Movisie onderzoekt gevolgen coronacrisis op LHBTI-community

Bijna een half jaar zit ons land in de coronacrisis: met schulden, werkloosheid en miljarden overheidssteun tot gevolg. De gevolgen zijn voor iedereen merkbaar. Niets wijst erop dat de crisis voorbij is. Met name de lockdown heeft veel effect gehad op ons dagelijks leven. Movisie wil de effecten hiervan op LHBTI-gemeenschap in Nederland peilen. Gaykrant sprak met Simon Timmerman (36) van Movisie waar hij zich bezighoudt met inclusie en diversiteit.

Tekst: Paul Hofman

Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd heeft hij een cv opgebouwd dat leest als een trein. Zo was hij voor zijn overstap naar Movisie werkzaam bij Rutgers, Art.1 Midden Nederland en vijf jaar lang voorzitter van COC Midden-Nederland. Voor al zijn vrijwilligerswerk ontving hij dit jaar een koninklijke onderscheiding.


Op dit moment peilt Movisie het effect van de coronacrisis op LHBTI-ers in Nederland. Waarom dit onderzoek?

“Helaas hebben we nog altijd te maken met beperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Begin april brachten we al een aantal inspirerende voorbeelden van diverse LHBTI-organisaties en initiatieven in kaart die tijdens de coronacrisis hun activiteiten, in aangepaste vorm, toch door lieten gaan. Vervolgens zijn we deze peiling gestart omdat we signalen opvingen dat lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans en intersekse (LHBTI) personen door annulering van activiteiten mogelijk extra moeilijkheden en/of problemen hebben ervaren. Met deze peiling hopen we een beter beeld te krijgen van de effecten van deze crisis op LHBTI-ers. En als we beter weten wat het effect is en hoe groot, kunnen we zoeken naar oplossingen.”

“Sommige LHBTI-ers zijn extra hard geraakt”


Waarom extra aandacht voor deze groep? Iedereen ondervindt toch de gevolgen van de coronacrisis?

“Ja, iedereen voelt in meer of mindere mate de effecten van deze crisis. Maar we hebben aanwijzingen dat sommige LHBTI-ers extra hard zijn geraakt. Een duidelijk voorbeeld zijn transgender personen die in transitie zijn en voor wie de zorg nog meer werd vertraagd. Maar denk ook aan mensen die in een LHBTI-onvriendelijke thuissituatie zitten en daar vanwege de lockdown heel moeilijk aan konden ontsnappen. Als kennisinstituut dat zich onder andere bezighoudt met LHBTI-emancipatie willen wij hier de vinger achter krijgen. En kijken wat mogelijk is om negatieve effecten in de toekomst te voorkomen.”

“We moeten volhouden”

Wat doet Movisie met de uitkomsten van het onderzoek?

“Over de uitkomsten willen we medio oktober publiceren. Onze intentie is om ook te komen met een aantal concrete aanbevelingen voor gemeenten, lokale organisaties en sociaal professionals zodat zij in de toekomst beter voorbereid zijn op dit soort situaties, of om op dit moment nog actie te ondernemen. We hopen daarom dat zoveel mogelijk LHBTI-ers even de tijd nemen om onze korte vragenlijst in te vullen. Deelname aan de peiling is anoniem en kan tot en met 13 september 2020.”

Als we hem vragen wat de gevolgen van de coronacrisis voor hem persoonlijk zijn hoeft hij niet lang na te denken.

“Ik mis het knuffelen met familie en vrienden”

“Ook ik heb echt wel last van alle maatregelen en beperkingen. Ik heb altijd al een enorme behoefte gehad aan persoonlijk contact met mensen en dat kan nu al lange tijd niet of nauwelijks. Ik mis het knuffelen met familieleden en vrienden, het directe contact met collega’s en ik baal dat er heel veel leuke evenementen niet door zijn gegaan. Maar ik vind ook dat ik niet te veel mag klagen, want ik heb een dak boven m’n hoofd, een gevulde koelkast, een lieve partner en een baan die niet direct in gevaar komt. Dat geldt lang niet voor iedereen. Dus we moeten volhouden en vooral ook kijken waar we anderen kunnen helpen of steunen.”

Wil je meedoen aan de peiling? Ga dan naar https://www.movisie.nl/artikel/peiling-effect-coronacrisis-lhbtis-nederland of naar

https://survey.enalyzer.com/?pid=h5bbiq6g

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.