Liefde | Griekse Toestanden #15

Johan reist door Griekenland is op Paros en denkt terug aan zijn relatie met Karel.

Nadat de vader van Karel mij had duidelijk gemaakt dat ik voor zijn zoon een makkelijke manier was om klaar te komen, maar vooral niet meer en Karel dat niet tegensprak, ben ik weggegaan. Anne, Karels en mijn vriendin, belde me ’s avonds. “Wat een hel, voor je schat. Karel durft zijn vader niet tegen te spreken, de man is zijn idool. Zijn vader is zijn alter ego. Hij vertegenwoordigt alles wat Karel wil zijn: stoer, een vrouwenverslinder, aantrekkelijk voor iedereen en zakelijk zeer succesvol. Los daarvan denkt Karel de liefde van zijn vader te verliezen als die zijn ‘zwakheden’ ziet, kwetsbaar zijn, lief en zorgzaam, komen in het woordenboek niet voor, terwijl Karel dat wel is. Hij komt zeker bij je terug, want zijn geweten knaagt aan hem.” “Of ik daarop ga wachten weet ik niet Anne, hij heeft me een kutstreek geleverd en als je dat een keer doet, kan het ook een tweede keer gebeuren.” Als ik naar mijn werk ga die avond, staat er een tas met spullen. Karel heeft de paar kledingstukken die bij hem thuis lagen in een tas gedaan en in het café afgegeven. Er zit een briefje bij. ‘Ik weet dat ik mezelf en jou pijn doe, maar het kan even niet anders, liefs Karel.’ Ik ben niet eens verdrietig, wat een lul als je je als volwassen man zo door je vader laat leiden. Maar er moet wel iets veranderen in mijn leven. Ik ben ook maar aan het rond kloten, een beetje drank, een beetje seks, een weinig uitdagend baantje; ik moet toch aan mijn toekomst werken, maar wat wil ik eigenlijk en wat ben ik behalve een behaagziek mannetje met een leuke kop, lekkere kont en teveel oppervlakkige vrienden? Om te beginnen moet ik eens mezelf leren kennen en hoe kan dat beter dan ik mijn eentje op stap gaan. Ik zal mensen ontmoeten die ik niet ken. Die zullen me wel of niet aardig vinden en gesprekken met me voeren en, voor hen, ben ik dan wel of niet interessant.

“Ik ben ook maar aan het rond kloten, een beetje drank, een beetje seks, een weinig uitdagend baantje”

Zo kom ik tot het besluit om naar Griekenland te gaan. De eilanden bieden genoeg ruimte om verschillende plekken te bezoeken, valt het tegen dan ben ik zo terug in Nederland en het heeft een heerlijk klimaat. Dat het het land is van de Griekse beginselen is natuurlijk mooi meegenomen. Het is niet heel uitdagend, maar het is voor mij de eerste keer dat ik alleen op reis ga. Mijn kamer kan ik opzeggen, ik vind wel weer iets nieuws en ik heb ontslag genomen in het café.
Met de seks in het toilet op Schiphol, is het goed begonnen, maar voor het overige heeft de reis me tot nu toe niet meer opgeleverd dan mijn leven thuis. Een beetje drank, een beetje seks en een valpartij van de rotsen, die goed afloopt. .Ik denk dat ik me minder als toerist moet opstellen en aangezien het met mijn geld wel heel hard gaat, is het ook financieel handig om een baantje te vinden. Die avond vraag ik in een cafeetje aan de haven dat boven een winkel zit, of ze een werk voor me hebben. Ik zat daar vaak bij zonsondergang iets te drinken en kan het goed vinden met de eigenaar en zijn vrouw. Dat ik vloeiend Duits spreek helpt, want in die deel van Paros houden veel van hen vakantie. Ik kan er in ieder geval terecht voor een maand. Veel verdien ik niet, maar gedurende die periode geef ik in ieder geval geen geld uit. Na een maand zien we wel weer verder. Het idee dat ik werk stemt me goed. Ik ben niet alleen toerist meer, maar hoor erbij.
Soms denk ik terug aan Nederland en fantaseer hoe Karel hier de hoek om komt lopen om het goed te maken. Ik loop op hem af, geef hem een klap in zijn gezicht, pak zijn hoofd, zoen hem op zijn mond en we leefden nog lang en gelukkig. Maar ja… de meeste dromen zijn bedrog.

Volgende week: aflevering #16

Griekse toestanden, een vervolgverhaal in 26 afleveringen

Tekst: Eduard Hoekstra
Illustratie: Julia Kiryanova

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.