Van Surinaamse homovervolging tot het sterke geslacht

Elke maand belicht de boekenredactie van de Gaykrant in deze rubriek nieuw verschenen boeken met een LHBT+-thema of die zijn geschreven door een roze auteur. Dit in nauwe samenwerking met lezerscommunity hebban.nl. Deze maand hebben we weer een aantal boeken op een rijtje gezet. Een werk dat er met kop en schouders boven uitsteekt is het boek over homovervolging in Suriname. Voor de rest spelen de kuren van Komrij en het sterke geslacht een rol. Kortom, het is een afwisselende lijst geworden. Laat je deze zomer verrassen.

Tekst: Paul Hofman

1. Homovervolging in tijden van slavernij – Nizaar Makdoembaks | De Woordenwinkel

Niet alleen in Nederland waren in de achttiende eeuw verscheidene golven van homovervolging. In de eerste golf ervan, de jaren dertig, ging dat gepaard met gruwelijke straffen. In Suriname vreesde men economische tegenspoed en overrompeling door ondergedoken slaafgemaakten. De auteur beschrijft de invloed van Amsterdam op de kolonie en reconstrueert de processen tegen homoseksuelen aan de hand van officiële documenten.

“Diepgaand en gedegen onderzoek, goed gedocumenteerd, onthullend en onthutsend, indruk-wekkend staaltje overzeese gay geschiedenis in kaart gebracht, een meesterwerk.”

2. Het sterke geslacht – Sharon Moalem | Spectrum

Vrouwen leven langer dan mannen. Zij hebben een sterker immuunsysteem en zijn beter bestand tegen kanker en uithongering. Zij zien de wereld ook in meer kleuren. In het kort: vrouwen over-treffen mannen in elk stadium van hun leven. In dit boek stelt de auteur vragen waarom dit zo is en waarom wij het tegenovergestelde leren. Als gerenommeerd wetenschapper en arts dook zij in de wereld van de medische wetenschap. Op basis van onthullende casestudies, praktijkvoor-beelden en eigen ervaringen met patiënten schetst hij een beeld van de mensheid en haar voort-bestaan. De auteur trekt de conclusie dat hier twee genen de belangrijkste rol spelen: de X-chromosomen.

“Verrassende visie op complex vraagstuk, goede onderbouwing, heldere argumenten waarom vrouwen centraal moeten komen te staan, overtuigend en fascinerend.”

3. De kuren van Komrij – samensteller Onno Blom | De Bezige Bij

Gerrit Komrij (1944 – 2012) was de meest gevreesde criticus van zijn tijd. Schrijven was ademen voor hem. Zo schreef hij gedichten, romans en vlammende essays. Komrij was ongelooflijk productief en liet een grote hoeveelheid werk na. Niet verwonderlijk dat hij de eerste Dichter des Vaderland werd: de nar werd koning. Nog altijd geldt hij als een van de meest dwarse denkers van de Nederlandse literatuur. Voor dit boek maakte Onno Blom een keuze uit het glansrijke oeuvre van Komrij. Via stukken over zijn jeugd, zijn meest vileine polemieken en maatschappijkritieken – met onder meer aanvallen op zondagsdichters, ‘de treurbuis’ en ‘de onwelriekende gleuvenbrigade’ – en zijn liefde voor literatuur laat Blom de fabuleuze veelzijdigheid van de schrijver zien.

“Geniaal, onnavolgbaar, wat een vermogen om mensen zó tot op het bot te fileren, vilein, fabel-achtig, scherpzinnig, maakt duidelijk dat hij de meester van de maskerade was, perfecte keuze uit Komrij’s oeuvre.”

4. De wensvader – Eric de Rooij | Kleine Uil

Erik Poelman leidt al jaren een kalm bestaan als Leonie hem vraagt voor het vaderschap van haar kind. Die vraag komt precies op het goede moment. Het bestaan thuis, met poes en man, is een sleur geworden. In het verzorgingstehuis waar hij werkt, gaat juist iedereen dood. Dan benadert ook vriendin Sonja hem met de vraag of hij donor wil worden. Het boek gaat over veertigers die op drift zijn en oude mensen die het leven afronden.

“Herkenbaar, mooi beschreven zijn de thema’s verval, dood en vooral het leven, vol humor en tegelijkertijd soms mistroostig.”

5. Waar ik liever niet aan denk – Jente Posthuma | Pluim

Als je hard je best doet en denkt: dit ga ik de rest van mijn leven onthouden, dan onthoud je het. Alleen mensen houd je er niet mee vast. Die kunnen gewoon opstaan en het beeld uitlopen. Gelukkig heeft de hoofdpersoon een tweelingbroer, de enige van wie ze zeker is. Zo zal ze dus nooit echt alleen zijn. Tenminste, dat denkt ze. Zij verzamelt truien. Hij heeft twee katten. Allebeide houden ze van New York, en zouden er, wat er ook gebeurde samen heen verhuizen op hun achtentwintigste. Maar alleen wil hij liever een tijdje zonder haar. Dit boek beschrijft op bedrieglijk nonchalante, maar indringende wijze wat er gebeurt als de persoon op wie je je het bestaan hebt gebouwd er plotseling niet meer is.

“Stilistisch goed, droogkomische bespiegelingen, krachtige observaties van vrouwelijke hoofd-persoon door gebruik korte zinnen, fascinerend”

ZINDEREND LEESPLEZIER DEZE ZOMER

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.