Marc Verburg: “Chems hebben zeven jaar van mijn leven gekost”

Hij is niet alleen grafisch vormgever, zanger en theatermaker maar ook schrijver. Zijn debuutroman VERNEUKT! kwam begin deze zomer uit. Het boek van Marc Verburg (53) is een persoonlijk document geworden waarin hij terugkijkt op zijn ervaringen in de wereld van gay seksfeestjes en de bijbehorende chemische drugs (’chems’). Gaykrant had een gesprek met hem. “Romantiek en chems gaan niet samen.”

Tekst: Paul Hofman
Foto: Dennis Vloedmans

In het boek vertelt de hoofdpersoon, waarin we direct Marc herkennen, over zijn worsteling met de verslaving van zijn onbereikbare liefde Rafael, maar ook die van zichzelf – al liggen daar totaal verschillende redenen aan ten grondslag.

Waarom dit boek met deze opvallende titel?

“Zeven jaar had ik uitsluitend seks met drugs. Het extreme maar egocentrische genot gaf de illusie dat ik een geweldig leven leidde en me moeiteloos met mensen kon verbinden. Maar er bleek nauwelijks sprake van ware connectie, zelfs niet met mijn inmiddels ex-partner – ontmoet op een chemsparty – voor wie seks zonder chems niet eens mogelijk was. Ik hoopte dat chems ons dichterbij elkaar zouden brengen, maar de ‘romantiek’ bestond voor hem alleen onder invloed van drugs. Ik heb niet alleen tijd, maar ook de waarde van seks, liefde en zelfrespect verneukt zien worden.”

“Extase drukt schaduwkant chems weg”

Tot je 44e had je nooit drugs gebruikt. Je was zelfs het braafste jongetje van de klas en werd opeens een bad gay. Hoe ging dat?

“Ik voelde me altijd een verantwoordelijke man die zich prima had ontwikkeld. Ik had een mooie relatie met een huwelijk als bekroning. En ik was een harde werker die graag voor anderen klaar stond. Toen mijn ouders beiden te vroeg overleden, deed dat meer met mij dan ik wilde toegeven. Ik werd rebels en overmoedig. Mijn toenmalige echtgenoot en ik zagen onze terloopse kennismaking met chems aanvankelijk als een spannend uitstapje. Maar met het genot kwamen ook de valkuilen van afhankelijkheid. Dat is de essentie van drugs: de extase drukt de schaduwkant ervan steeds voor even weg.”

Wat was voor jou de meerwaarde van chems?

Chems zijn fucking lekker en maken seks niet te evenaren geil. Je wordt zelfverzekerder en blijkt met gemak de mooiste mannen voor je te winnen. Door chemsexparties creëer je een schijnwereld met nieuwe vrienden – of in elk geval gelijkgestemden – waarbij je gelooft een betere dimensie van leven te hebben ontdekt. Niemand van die vrienden zal het ontkennen of je tegenhouden, je hebt elkaar immers nodig voor hetzelfde belang. Met drugs lijkt het of al je behoeftes worden vervuld, maar verslaving houdt je weg van bevredigende oplossingen en een gezonde ontwikkeling. Ooit moet je stoppen en word je met je eigenlijke verlangens geconfronteerd…”

Peppers of poppers, een pilletje is op zijn tijd toch zo erg niet?

Bij legio mannen gaat het niet meer om ‘een pilletje op zijn tijd’. Je slikt steeds meer met minder effect en dan beginnen de bijwerkingen je te nekken. Het maakt je labiel of erger. Een verrijking voor je leefstijl is het alleen maar in de beginfase. Al snel wordt het afhankelijkheid. De frustratie daarover maakt het onmogelijk om te erkennen dat chemsex je niet werkelijk gelukkig maakt.”

Wat zijn de genotskotsjes van Marc?

In hoeverre ben jij daar mee toegerust?

Rijkelijk. Als kind al graaide ik onophoudelijk in de doos met suikerklontjes. Later werden het sigaretten, alcohol en uiteindelijk chems. Toch was één verslaving nog hardnekkiger: de liefde voor mijn onbereikbare partner, die alleen kon vrijen met xtc of ghb. Chems werden voor mij de weg naar hem. Voor veel mensen leidt een ervaren leegte in de jeugd tot verslaving, omdat je wanhopig een gat probeert te dichten. In mijn geval de afwijzing van mijn vader die wel van mij hield, maar daar geen uitdrukking aan kon geven. Onvervulde verlangens in combinatie met voldoende ‘genotsknotsjes’ bepalen in hoge mate het gevaar voor verslaving.”

