Haagse homobar Stairs sluit na 36 jaar zijn deuren

In Den Haag zal binnenkort de Stairs definitief zijn deuren sluiten. Deze homobar annex dancing opende in 1984 en heeft het dus maar liefst 36 jaar lang weten vol te houden. Telde Den Haag in 1975 nog zo’n 12 homocafés, na de sluiting van Stairs zullen er nog slechts vier over zijn.

Tekst: Peter Koop

De Stairs was gevestigd aan de Nieuwe Schoolstraat 11 in een omgeving waar zich in vroeger tijden een kleine cluster van homozaken bevond. De oudste was vermoedelijk de Marsbar, die om de hoek aan de Kazernestraat 116 zat. In de Nieuwe Schoolstraat zelf openden medio jaren zeventig de BoKo Bar (op nr. 1) en de Venice (op nr. 9), die het beiden tot in de jaren negentig volhielden. Ietsje verderop aan de Denneweg 48 is het nog steeds bestaande gaycafé De Landman, dat in 1975 al in de bekende Spartacus Gay Guide vermeld stond.

Advertentie van de Stairs die in 1988 in het homo-uitgaansblad GA Magazine verscheen

In de Venice werkte destijds John Schuld als barman, die na vele jaren dienst het aanbod kreeg om die zaak over te nemen. Dat zou echter dermate veel geld hebben gekost, dat hij besloot om in het naastgelegen pand op nr. 11 een eigen homodancing te beginnen onder de naam Stairs. De opening vond plaats in september 1984. Had de Venice met kristallen kroonluchters en rood pluche nog de sfeer van een ouderwetse nichtenzaak, de Stairs werd meer Amerikaans, Saloon-achtig en in de sfeer van de Village People.

De hoogtijdagen van de Stairs waren de jaren tachtig en negentig, toen er zelfs op zondagmiddag nog zo’n 250 man in het café zat. Er waren toen regelmatig optredens van artiesten als de Alpenzusjes, Ruth Jacott, Willeke Alberti en Benny Neyman. Zij konden in stijl naar het podium afdalen via een Victoriaanse gietijzeren wenteltrap, waar de zaak ook zijn naam aan ontleende. De (witbetegelde) artiestenkleedkamer deed doordeweeks dienst als darkroom – in die tijd nog een vast onderdeel van veel homobars.

Luciferdoosje van de Stairs, vermoedelijk uit de jaren tachtig (collectie IHLIA LGBT Heritage)

De Stairs is altijd eigendom gebleven van John Schuld, die dan ook vaak Johnny Stairs werd genoemd en onlangs zijn 75e verjaardag vierde. Met de zaak en de eigenaar werd echter ook het publiek steeds ouder en dunde langzaam maar zeker uit. De laatste jaren was de Stairs dan ook nog maar sporadisch geopend. Nu het hele pand met de bar, dancing en de erboven gelegen woning te koop zijn gezet, zet Johnny Stairs er na bijna vier decennia eveneens een punt achter.

Na de sluiting van Stairs zijn er in Den Haag nog vier cafés voor LHBT-publiek, namelijk De Vink, De Landman, ‘t Achterom en het café van COC Haaglanden. Een homoclub kent de hofstad niet meer, wel is er nog een gaysauna onder de naam Fides.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.