Lieg met mij

Wij zijn deze week voor vakantie aangekomen in ons huis in de Lot, in Zuidwest Frankrijk. Zoals altijd mét een lading boeken. ‘Lieg met mij’, is de titel (‘Arrête avec tes mensonges’) van het eerste boek voor deze vakantie en ik heb het in één ruk uitgelezen. Het is van de Franse schrijver Philippe Besson en gaat over de verborgen en tragische liefdesrelatie tussen twee tienerjongens, Philippe en Thomas. Het verhaal speelt zich grotendeels midden jaren tachtig af op de campagne, in de buurt van Bordeaux en niet al te ver van de streek waar ook wij al ruim veertig jaar ons huis hebben. Het is de beklemmende beschrijving van een ‘verloren kans op een gelukkig leven’. ‘Een overweldigend liefdesverhaal’. 

Uiteraard is ertussen toen en nu enorm veel veranderd. Homoseksualiteit speelde zich nog vooral af in het verborgene. Dat wil zeggen dat mensen bij geruchten homo waren en er eventueel via grove aanduidingen als pédé (pederast) op werd gezinspeeld. Niemand vermeldde dat iemand in zijn/haar familie gay was. Laat staan dat een tiener zo maar tot zelfacceptatie kwam of zijn seksuele voorkeur met anderen deelde. Dat wij ons als twee Nederlandse mannen in 1979 in Frankrijk bij onze buren kwamen voorstellen, ze voor een apérot uitnodigden en ons zelf en passant als stel voorstelden was ongekend. Toch leverde dit al wel enkele tegenuitnodigingen op, waaruit weer leuke gesprekken voortkwamen en uiteindelijk een paar hechtte vriendschappen ontstonden. Onze houding werd meestal in verband gezien met het ‘protestantse Nederland’, het ‘verlichte’ Amsterdam, vergeleken waarbij zelfs Parijs te ‘catho’ was en dat zou wel zo blijven ook, zo was de verwachting. Ik heb een en ander beschreven in ‘Homo politicus, Balans 2016.’

“Oh dat is heel normaal hier, vorig jaar zijn hier ook al twee leuke lesbiennes getrouwd.”

Maar de tijd stond ook in Frankrijk niet stil. Decennia later dacht onze goede vriend Christian, te voorzien dat zijn oudste kleinzoon Robin wel eens homoseksueel zou kunnen zijn. Indien dit het geval zou zijn, hoopte hij dat Robin, zich zou ontwikkelen tot een trotse zelfbewuste gay. Dit is hij inmiddels. Deze winter logeerde hij met zijn Spaanse vriend Jesus bij ons in Amsterdam. Twee jaar geleden was er in ons dorpje, in de Lot, van een paar honderd bewoners een groots huwelijksfeest van een wijnboer en zijn vriend. Toen we dit signaleerden, was de reactie: ‘Oh dat is heel normaal hier, vorig jaar zijn hier ook al twee leuke lesbiennes getrouwd.’ Het is maar dat we beseffen dat ze niet van achter komen.

Inmiddels weten ook de jonge homo’s in Zuidwest Frankrijk Grindr te vinden. Er zijn ook hier zorgen over het toegenomen geweld in de publieke ruimte tegen homoseksuelen in de steden, inclusief Parijs. Maar er staat tegenover dat er ook vaker prachtige films over liefde van twee mensen van hetzelfde geslacht in de bioscopen te zien zijn, zoals twee jaar geleden ‘Gods own country.’ Ook het subtiele en ontroerende boek ‘Lieg met mij’ van Besson is zo’n meesterwerk dat de LHBT-burger toch weer moed geeft.

Coos Huijsen

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.