Twee jonge filmmakers vertellen het bijzondere verhaal van een jonge drag queen uit Rusland

Wisse Overbeek (24) en Femke Goudberg (21) maken een documentaire over de beginnende drag queen Bo Glorious. “Dima, zo heet hij in het dagelijkse leven, draagt een bijzonder verhaal met zich mee. Dit moet verteld worden’, zegt Femke. De documentairemakers hopen zo een steentje bij te dragen aan sociale acceptatie van de LHBT+ gemeenschap.

Van de redactie

Dima komt oorspronkelijk uit Rusland en is geadopteerd door een Belgische familie toen hij anderhalf jaar oud was. In zijn puberteit merkte Dima dat hij anders was dan anderen. “De maatschappij legt iedereen hokjes op en ik merkte dat ik nergens in paste”, vertelt Dima. Toen hij dertien was is hij officieel uit de kast gekomen als homoseksueel. Hier heeft hij het niet altijd even makkelijk mee gehad. Zo werd Dima gediscrimineerd vanwege zijn geaardheid en na zijn coming-out verloor hij zelfs vrienden. Ook zijn adoptie bracht hem veel vraagstukken met zich mee. Dima raakte door al deze gebeurtenissen in de knoop met zijn identiteit. Dima: “De vragen ‘wie ben ik?’ en ‘wat maakt mij tot wie ik ben?’ kan ik minder snel antwoord op krijgen.” Deze onderwerpen spelen een belangrijke rol in het leven van Dima en daarom willen de makers dít bijzondere verhaal vertellen.

“Bo Glorious is de uitwerking van iets wat ik jaren heb onderdrukt”

Bo Glorious

“Door trauma’s van verraad en afwijzing in mijn verleden heb ik moeite met mij kwetsbaar op te stellen”, vertelt Dima. Sinds een aantal maanden heeft Dima daarom zijn drag personality ‘Bo Glorious’ ter wereld gebracht. Hierin kan hij niet alleen zijn creativiteit kwijt, maar het doet ook de puzzelstukjes op zijn plek vallen. “Door middel van drag durf ik mijn kwetsbaarheid te tonen. Na mijn coming-out kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht. Nu gaat deze spiraal steeds meer opwaarts en Bo helpt me daarbij. Het is de uitwerking van iets wat ik jaren heb onderdrukt.”

Dima

Genen

Het veelzijdige verhaal intrigeert de jonge documentairemakers nog het meest. Femke en Wisse zien het dan ook als hun plicht om dit verhaal te vertellen. “Je identiteit is zo belangrijk. Het zijn de steunpilaren van wie jij bent als persoon”, vindt Femke. “In principe zijn we allemaal dezelfde wezens, maar door je identiteit zijn we toch allemaal weer anders.” Wisse vult aan: “De vraag ‘waarom ben ik, ík?’, houdt ons allemaal wel bezig. De vraagstukken die Dima heeft, kan ik mij dan ook goed voorstellen. Ik weet bijvoorbeeld van wie ik bepaalde genen heb gekregen. Daarvoor kan ik mijn moeder of vader de schuld geven”, vertelt hij lachend. Hij gaat verder: “Voor Dima is het zoekproces naar zijn ware ik veel moeilijker.”

“Voor Dima is het zoekproces naar zijn ware ik veel moeilijker.”

Bo Glorious

Adoptie

De documentaire gaat niet alleen over de adoptie van de hoofdrolspeler. Thema’s zoals homo-seksualiteit en drag komen ook aan bod. Femke: “Deze onderwerpen spelen een belangrijke rol in het leven van Dima en behoren allemaal tot het overkoepelende thema ‘identiteit’.” Ze vinden het heel belangrijk dat deze kwesties erin zitten. Volgens hen moeten er bijvoorbeeld nog veel stap-pen gemaakt worden wat betreft homo-acceptatie. Als voorbeeld geeft Wisse een voorval dat afgelopen week plaatsvond. “Rob Jetten, de enige openlijk homoseksuele fractievoorzitter in de Tweede kamer, las de haatberichten voor die hij dagelijks toegestuurd krijgt. Beledigingen als ‘pisnicht’ en ‘kankerhomo’. Dit geeft maar weer aan dat er echt nog veel werk aan de winkel is”. Femke sluit zich hierbij volledig aan. “Ik schrok echt van de tweets. Je weet wel dat dit soort berichten nog voorkomen, maar op dit soort momenten worden we met zijn allen toch weer even met onze neus op de feiten gedrukt.”

“Na de zomer gaan we met hem naar Rusland voor een zoektocht naar zijn roots.”

Puzzelstukjes

Femke geeft aan dat dit avontuur erg spannend is voor Dima. “Na de zomer gaan we met hem naar Rusland voor een zoektocht naar zijn roots. Het is niet niks om na bijna twintig jaar terug te gaan naar je geboorteland.” Wisse: “Dima heeft ons verteld dat hij hoopt daar een antwoord te vinden. De reis naar Rusland speelt voor hem een gigantische rol bij de zoektocht naar zijn puzzelstukjes. Ook gaat het voor hem confronterend zijn om te zien hoe er in Rusland wordt omgegaan met homorechten en de LHBT+ gemeenschap. Drag queens bijvoorbeeld gaan daar niet zo makkelijk over straat.”

Lost In Identity – documentary (teaser with subtitles) from Lost In Identity on Vimeo.

Het antwoord op de vraag waarom ze Dima volgen met de camera is voor de makers heel simpel. “Het verhaal van Dima moest gewoon verteld worden”, begint Femke. “Het is namelijk niet alleen mooi, emotioneel en inspirerend om te zien hoe Dima op zoek is naar zijn puzzelstukjes, maar het is een film met een boodschap.” Al die tijd heeft Dima in zijn eigen schaduw geleefd uit angst voor afwijzing van zijn omgeving. Wisse: “Samen met Dima willen wij dit doorbreken en hopen dat deze film anderen helpt hiermee om te leren gaan.” Hij gaat verder: “Laten zien dat je jouw eigen pad moet volgen en niet per se het pad dat de maatschappij uitgestippeld heeft.”

Femke Goudberg en Wisse Overbeek – Foto: Daniel Vischjager

Crowdfunding

 

Om deze documentaire te kunnen realiseren zijn Femke en Wisse een crowdfundingcampagne gestart. Help jij ze om hun beoogde bedrag bij elkaar te halen? Via Cinecrowd kun je de jonge makers steunen middels een donatie. Met nog maar een paar dagen te gaan, kunnen ze elke bijdrage hard gebruiken. Help Dima zijn verhaal te vertellen!

Foto Dima / Bo Glorious: eigen foto’s 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.