Corrie Camping van ‘t Sluisje is er weer hélemaal klaar voor

Op een steenworp afstand van het Koninklijk Paleis op de Dam verrassen Corrie Camping en haar team hun restaurantgasten drie avonden per week met verrassende travestie-optredens. Samen runnen de broers Harold (58) en Michael (54) de zaak. Sinds hun start in 1995 is ’t Sluisje een begrip in Nederland geworden. BN-ers als Gerard Joling, Nicolette van Dam en Andre Hazes jr. weten ’t Sluisje moeiteloos te vinden. Na de lockdown gaat het dak er weer als vanouds vanaf. “The show must go on.”

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Ralph Joling

Jubileum

Vlak voor Corrie’s optreden heeft Gaykrant een interview met de broers. Precies deze maand bestaat hun zaak 25 jaar. Een mijlpaal om bij stil te staan. Het zou groots gevierd worden maar door corona is dat helemaal in het water gevallen. Toch: “Maar eigenlijk is het gewoon weer elke avond feest.” Waren er in hun beginperiode meerdere dragzaken, nu is alleen hun restaurant overgebleven. Samen kijken de broers terug op de start. “Met mijn broer Michael runde ik hier om de hoek een kapperszaak. Weet je, hij is ooit als leerling bij mij begonnen. Op een gegeven moment had ik het helemaal gehad met het knippen. Michael had dat ook: die wilde de horeca in.” Het duurde niet lang voordat ze de handen ineen sloegen en besloten de horeca in te gaan.

Harold en Michael – Foto: Paul Hofman

Drag

Kort na zijn pubertijd trouwt Harold. Al snel worden twee kinderen geboren. Het geluk lacht hem toe. Op zijn dertigste komt hij erachter dat hij op mannen valt. Een scheiding volgt. Hij pauzeert even. Niet lang hierna ontmoet hij de liefde van zijn leven. Het was alsof de bliksem insloeg. Met deze jongen gaat Harold in de jaren negentig optreden in drag onder de naam ‘Fruitcakes’. Ondermeer in discotheek IT en tal van andere horeca-zaken in het land wordt het duo ongekend populair. “Die Hollywood-parties in de IT waren berucht. Ik heb er zelfs nog in de etalage gelegen.” lacht hij. Optredens in buitenlandse discotheken volgen. “Een bruisende, heerlijke maar ook hectische tijd.” Toch bevalt het reizende leven Harold en zijn vriend niet. Ze willen een eigen honk én zekerheid.

“Die Hollywood-parties in de IT waren berucht. Ik heb er zelfs nog in de etalage gelegen.”

Televisie

Een gouden kans komt voorbij: Harold, zijn vriend en Michael kunnen het goedlopende restaurant ’t Sluisje overnemen. “Geen moment hebben we geaarzeld”, zegt Michael. Eindelijk kunnen ze hun droom verwezenlijken. Halverwege de jaren negentig doet Harold als drag mee aan de dan razend populaire De Travestie Show van Robert ten Brink. “We stonden in alle bladen.” Het valt perfect samen met onze opening, zegt Harold. Vanaf de eerste dag was ons dragrestaurant een succes.” vult Michael aan. Zes avonden per week staat Harold als zijn alter ego Corrie Camping op de bühne. “Het was hard werken maar wat een lol. Echt fantastisch.”

Hoe belandde Harold eigenlijk in de dragwereld? Schaterlachend: “Als kind hield ik al van theater. Ik heb zelfs nog op de theaterschool gezeten. Verkleden en toneelspelen, daar draaide het om. Het heeft er altijd in gezeten. Weet je dat ik vroeger heel bang was voor een microfoon? Nu is die niet meer uit mijn handen te slaan. Die optredens in drag passen precies bij mij.” Michael vult aan: “Tot vijf uur s ochtends gingen we vaak op stap. Het was alleen maar feest.” Mijmerend: “Maar nu zijn we wel een stuk ouder geworden.” Of Harolds jongste broer ook in drag rondloopt? Is een Willeke Alberti-act iets voor hem? “Ha, nee. Ik doe de administratie en ben de kok. Achter het fornuis voel ik me thuis. Zo vormen Harold en ik een prima duo.”

“Werd ik opeens gebeld door de échte Corrie Camping …”

Naam

Harold treedt op als Corrie Camping. Hoe is die naam ontstaan? “In het begin trad ik met mijn toenmalige vriend op als Anna Rexia en Bo Limia. Later dus de Fruitcakes en daarna dus Corrie Camping. In ‘t Sluisje had ik op zeker moment een ordinaire, camping-achtige outfit aan en toen is de naam geboren. Opeens werd ik Corrie Camping genoemd, dat is er toen in gebleven. Weet je dat ik eens ben opgebeld door een vrouw die écht Corrie Camping heette? Ze was razend en wilde niet dat ik haar naam zou gebruiken. Ik wist niet dat iemand zo’n belachelijke naam kon hebben. Ik heb me er niets van aan getrokken en ben dus nog steeds Corrie Camping.” Trots vervolgt Harold dat veel drags de fijne kneepjes van het vak in t Sluisje hebben geleerd. “Het is hier een kweekvijver.” Veel gasten zijn zelfs vrienden geworden, lacht hij. Dan: “Ach, we zijn gewoon familie.”

Kansel

Halverwege maart dit jaar horen de broers tot hun ontzetting dat als gevolg van het corona-virus kroegen en restaurant per direct hun deuren moeten sluiten. Het is een dikke streep door de rekening. “Het nieuws sloeg in als een bom. Wij hadden op dat moment meer dan 1600 reserve-ringen staan voor de komende maanden.” Ze bellen de mensen persoonlijk af, iets wat door hun klanten heel erg wordt gewaardeerd. “Echt vreselijk en dat in onze drukste periode.” Hun blikken zeggen genoeg.

“Drag is zoveel meer dan een jurk aantrekken”

Corrie en Maxima

Inmiddels is ’t Sluisje een maand open. “We volgen strikt de richtlijnen van het RIVM. Het betekent wel dat we in plaats van 55 gasten er nu maximaal 22 mogen ontvangen.” Ze vallen even stil. “DJ Barry Paf heeft een hilarisch introductiefilmpje ingesproken waarin Corrie in stewardessen-outfit de spelregels uitlegt. “Om de afstand tot de gasten te bewaren sta ik nu op anderhalve meter als Corrie Camping op de kansel.” Of hun overbuurvrouw iets kan betekenen? “We hebben koningin Maxima een brief gestuurd of ze bij ons jubileum wil zijn. Helaas is ze te druk.”

Meer dan een jurk

Als Corrie Camping die avond binnenkomt, barst een enthousiast applaus los. Goedkeurend kijkt broer Michael toe. Dat Harolds eerdere opmerking dat drag veel meer is dan een jurk aantrekken, beaamt hij volledig. “Je kunt het niet faken. Geen avond is hetzelfde.” Beide broers hebben er weer zin in. “Na 25 jaar is het nog steeds geen routine.” The show gaat gewoon door. “We laten ons er niet onder krijgen. Punt.” Aan hun inzet en enthousiasme van de broers kan het niet liggen.

Corrie Camping zelf zien? Reserveer dan via info@sluisje.nl of whatsapp via 06 – 396 59 336

www.sluisje.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Corrie Camping van ‘t Sluisje is er weer hélemaal klaar voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.