Artikel 1 

‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Aldus artikel 1 van de Grondwet. 

Afgelopen 30 juni stemde de Tweede Kamer voor een wetsvoorstel* van D66, GroenLinks en PvdA om LHBT+ rechten te verankeren in bovenstaand artikel. 

Het artikel – de basis van onze vrijheid en van onze parlementaire democratie – waarin ‘godsdienst’ als eerste genoemd wordt. 

Afgelopen zondag was ik in Gorinchem. Daar preekte dominee Marten Visser. Een dominee die de Nashvilleverklaring mee heeft ondertekend. 

“Want ik ben geen keuze. Ik ben geen overtuiging. Ik ben zoals ik ben. Zo ben ik geboren. En zo zal ik sterven.”

De regenbooggemeenschap liet het er niet bij zitten en protesteerde  – in stilte en met respect voor de zich verzamelende gelovigen – op het plein voor de kerk.

Voordat de demonstratie begon, sprak ik met iemand van de kerk. Hij gaf toe dat ook hij niet begreep waarom iemand de Nashvilleverklaring zou willen ondertekenen en dat hij Marten Visser liever niet had willen horen preken. ‘De kerk zal vandaag leger zijn dan normaal. En dat komt dan niet door corona,’ zei de beste man. ‘Veel geloofsgenoten moeten niets van de Nashvilleverklaring hebben.’ 

‘Maar goed,’ zei ik, ‘Visser krijgt hier wel weer een podium geboden.’ 

Zo respectvol als wij afgelopen zondag naar de gelovigen toe demonstreerden tegen Visser, zo openlijk worden wij LHBT+ers – in Nederland – en wereldwijd – door allerlei geloofsgenootschappen nog steeds opzettelijk en openlijk beschimpt, gemarginaliseerd, uitgespuugd en bedreigd. 

Dominee Visser mag nog steeds probleemloos twitteren dat transseksualiteit volgens hem een SOA is: een Sociaal Overdraagbare Aandoening. 

In obscure achteraflokaaltjes wordt salafistisch opgevoede moslimkindertjes gevraagd welke straf voor een homoseksueel het meest gepast is: steniging of onthoofding. 

Precies vijf jaar geleden overleed de zestienjarige Shira Banki in Jeruzalem toen een orthodoxe jood op deelnemers van de Pride begon in te steken. 

En eveneens afgelopen juni werd duidelijk dat de al eerder veroordeelde jihadist Hardi N. van plan is geweest met zijn terreurgroep een aanslag te plegen tijdens Amsterdam Pride 2018. 

Net als ik afgelopen zondag op het Gorinchems kerkplein het recht had mijn stille plek op te eisen, wil ik datzelfde recht verankerd terugzien in de Nederlandse samenleving. 

En het liefst in deze wereld. 

Want ik ben geen keuze. Ik ben geen overtuiging. Ik ben zoals ik ben. Zo ben ik geboren. En zo zal ik sterven.

Willen wij als Nederland weer bovenaan in het lijstje van meest LHBT+vriendelijke landen ter wereld belanden, dan zouden we kunnen beginnen om in het rijtje van grondwettelijke vrijheden naast ‘godsdienst’ ook ‘LHBT+’ te noemen.

Het brengt zaken – symbolisch, stil en respectvol – weer wat meer in evenwicht. 

___

* Vóór het wetsvoorstel stemden VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Groep Krol/Van Kooten-Arissen. Tegen stemden PVV, SGP, Forum voor Democratie en het lid Van Haga. In totaal stemden 124 Kamerleden vóór en 26 stemden tegen het voorstel.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.