Iniatiefnemers End H.A.T.E.: “We zijn er helemaal klaar mee!”

Voor Nina de Koning (28) en Melody Raymann (26) waren de anti-LHBT-incidenten van de afgelopen maanden de reden niet langer achter over te leunen en in actie te komen. Ze zijn er beide helemaal klaar mee. Hoe ze met elkaar in contact kwamen, hun nieuwe initiatief, hun visie op anti-LHBT-geweld en hun toekomstplannen vertellen ze in een gesprek met de Gaykrant. “Het geweldsprobleem is veel groter.”

Tekst: Paul Hofman
Foto: Zefanya Anindjola

Column

Niet zo lang geleden schreef Nina als Gaykrant-columniste een stuk over haar onvrede met de anti-LHBT+ incidenten. Het raakte Melody diep en ze besloot Nina een mailtje te sturen. “Het was nog voor het incident met Fabio en Daniël (belaging homostel Amsterdam-Oost, Tweede Paasdag). Ik was net als Nina, helemaal klaar om elke keer weer te horen over een homo- en/of transfoob geweldsincident.” Ze vervolgt: “Het is alsof wij als samenleving even boos zijn en dan weer wachten tot het volgende incident.” Strijdvaardig: “Het moet eindelijk eens een keer klaar zijn.”

End H.A.T.E.

Kort na hun eerste ontmoeting besluiten de twee vrouwen End H.A.T.E op te zetten. Nina: “In het verleden heb ik ook wel eens mee gedaan aan initiatieven hierover, maar ik vind dat er nog luider en stelselmatiger aandacht mag worden gevraagd voor geweldsincidenten rondom homo- en transfobie. Dat kan overigens zowel fysiek als mentaal geweld zijn. Wij behandelen beide aspecten.”

“Luider en stelselmatiger aandacht voor geweldsincidenten rondom homo- en transfobie.”

Ze benadrukt dat iedereen in de actiegroep gelijk is en er geen specifieke leider is. “Daarin verschilt End H.A.T.E. van COC Nederland of Transgender Netwerk Nederland. “Wij spiegelen ons aan Extinction Rebellion. Wij willen in dezelfde traditie staan, ook al vechten we tegen een ander maatschappelijk probleem.”

Nina de Koning en Melody Raymann

Aanvulling

Melody vult aan: “En los van het feit dat COC Nederland al jarenlang super goed werk doet, is er toch een aanhoudende behoefte om luider, fysieker en geweldloos actie te voeren. Wij willen daar uiteindelijk meer in gaan faciliteren. Daarnaast staan wij ook openstaan voor een samenwerking met het COC of één van haar regionale lidverenigingen. Samen bereik je meer dan alleen.’ We hebben helemaal niet de intentie de rol van bijvoorbeeld het COC over te nemen, we zijn een aanvulling.”

Kennis is macht

Hun actiegroep handelt vanuit de filosofie dat kennis gelijkstaat aan macht. Daarom willen de actievoerders ook graag een educatieve rol innemen in het debat over homo- en transfobie. Hoe dan? Nina en Melody antwoorden bijna gelijktijdig: “We gaan bijeenkomsten en protesten organiseren en daarnaast fungeren we graag als luisterend oor voor elke LHBT+’er die met een geweldssituatie te maken heeft gehad.”

Overal op je hoede

Het blijkt volgens de twee dat geweldsincidenten zich met name in de huiselijke sfeer afspelen. Hun verklaring? “Wij verwijzen graag naar het onderzoek Overal op je hoede van Transgender Netwerk Nederland. Ondanks het feit dat men via het slachtoffer nooit zekerheid kan krijgen over de motieven van de dader wordt er in het onderzoek vermeld dat het transgender zijn vaak als nummer één reden wordt gegeven door hen.”

Nina en Melody zijn er op dit moment vooral op gefocust om End H.A.T.E. geleidelijk te laten groeien. “Toen wij net begonnen zat het hele land nog in een intelligente lockdown. Nu we er als samenleving langzaamaan uitkomen, gaan we het korte termijnplan voor End H.A.T.E conform de corona maatregelen bijstellen.

Zichtbaarheid

Nina: “Momenteel zijn we raamposters aan het drukken die je per mail, Facebook of Instagram kunt bestellen als je lid van ons wordt. De kosten zijn twee euro plus verzendkosten. En lid worden is gratis. Door de raamposter op te hangen, kun je alvast laten zien dat je lid van ons bent. Vanuit daar gaan het protest verbreden en intensiveren. Ook zijn we bezig met het in kaart bren-gen van het geweldsprobleem door het verzamelen van persoonlijke verhalen.”

Als je een ervaring hebt met homo- of transfobie en je je sterk genoeg voelt dit verhaal te delen, dan zien Nina en Melody dit graag tegemoet via www.endhate.nl

“De verhalen willen we hier niet alleen uitlichten maar ook op onze sociale media in de hoop dat het meer zichtbaarheid schept en dat mensen zich gaan realiseren dat het probleem groter is dan een paar incidenten die de media halen.” Voor End H.A.T.E. is elk incident van homo- en transfobie er eentje teveel.

www.endhate.nl


Homo- en transfobie komen vaak voor. Alleen al in 2018 werd er bij de politie in Nederland 847 keer melding gemaakt van homodiscriminatie, waarvan 189 incidenten gepaard gingen met fysiek geweld. Daarnaast is uit recent onderzoek van Transgender Netwerk Nederland gebleken dat deze aantallen voor transpersonen nog veel hoger liggen. Daar gaf 1 op de 5 ondervraagden aan in de laatste twaalf maanden met discriminatie te maken hebben gehad.


 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.