A night at the Dragshow in ’t Sluisje

Deze titel van het bekende Queen-album vormde voor fotograaf Ralph Joling de inspiratiebron om een jubileumboek te maken van het Amsterdamse restaurant ‘t Sluisje. In dit restaurant, dat dit jaar 25 jaar bestaat, maakte menig dragqueen haar debuut. Op een steenworp afstand van het koninklijk paleis waar die andere queen vaak is, runnen de broers Harold en Michael deze zaak. Fotograaf Ralph Joling (43) maakte ter gelegenheid van de jubileum een uniek fotoboek.

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Anita Muschner

Alter ego
Hoewel geboren en getogen in Drenthe, ligt Amsterdam fotograaf Ralph Joling (43) toch nader aan het hart. Na het afronden van de Groningse hotelschool belandde hij hier. “Om werk te vinden in de hotellerie én om het uitgaansleven te ontdekken. Ik heb de hele gayscene bezocht en beleefd.” zegt hij lachend. Zo kwam hij ook in t Sluisje terecht. Travestie lag hem na aan het hart en was er interessanter dan het ’t Sluisje? Als dragqueen Lorna viel hij met zijn neus in de boter. Eigenaren Harold en Michael gaven hem alle ruimte zich te ontwikkelen. Met zijn alter ego Lorna Jean Baker boekte hij veel succes.

“Travestie is is een geweldige vorm van entertainment.”

Passie
Fotografie is een passie voor hem, net als travestie dat voor hem is. “Mensen fotograferen vind ik het leukst. Het liefst als ze mij niet zien knippen. Ik wil er nog meer tijd insteken en mij verder ontwikkelen.” zegt hij vastbesloten. “Dit project was geweldig. Ik heb hier veel geleerd op het gebied van licht en beweging.” Wat betekent travestie voor hem? “Travestie vind ik een geweldige vorm van entertainment. Als jongetje was ik vroeger al fan van Dame Edna die toen bij ons op televisie was. Toen ik tijdens mijn hotelopleiding stage liep in Londen ben ik haar live gaan zien. Die humor en hoe je daar mee weg komt, heerlijk.”

“Travestie ligt mij na aan het hart”

Dan: “Travestie komt in allerlei vormen en kwaliteiten voor. De laatste tijd is het mede door ru Paul’s drag race één grote fashion show geworden. Dat is natuurlijk prachtig” Maar hij benadrukt dat het wel allemaal zo op elkaar lijkt. “Zelf heb ik meer een zwak voor de ‘foute travestie’. Ik bedoel iemand die niet perfect is maar wel een persoonlijkheid en een grote dosis humor heeft, En die zichzelf overigens ook niet al te serieus neemt. Ik denk dat hiervan in ’t Sluisje een goede mix wordt neergezet. Zeg maar van strakke show tot ordinaire slapstick.”

Kleedkamer en keuken
Omdat ’t Sluisje dit jaar 25 zou bestaan, was een goede aanleiding een foto-overzicht te maken van die periode. Dat hij ’t Sluisje kende was een groot voordeel. “In anderhalf jaar heb ik foto’s voor mijn boek met de toepasselijke titel A night at the Dragshow gemaakt. Alle travestieten, personeel en gasten uit deze periode komen er in voor. Het is een momentopname.” Als je het boek doorbladert is het alsof je zelf aanwezig bent tijdens zo’n show. “Het idee heeft zich gaanderweg ontwikkeld.” benadrukt Ralph. Hij ging van kleedkamer tot keuken en van podium tot poederdoos.

Albert Verlinde
Hij is trots dat het het eerste exemplaar van zijn boek door Albert Verlinde aan eigenaren Harold en Michael werd overhandigd. Over de samenstelling van het fotoboek vertelt hij: “De titels van de hoofdstukken zijn aangepast aan de nummers van de plaat van rockband Queen.” Zo werden de nummers Lazing on a Sunday Afternoon veranderd in Make-up on a Suday Afternoon en Bohemian Rhapsoydy in Glitter Glamour Rhapsody. “Ik vond het leuk om Queen als kapstok te gebruiken. Zeker als je weet dat de flamboyante frontman Freddie Mercury zelf ook wel hield van een verkleedfeestje.”

Albert Verlinde: “Als dragqueen was ik absoluut geen succes”

Sinds hun start in 1995 is ’t Sluisje een begrip in Nederland geworden. BN-ers als Gerard Joling, Nicolette van Dam en Andre Hazes jr weten ’t Sluisje moeiteloos te vinden. Na de lockdown gaat het dak er weer als vanouds vanaf. “The show must go on.” God save the Dragqueen klinkt nog luid in ons achterhoofd. In ’t Sluisje bleef het nog lang onrustig die middag.

Meer weten? Kijk dan op de website van Ralph Joling: www.rrralph.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “A night at the Dragshow in ’t Sluisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.