Zeven jaar bepaalden chems jouw leven. Wat was het moment dat je dacht: ik stop ermee?“

Na eindeloos klagen over mijn leefstijl, stopte ik uiteindelijk van de ene op de andere dag. Zonder zucht of terugval. Soms moet er eerst iets heftigs gebeuren… In mijn geval een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen met als dieptepunt de suïcidepoging van mijn ex. Dat was voor mij de grens. Voor anderen klaarblijkelijk niet en dat bleek de genadeklap. Als zelfs een bewust gekozen overdosis wordt gebagatelliseerd omdat drugs door moeten gaan, begrijp ik de wereld niet meer.”

Was het confronterend dit boek te schrijven?

“Enorm. Aanvankelijk waren mijn ongeloof en verdriet om wat ik was kwijtgeraakt zo groot dat ik enkel kon wijzen naar anderen. Onvoorstelbaar hoe iemands schreeuw om hulp werd genegeerd omdat de drugsfeestjes door moesten. Maar uiteindelijk heb ik in de spiegel moeten kijken en mijn eigen verantwoordelijkheid erkend. Neemt niet weg dat ik tijdens het schrijfproces werkelijk weer door alles heen moest. Bij de laatste hoofdstukken rondom de suïcide liep ik letterlijk met een fles sambuca jankend door de woonkamer te ijsberen. Ja, schrijven loutert, al ben ik nog lang niet waar ik zijn wil.”

Wat wil je met dit boek bereiken?

Sommigen denken dat ik een strijd tegen drugs voer, dat ik hún iets wil ontnemen, maar ik ben niet principieel tegen chems. Ik wil alleen de naïviteit doorbreken. Drugs en seks zijn zo makkelijk bereikbaar tegenwoordig via internet en datingapps, waarmee het een vervanging wordt voor oprechte verbinding die nu eenmaal moeilijker tot stand is te brengen. Maar drugs zijn niet voor iedereen zo onschuldig. Ze kunnen heftige gevolgen hebben, waarmee je niet naar buiten durft te komen, vanwege het stigma dat erop rust. Die mensen wil ik een hart onder de riem steken. Ik hoop dat VERNEUKT! erkenning en hulp voor hen gaat opleveren.”

“Liefde overwint alles”

Speelt verliefdheid nog een rol in de wereld van chems?

“Liefde overwint alles. Zelfs als ik de mijne heb moeten opgeven, in mijn hart verandert het niets. Maar romantiek en chems zijn geen gelukkige combinatie, omdat de chemisch opgewekte gevoelens van toewijding en lust niet standhouden als de drugs zijn uitgewerkt. Mijn verhaal is er slechts één, maar ik heb zoveel stellen ontmoet die elkaar zelfs tijdens feestjes amper nog aanraken of waarvan er één langdurig in het buitenland verblijft terwijl de ander vrolijk losgaat op wildvreemden. Ook vriendschappen en familie heb ik geschaad en bedrogen zien worden omdat drugs voorrang moesten krijgen, dus ja, vergeef me als ik wat cynisch ben over de combinatie liefde en chems.”

Seks zonder chems: nog opwindend voor je?

Ik heb hoegenaamd geen seks meer gehad sinds ik stopte met chems, bang dat het me zonder drugs niet eens meer zou lukken. Tot ik vijf fantastische weken beleefde met een mooie, lieve man waarbij chems niet aan de orde waren en ik zelfs vijfenveertig dagen geen druppel alcohol heb gedronken. Alles deed het nog en ik genoot ervan. Toch heb ik alweer bijna een jaar niets ondernomen, omdat ik mezelf alleen nog seks gun vanuit oprechte verbinding. Die weg blijkt langer. Ik kan alleen maar hopen dat seks met liefde vervullender zal zijn dan met chems. Dat is mij het wachten waard.”

Meer informatie? Kijk op www.verneukt.com

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Marc Verburg: “Chems hebben zeven jaar van mijn leven gekost”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.