Omgekeerde regenbogen

Tekst: Alfred Verhoeven

Het is Amsterdam Pride week, en hoewel er weinig festiviteiten zijn, is het wel tijd voor Regenbogen! Toen ik onze vlag deze week uithing kreeg ik lachende opmerkingen van diverse mensen dat hij ondersteboven hing. Dat was overigens ook het honende commentaar van een twitteraar toen Shell een paar jaar geleden een aantal tankstations in regenbogen hulde. Maar…. hoort rood boven of paars? En waarom heeft Pride Amsterdam een driehoek en 5 kleuren toegevoegd aan de regenboog?

Eerder schreef ik voor de Gaykrant over het ontstaan van de 6-kleurige regenboogvlag als symbool van onze gemeenschap. De regenboog als symbool van de homobeweging werd min of meer officieel toen Gilbert Baker in 1978 de Rainbow Pride vlag ontwierp op verzoek van Harvey Milk. De kleuren staan voor leven, genezing, zonlicht, natuur, harmonie en geest – dus niet voor mannen, vrouwen, transgenders of andere groepen.

Baker maakte de vlag als symbool van de LHBT Pride, bevrijding en diversiteit. “Een ware vlag”, zei hij, “is gerukt uit de ziel van de mensen”. Sindsdien is hij wereldwijd gebruikt als symbool voor LHBT-gemeenschap en  -eenheid.

“Een ware vlag is gerukt uit de ziel van de mensen”

Q: welke kleur moet boven, paars of de rood?
A: er is geen “juiste” manier, beide mogen boven. Deze instructie komt rechtstreeks van Gilbert Baker zelf – o.a. omdat de vlag oorspronkelijk is ontworpen als verticale versiering!

Dus toen Shell in 2018 meedeed aan Pride door het opleuken van vier tankstations in de regio Amsterdam, en een valse twitteraar moest lachen om de “onderstebovenheid” van de regenboog (overigens werden beide varianten door Shell gebruikt), moest ik wel lachen om de onwetendheid van die man. Maar ja, zulk fake news bevestigt onbewust het ‘rood moet boven’ verhaal, dus mijn trotse vlag met paars boven wordt nu toch weer uitgelachen… We lachen wat af! {overigens wordt 1 op de 4 vlaggen wereldwijd met paars boven opgehangen}

Het gebruik van de regenboog(vlag) is dus een kleurrijk symbool van onze gemeenschap. Maar net als bij de ontwikkeling van “gay” naar “gay & lesbian”, via LHB en LHBT naar LHBTQIA…+ zijn er altijd mensen die zich buitengesloten voelen. In het geval van de vlag is dat vreemd, omdat die niet staat voor bepaalde (groepen) mensen. Dus het Amerikaanse initiatief om transgenders en ‘getinte’ mensen hun eigen plaats te geven op de regenboogvlag is in feite een belediging. Er wordt daarmee gezegd: “wij horen niet onder de regenboog, maar willen apart genoemd worden”.

Klik op het plaatje voor een grote afbeelding.

Let wel: het is belangrijk dat we óók opkomen voor transgenders (en dit is gelukkig de laatste jaren duidelijk steeds meer het geval) en jawel, Black Lives Matter, maar laat de regenboog de regenboog, en knip de gemeenschap niet in stukken door jezelf eerst uitgesloten te voelen, en vervolgens een aparte plaats op de regenboogvlag op te eisen. Ieder zijn eigen vlag – helemaal goed, maar we hebben het nu over een symbool voor ons allemaal.

Het gebruik door Pride  Amsterdam van deze banner vind ik dus niet getuigen van inclusiviteit, maar van separatisme. Een slechte ontwikkeling!

Want waar zijn de twinks, de beren, de senioren, de panseksuelen, de aseksuelen, de Allies, de gay vaders met gemengde etnische achtergrond? Ik bedoel maar.

“Waarom noemt Toronto Pride zich LGBTTIQQ2SA?”

In het verlengde hiervan ligt de discussie over de afkorting, en intussen ‘benaming’, LHBT. Ook daarover schreef ik eerder een blog, maar kort samengevat: met LHBT omhels je 95% van onze gemeenschap, met de “+” kom je op 100%. Dat de I door het COC en de overheid is toegevoegd: het zij zo. Dat de Q soms wordt gebruikt om de strijdlustige queers te benoemen: dat moet dan maar (is daar overigens geen Nederlands woord voor?). Maar we slaan naar de maatschappij een modderfiguur door ons steeds anders te noemen, en ons onderling onbegrepen en uitgesloten te voelen. Dan denken Henk en Ingrid in Utrecht : “is LHBTI een andere groep dan LGBTQI? En waarom noemt Toronto Pride zich LGBTTIQQ2SA en gebruikt de Gaykrant LHBT+? Het zal allemaal wel, laat ze hun ding maar doen, mij zijn ze kwijt.”

Misschien is het tijd om van het alfabet af te stappen, en ons Regenbooggemeenschap te noemen? Met zes kleuren. En rood boven. Of paars, natuurlijk.

