening.

Maartje heeft mijn hart gestolen.

Carine de Graaf (1961) is van beroep geluidstechnicus. In haar vrije tijd leest ze graag, luistert naar muziek en bezoekt musea. Daarnaast doet ze een deeltijdstudie psychologie. Carine heeft een transgendered achtergrond: rond 2010 is ze van man naar vrouw gegaan. Een uitgebreidere bio lees je onder haar eerste column.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.