Gaykrants Boekenplank: van striproman tot schoonheidsideaal

Elke maand belicht de boekenredactie van Gaykrant in deze rubriek nieuw verschenen boeken met een LHBT+-thema of die zijn geschreven door een roze auteur. Dit in nauwe samenwerking met lezerscommunity hebban.nl. Deze maand hebben we weer een aantal interessante boeken op een rijtje gezet. Ook in september is het een verrassende lijst geworden. Want wat hebben prins Bernhard en het roze schaap met elkaar gemeen?

Tekst: Paul Hofman

1 | Oscar van den Boogaard – Jachthuis | De Bezige Bij

De vijftienjarige Maxwell is met zijn moeder Elsie op bezoek bij zijn vader Jim in Suriname, die hij sinds diens overplaatsing een paar jaar geleden niet meer heeft gezien. Kort na hun aankomst verdwijnt Elsie in het tropisch regenwoud. Terwijl de kans dat zij wordt teruggevonden met de dag slinkt, beseft Maxwell zich pas hoezeer hij wordt gegijzeld door het dramatisch liefdesleven van zijn moeder.

‘Ik was betrokken in een geheim, nee, ik was het geheim zelf’.

Dit inzicht confronteert hem ruw met zijn eigen verborgen identiteit. Dit boek is het vervolg op zijn boek Kindsoldaat. “Vanaf de eerste pagina leest het boek als een trein, veel verhaallijnen maken het soms lastig te volgen, maar een intrigerende plot en een verrassend einde. Personages zijn levensecht, sterke dialogen en een onthullende rol van prins Bernhard . Prachtig geschreven.”

2 | André Aciman – Uit Egypte | Ambo Anthos

Deze memoires vertellen het verhaal van een Joodse familie vanaf het moment dat de eerste familieleden aankomen in kosmopolitisch Alexandrië tot hun gedwongen exodus drie generaties verder. De auteur laat ons kennismaken met een schare van excentriekelingen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, die een belangrijke rol in zijn leven speelden. In de tussentijd maakt de lezer kennis met een jongen die, ondanks zijn verlangen naar een betere wereld, Egypte nooit wil verlaten. “Een mooi verhaal geschreven door een meesterverteller. Bijna 25 jaar geleden verschenen maar nog altijd een juweeltje op Gaykrants Boekenplank. Grijpt je bij je strot. Boeiend en indringend. Aanrader.”

3 | Ype Driessen – Het nadeel van de twijfel | Luitingh-Sijthoff

Ype wordt door zijn vriend Nico meegevraagd op een reis naar Amerika, maar daarvoor moet hij eerst de confrontatie aangaan met zijn angsten: om te vliegen, om te falen en om door de mand te vallen als mens en maker. “Prachtige humor. Zeer persoonlijk document. Het boek is de weerslag naar de vraag voor wie je doet wat je doet. En hoe je het leven kunt omarmen. Ype’s vreemde neuroses zijn goed herkenbaar. Knap gemaakt. Zet je aan het denken.

– Zie ook ons eerdere interview met Ype

4 | Johan Verweij- Het roze schaap | Eigen beheer

In dit boek gaat de auteur de confrontatie aan met zijn homoseksualiteit en het geloof. Om erachter te komen of deze twee te verenigen zijn, vertelt hij over zijn persoonlijke worsteling. Hij zoekt hulp in dit zoekproces en vindt uiteindelijk antwoorden op zijn levensvragen. “Spraakmakend boek, verrassend en confronterend met waardevolle overdenkingen. Met een wijze les van mannentherapeut en oud-medewerker Gaykrant: ‘denk in mogelijkheden, niet in beperkingen ‘Het roze schaap’ is duidelijk geen gruwel Gods.”

5 | Liesbeth Woertman – Psychologie van het uiterlijk | Uitgeverij Ten Have

‘Ik doe het voor mezelf’ is een veelgehoorde uitspraak van mensen die cosmetische chirurgie ondergaan. Maar ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Wat er al niet gedaan wordt om maar aan het schoonheidsideaal te voldoen; het smeren van zalfjes, het slikken van pillen tot aan het snijden in je eigen vlees. Ons lichaam is onze tempel en neemt een centrale plaats in bij de beoordeling van onszelf en anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. “Verrassend en verhelderend boek. De auteur is hoogleraar psychologie. Zij heeft originele invalshoeken. Niet alleen vanuit psychologische, filosofische, biologische maar ook vanuit sociologische inzichten confronteert zij ons met ons zelfbeeld. De crux van de boodschap: een perfect lichaam is niet echt realistisch.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.