 

Alfred Verhoeven heeft ruim 30 jaar ervaring in marketing en doet de laatste jaren promotieonderzoek: Marketing the Rainbow: “Bestaat De Gay Consument eigenlijk wel?”.  Alfred is oprichter van The 6PC Network en Stichting FunGayDay. Als journalist is hij o.a. verbonden geweest aan diverse regionale kranten en universitaire uitgaven. Tegenwoordig blogt hij voor Frankwatching en Marketing Tribune

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

7 thoughts on “Omgekeerde regenbogen

 1. Tamar schreef:

  Vermoeiend, dit. Ik kan iemand sowieso niet serieus nemen die het over “getinte” mensen heeft, met aanhalingstekens, en het kennelijk veel te eng vindt om worden als zwart, bruin en van kleur te gebruiken.

 2. Alfred Verhoeven schreef:

  Jammer dat je jezelf daarmee vermoeit. Je wilt blijkbaar heel politiek correct zijn en op slakken zout leggen die daarvoor niet bedoeld zijn. Dat is nou precies het bekritiseerde idee achter de toevoeging van kleuren aan de regenboog, of letters aan LHBT+.

  Als dat betekent dat je me niet serieus kan nemen, doe dan even een dutje.

  Bij bijv. Opsporing Verzocht heeft men het over “iemand met een getinte huid van Afrikaanse oorsprong” – dat heb ik hier ingekort en tussen “” geplaatst.

 3. Arnoud van Aalst schreef:

  Met de oorspronkelijke betekenis die Gilbert Baker aan de kleuren gaf kan volgens mij iedereen ook nu nog uit de voeten: roze stond voor sex, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turquoise voor magie, indigo voor harmonie en violet voor de geest. Heel veel meer heb je niet nodig in het leven 😉

 4. Iris van der Kleij schreef:

  Ik vind het er, los van onze symboliek, toch ook een beetje ondersteboven uitzien met paars boven, door de “echte” regenboog: we leerden vroeger dat de volgorde van de kleuren daarvan is: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

  1. Roland van Vilsteren schreef:

   Ik ben hartstikke “lesbisch”, oftewel ik ben een hetero man en al die lhbtghijklm afkortingen snap ik niet. Ik begrijp wel dat gay niet alles omvattend is. Voor mij is gay meer dan alleen homo en lesbo’s. Regenboog gemeenschap vind ik dan wel een mooie om alles en iedereen mee te kunnen omvatten. Inclusief zwart wit bruin en alle andere primaire secundaire en alle andere kleuren die te maken zijn.

 5. Sander schreef:

  Alfred je hebt 100% gelijk. Met extra toevoegingen van letters en/of kleuren, gaat men compleet voorbij aan het idee. En verwordt de vlag tot iets waar ik me niet meer bij thuis voel. De ‘emancipatie’ van de homosexuele mens of sexueel anders voelende mens werd in mijn beleving voldoende uitgedrukt door de Regenboog vlag zoals die dus al ruim 40 jaar bestaat.
  Ik ga er vanuit dat de nieuwe vlag met een driehoek erin vanzelf weer zal verdwijnen.

 6. John schreef:

  Weten jullie wel hoeveel genders er zijn? en de bijbehorende vlaggen? Om gek van te worden. Hier even wat de betekenis van dat allemaal is;

  LHBTIQAPC (NGfGqPH)
  • Lesbisch: Een vrouw die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot vrouwen
  • Homoseksueel: Een man die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot mannen
  • Biseksueel: Een man of vrouw die zich zowel emotioneel als fysiek aangetrokken voelt tot zowel mannen als vrouwen
  • Transgender: parapluterm voor mensen die zich niet identificeren met het bij geboorte toegekende geslacht
  • Intersekse conditie: een parapluterm voor aangeboren condities waarbij het geslacht verschilt van wat medici als norm beschouwen voor mannen- en vrouwenlichamen. Er zijn veel verschillende intersekse-condities
  • Queer: Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. Iemand die queer is wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, hetero, biseksueel of panseksueel
  • Aseksueel: Mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen of aromantisch zijn (zich tot niemand romantisch aangetrokken voelen)
  • Panseksueel: Mensen die zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Ze vallen dus niet op geslacht, maar op het karakter of de persoonlijkheid van de ander
  • Cisgender: Mensen bij wie het geboortegeslacht overeenkomt met de ervaren genderidentiteit
  • En dan mis ik nog
  • Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen
  • Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
  • Genderqueer is een overkoepelende term voor een genderidentiteit die niet puur mannelijk of vrouwelijk is. Dus als je jezelf niet ziet als man of vrouw, maar een andere genderidentiteit hebt.
  • Al krijg ik het idee, dat de laatste drie, een beetje op het zelfde uitkomt
  • Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
  • Heteroseksualiteit is de meest voorkomende seksuele voorkeur. Hetero betekent ander en daarmee zegt het begrip heteroseksualiteit dus dat men zich seksueel aangetrokken voelt tot het andere geslacht.
  • En dan hebben we voor de meeste seksuele geaardheden ook nog een aparte vlag, echt waar.
  • Als iedereen zich nou eens met zich zelf zou bemoeien en iedereen in zijn waarde laat, hoeft dit allemaal niet, een ieder moet doen en voelen wat hij/zij wil, daar heeft een ander niets mee te maken. RESPECT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.