Niels Wolf | ProfieLHBT+

Ik ben Niels Wolf en ik opende voor het eerst mijn ogen in de naoorlogse jaren vijftig. Ik puberde in de jaren zestig met om mij heen alleen rolmodellen als Albert Mol en Max Heijmans. Ging van Elvis naar Beatles en Stones, reed stoer op een oranje Puch met buddyseat, had verkering zoals al mijn vrienden, en koos uiteindelijk voor het echte leven door begin jaren zeventig naar ‘de grote stad’ te verhuizen om mijn eigen zoektocht naar wie ik werkelijk was, te starten. Op dit moment ben ik in het bestuur van Stichting Pride & Sports actief als secretaris en hou me ook bezig met Beleid (ontwikkeling en advies). Daarnaast ben ik bestuurslid Roze Stadsdorp Amsterdam, een netwerk voor roze nabuurschap voor wat oudere LHBT+ers in Amsterdam en omgeving.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Met alle feedback die ik kreeg in de loop der jaren komen deze denk ik wel als eerste: positief, spontaan, empathisch, verbindend, gedreven en confronterend.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik heb vooral mensen die mij hebben geïnspireerd en geholpen in mijn leven mijn eigen keu-zen te maken en zo mijn weg te vinden. Dan denk ik aan mannen als Harvy Milk (homoactivist San Francisco), James Baldwin (schrijver, dichter en activist), Robert Mapplethorpe (fotograaf homo-erotiek) en vrouwen als Anna Bla-man (schrijfster- Blaman: Ben Liever Als Man) en Marina Abramovic (video kunstenares/performance art). Mij inspireren schrijvers, kunstenaars, die de ziel van de mens ‘blootleggen’ aan de hand van vaak controversiële maatschappelijke thema’s.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Wanneer ik in termen van nu spreek, herken ik mij het meest in het non-binaire. Diverse gevoelens van gender die mij vooral in mijn jeugd in verwarring brachten en die richting hebben gegeven aan wie ik ben geworden vandaag. En nog gaat die zoektocht door, al heb ik me prima geschikt in de variant hij/hem en gay.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Of het profileren is weet ik niet, maar ik ben wel steeds duidelijker geworden in het mijzelf uitdrukken naar anderen wie ik ben en hoe ik naar anderen c.q. naar verschillen kijk. Misschien was er ook wel moed voor nodig om mijzelf te accepteren en mij neer te leggen bij onzekerheden in het leven. Uiteindelijk heeft het geleid tot het mij actief en daadwerkelijk inzetten voor onze LHBT+ community. De combinatie met sport is daarbij voor mij belangrijk omdat mensen zich daar echt (kunnen) laten zien en het ons in meerdere opzichten juist verbindt, door alles heen.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik voel me aangetrokken door mensen die authentiek durven te zijn en die dat uitstralen in woord en beeld. Die daarbij humor hebben en kunnen relativeren zonder de ander uit het oog te verliezen. En die zichzelf vooral niet te serieus nemen maar wel ergens voor staan. En ogen spiegelen de ziel, toch?

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Dat was voor mij tijdens de Gay Games 1998 Amsterdam, waar ik opeens voelde dat ik toen pas mijn echte coming-out deed naar alles en iedereen en terecht kwam in een soort ‘warm bad’. De rollen hier in de stad waren opeens helemaal omgedraaid en de hetero’s in mijn omgeving zeiden nu te begrijpen wat het betekende: ‘je buitengesloten voelen’!

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet cis-gender zijn?

Ik heb (gelukkig) geen echt negatieve ervaringen in die zin, en besef me steeds meer dat dit vrij uniek is. Wel heb ik me een tijd heel onprettig en onzeker gevoeld in mijn werk als acteur ja-ren zeventig, waar ik me buitenstaander bleef voelen door het vaak stereotype ‘heterogedrag’ om mij heen . Maar dat had ook te maken met mijzelf en het omzeilen van mijn gevoel toen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Meer LHBT+ rolmodellen in de ‘publieke sector’ en op belangrijke posities in bedrijven en regering. En het debat structureel met elkaar voeren over waar het daadwerkelijk maatschappelijk om gaat: de angst bij velen voor de ander in het anders -zijn en het niet kunnen omgaan met alles wat buiten eigen, normatieve en religieuze kaders valt. Daarnaast intimidatie, agressie, geweld onmiddellijk beantwoorden met een ‘lik op stuk’ beleid.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die iets bijgedragen heeft aan het verbinden van mensen onderling, die verschillen tussen mensen heeft omgebogen naar het positieve, en niet geschroomd heeft daarin ook zich-zelf soms van een kwetsbare kant te laten zien.

10) Wat is je motto?

Mijn levensmotto: ‘Je zult nimmer nieuwe oceanen ontdekken als je niet de moed hebt de kust uit het oog te verliezen’.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.