Minister Grapperhaus belooft strengere maatregelen tegen anti-LHBT-geweld

Minister Grapperhaus in de Reguliersdwarsstraat in gesprek met Monique de la Fressange (screenshot van AT5)

Vorige week vrijdag bracht minister van Justitie Ferd Grapperhaus een werkbezoek aan Amsterdam, waar hij sprak met slachtoffers van anti-LHBT-geweld. Ook nam hij een actieplan van het COC en Transgender Netwerk Nederland in ontvangst en deed toezeggingen om dergelijk geweld tegen te gaan.

Minister Grapperhaus, voor de gelegenheid met een roze stropdas, arriveerde per auto bij de Reguliersdwarsstraat, vanwaaruit hij lopend naar het kantoor van het COC ging. In de Reguliersdwarsstraat sprak hij met dragqueen Monique de la Fressange, die vertelde hoe ze in 2018 werd mishandeld en uitgescholden toen ze na het uitgaan op de Prins Hendrikkade op een taxi stond te wachten. Ook daarna kreeg ze ook via social media nog veel negatieve reacties.

Vervolgens liepen de minister en zijn gevolg verder naar transgendercafé De Lellebel op de hoek van de Utrechtsestraat en het Rembrandtplein en bereikten uiteindelijk het hoofdkantoor van COC Nederland aan de Nieuwe Herengracht. Daar boden het COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) een actieplan tegen anti-LHBTI-geweld aan, waarin onder meer wordt aangedrongen om ook bij discriminatoir schelden altijd een strafverhoging wegens discriminatie toe te passen.

De videoreportage van AT5:

De minister liet weten positief te staan tegenover hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en zegde toe meer recherchecapaciteit vrij te zullen maken om zaken aan te pakken waarin mensen worden uitgescholden om hun geaardheid of identiteit.

Voorts wil de minister dat er verplichte aandacht komt voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie en gaat hij kijken hoe de teams van Roze in Blauw beter kunnen worden ingebed in de politieorganisatie. Nu moeten deze agenten dit werk nog in hun vrije tijd doen.

De videoreportage van MVS Gaystation:

Grapperhaus zei tijdens zijn werkbezoek ook nog: “zorg dat de slachtoffers aangifte doen, want dan zien we hoe groot het geweld tegen deze groep is. Scherp ook de straffen aan. Laat een dader bijvoorbeeld ook in een gaybar bedienen, zodat die met lhbtq’s kennismaakt” – aldus Het Parool.

Wat die eerste wens betreft ligt er echter ook een taak bij de minister om te zorgen dat de politie de meldingen van antihomogeweld gedetailleerder vastlegt en rapporteert. Sinds deze cijfers alleen nog als onderdeel van een breed discriminatierapport worden gepubliceerd, bieden ze namelijk weinig inzicht meer, zoals onlangs op deze site werd beschreven.

Peter Koop

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.