Floor Brands | Profiel LHTB+

Ik ben Floor Brands. Ik ben in 1979 geboren in Drenthe en woon nu in een klein dorpje vlak bij Groningen. Samen met mijn vrouw en mijn drie kinderen heb ik een onbezorgd, fijn leven met lieve mensen om me heen.  Dat onbezorgde kregen wij vroeger ook altijd mee in de opdracht: word gelukkig! Deze boodschap geef ik ook door aan mijn kids. 

Binnen de LHBT+ gemeenschap ben ik eigenlijk pas sinds enkele maanden actief en daar gaat wel een verhaal aan vooraf. Ik verloor een vriend 20-25 jaar geleden. Hij overleed door suïcide nadat zijn streng gelovige vader hem in elkaar had geslagen toen hij vertelde dat hij homoseksueel was. Dit verhaal heb ik in 2014 een keer gepubliceerd en kreeg een storm aan reacties hierop. Wat mij verbaasde was dat het vooral uit gelovige hoek kwam en veel herkenbaarheid genereerde. Dit stak, maar ik had voor mezelf niet de moed om hier iets mee te doen ondanks dat een predikant uit het dorp zijn hulp had aangeboden. Dit voorjaar kwam ik de predikant echter weer tegen en hij gaf te kennen dat zijn aanbod nog steeds stond. Ik kwam bij Wielie Elhorst terecht, en via Wielie bij LCC projecten. Daar vroegen ze of ik mijn ideeën op wilde schrijven. 

Ik had nog een afspraak staan met Frederik Boven van COC geloof. Dat was een fijn gesprek en al vrij snel daarna vroeg Frederik of ik zijn rol als coördinator over wilde nemen. Dat betekende ook de eerste basis voor Project Zien. Zien zet zich in om het gesprek over seksuele oriëntatie en genderidentiteit op gang te brengen binnen de geloofsgemeenschappen. Een project dat inmiddels flink is gegroeid. Ook zijn er organisaties als Verscheurd die graag mee willen in het proces.  Het heeft rond mijn invulling van “samen beter” een fantastisch mooie groep mensen verzameld die ik echt koester en waar ik heel erg trots op ben. 

1. Wat zijn jou belangrijkste  karaktereigenschappen?

Ik ben van mezelf rustig van aard. Omdat ik erg rustig ben, vinden mensen het ook fijn om tegen me aan te praten en kan ik goed luisteren. Ik maak daar ook heel erg gebruik van in de gesprekken die ik voer. Grappig genoeg had ik dit als kind al. Regelmatig begonnen mensen ineens tegen me te praten terwijl ze me helemaal niet kenden, als kind vond ik dat wel eens gek, helemaal als volwassenen ineens begonnen te huilen omdat ze best een heftig verhaal vertelden.

Ook ben ik iemand die graag alle kanten van een verhaal wil horen en ben altijd nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Dit levert echt de mooiste gesprekken op met mensen die veelal door hun uitgesproken mening worden uitgekakt door velen; mensen die ver van mijn mening afliggen. 

Mijn enthousiasme wordt zowel geprezen maar ook soms gevreesd. Meestal ga ik dan zo razendsnel dat mensen mij niet helemaal kunnen bijbenen. Overigens weten de meesten dit nu en trappen dan op de rem.

Ik hou niet van afwachten. Als je iets wil, moet je het zelf doen, dus kun je het maar beter gelijk mee beginnen.

2. Wat zijn de grootste voorbeelden in je leven?

Klinkt het heel cliché als ik zeg dat dit mijn ouders zijn? Ja dat klinkt cliché, maar ben daar wel trots op ook eigenlijk. Mijn ouders zijn mensen die net als ik altijd open staan voor discussie en ideeën van anderen. Ze zijn zeer geïnteresseerd in andere mensen, zelfs als de interesse compleet ergens anders ligt, misschien wel juist als de interesse compleet anders is. Ik vind dat een fantastische eigenschap die ik toch in grote lijnen ook wel heb meegepikt. Ze vonden het ook wel grappig toen ik vertelde dat ik coördinator van COC was geworden en het project mocht opzetten.  Ik als kind uit een niet kerkelijk gezin, duikt de kerken in om een boodschap te brengen. Maar leuk vinden ze het zeker, en ook reuze interessant.  

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als het ter sprake komt als bi, maar eigenlijk identificeer ik me eigenlijk nooit op die manier. Ik vind het eigenlijk helemaal geen belangrijke informatie; denk er eigenlijk nooit zo over na.

Het is zelfs zo als mensen zeggen: “Je bent lesbisch”, dat ik dan bij mijzelf denk: “Oh ja, is ook zo, ik ben met een vrouw samen.” Het is na bijna twintig jaar gewoon zo normaal voor ons, dat het wel eens gek is als mensen het ineens benoemen. 

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Als biseksuele vrouw niet. Ik ben gewoon Floor en gelukkig voor de meeste mensen om me heen ook. En sinds enkele maanden Floor met een missie, een hele bijzondere, mooie missie. 

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind mensen echt bijzondere wezens. Ze inspireren eindeloos. Vooral als mensen zich open durven te stellen, ben ik in mijn element. En weet je wat het leuke is, mensen hebben vaak zelf helemaal niet in de gaten hoe wonderschoon ze zijn. Overigens vertel ik ze dit graag. 

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Kijk naar mijn gezin. Ik riep altijd hard dat ik geen kids wilde. Die polonaise aan mijn lijf, hoefde van mij niet. Nu heb ik ze toch, en zonder de polonaise, want mijn vrouw wilde dat wel. En ik ben dolblij met ons supertrio! En natuurlijk had het best wel voeten in de aarde en moest het via wegen die over het algemeen bij heterostellen iets makkelijker gaan. 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Natuurlijk krijg je wel eens vreemde reacties, maar dat laat ik niet zomaar gebeuren. Als er mensen zijn die een vreemde reactie geven, dan ga ik eigenlijk altijd het gesprek aan en smoor het in de kiem. Agressie of andere dingen hebben we gelukkig nooit meegemaakt en hoop dit ook niet mee te maken. 

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Onnoemelijk veel. Kijk naar de agressie die je de laatste tijd weer veel ziet hier in Nederland en niet alleen hier in Nederland: kijk wat er in Polen gebeurt. Ik vind het echt in en in triest. Mensonterende situaties. En dat is nog maar een topje van de ijsberg.  

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Zoals mensen mij kennen. 

10) Wat is je motto?

Wanneer je van een plek stapt waarin je mensen inspirerend vindt, en je stapt naar een plek waar mensen jou inspirerend vinden, dan moet je nooit je eigen bron vergeten.

 

Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Floor Brands | Profiel LHTB+

 1. Ivonne Groenewold schreef:

  Lieve Floor,

  Ik hoop dat je alles kunt doen wat je voor ogen hebt en misschien zelfs een beetje meer.
  Ik ken je als een doorzetter, een vrouw met een drive om zichzelf steeds meer te leren en verder te komen in haar passie tot dierenarts.
  Je bent een fantastisch mens!

  Heel veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.