Crisis, dus… Judith Cyrus

Door de coronacrisis zijn veel zelfstandige ondernemers in één klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Met niemand meer op straat zijn de persoonlijke bezoekjes tot een minimum beperkt. Waar Ahold keihard casht, heeft het MKB vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers?

Redactie: Marene Elgershuizen
Foto’s Judith: Tom Feenstra, Fotomatic

Judith Cyrus is kok en vloog voor haar werk al de halve wereld over. Vanuit haar Surinaamse achtergrond tovert ze de meest bijzondere gerechten op tafel voor kleinere en grote gezelschappen. Voor Keti Koti dit jaar verzorgde Cyrus maar liefst vijfhonderd maaltijden Hêrhêri en in 2021 verschijnt haar kookboek Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Dat smaakt naar meer!

Hêrhêri uit kookboek Paramaribo van Judith Cyrus

Wat voor onderneming heb je?

In 2017 ben ik &Judith, kookworkshops en catering gestart. De workshops variëren van Surinaams via Thais tot Ottolenghi. Met mijn catering richt ik me op bijzondere gelegenheden voor kleine tot middelgrote gezelschappen; 4 tot 50 personen. Het menu stel ik samen in overleg met mijn opdrachtgever. Ook hier weer veel variatie, zo heb ik een keer als richtlijn meegekregen ‘kook lokaal’ wat ertoe leidde dat ik kruiden uit de stad en gans van Schiphol heb bereid. (de vogel inderdaad! red.)
Als mijn agenda het toelaat, vul ik mijn dagen in de oogsttijd met inmaken: jam, siropen, groenten en fruit op zuur – het maakt niet uit. De afgelopen jaren heb ik via via mensen gevonden met een of meerdere fruitbomen in hun tuin, maar die geen tijd of energie hadden om de vruchten te verwerken. Een geweldige win-win; de oogst gaat niet verloren en ik heb de mooiste onbespoten vruchten. Een deel van mijn inmaakproducten gaat terug naar de eigenaar van de bomen. Een ander deel verkoop ik op de markt, bijvoorbeeld de Sunday Market in Amsterdam. De oogst van dit jaar gaat vanaf september/oktober ook online via mijn site te koop zijn.

Welke producten deden het altijd goed, zo door de jaren?
De afgelopen 2 jaar liepen de Ottolenghi workshops en catering erg goed. Zijn gerechten zijn in alle opzichten heerlijk: voedzaam, pure ingrediënten en een kleurrijk feest op je bord. In 2018 heb ik stage gelopen in Nopi en Ottolenghi Spitalfields – twee restaurants van Yotam Ottolenghi in Londen. Mijn Ottolenghi-ervaring heeft ertoe geleid dat ik in 2019 de chefkok was van een pop-up restaurant in boekhandel Scheltema: Ottolenghi kwam naar Nederland en 50 gasten mochten met hem in de boekhandel eten. Wat een geweldig avontuur!

Maar de diners in kleine kring vind ik ook een feest: koken voor een gezelschap dat iets te vieren of te bespreken heeft. Dat kan bij mensen thuis of op locatie in Amsterdam, bijvoorbeeld in de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma. Private dining in optima forma.

Wat doe je nu anders qua verkoop, pas je je aan en zo ja, hoe?

De afgelopen maanden heb ik mijn eerste kookboek geschreven; Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Het verschijnt voorjaar 2021. De tijd die ongewild vrijkwam, heb ik dus goed kunnen gebruiken.

Inmiddels kreeg ik gelukkig de eerste cateringopdrachten alweer binnen. De aanpassing is redelijk eenvoudig: zorgen dat we de RIVM-richtlijnen naleven.

Wat is je link met de LHBT+-gemeenschap, hoe zet je je daarvoor in met je bedrijf?
Ja, hier heb je me; ik ben zo nieuw in de LHBT+-gemeenschap. Pas zes jaar geleden heb ik mijn vrouw ontmoet en hoewel zij haar hele leven al lesbische relaties heeft, is zij weinig bekend met de gemeenschap. Het is pas het laatste jaar dat we samen wat meer op onderzoek uitgaan.

Wat merk je uit de LHBT+-gemeenschap?
Ik heb een paar klanten uit de LHBT+-gemeenschap en die blijven gelukkig gewoon bestellen. Dus heb ik onlangs een verjaardagsfeest in twee shifts van catering voorzien: de eerste shift was een brunch en de tweede een aangeklede borrel.

Crisis, dus … Hoe zie je de toekomst voor je?
Hoopvol!! Mijn catering zal wel continuering vinden en die ga ik uitbreiden met borrelboxen, (bedrijfs)lunchpakketten, high tea’s en maaltijden op woensdag en vrijdag. Voor mijn workshops zoek ik nog een manier om met kleinere groepen toch rendabel te kunnen zijn. Als iemand daar een suggestie voor heeft, dan is die erg welkom.

Wat wil je zelf nog graag zeggen?
Ik ben een foodie en kom graag in contact met andere foodies, bij voorkeur via Instagram. En als je iets te vieren hebt of geen zin hebt om te koken, dan ben ik graag je kok.

De website van Judith vind je hier.

 

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.