Reguliersdwarsstraat pakt draad weer op: vanaf 1 juni back in business

Langzamerhand worden de lockdown-maatregelen versoepeld. Scholen, kapperszaken, fysiotherapeuten en andere contactberoepen waren het eerste aan de beurt. Op 1 juni volgen cafe’s en restaurants. Natuurlijk wel met inachtneming van de anderhalvemetermaatregelen. De Gaykrant spreekt met Eward Koning, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam: “We zijn vanaf 1 juni 12.00 uur weer back in business!”

Tekst: Paul Hofman

Het lijkt langer geleden maar twee maanden terug, op die zonnige zondagmiddag 15 maart moest de horeca in heel Nederland binnen een half uur in opdracht van het kabinet haar deuren sluiten. Amsterdam ging bijna op slot. Sindsdien ziet ondermeer “de Reguliers” er verlaten uit.

In de tussentijd kwamen de ondernemers van de straat bij elkaar om te praten over de toekomst. Dat gebeurde nadat Burgemeester Halsema in een persoonlijk gesprek met een afvaardiging van hen vroeg om na te denken over hands-on oplossingen. Er gloort nu licht aan het einde van de tunnel. Vanaf Tweede Pinksterdag (1 juni) gaan de kroegen en restaurants in het Secret Village deel van de Reguliersdwarsstraat overdag, ’s avonds en ’s nachts weer open. Een stadsstraat van allure voor Amsterdammers en dagjesmensen wordt in ere hersteld. En dat wordt tijd ook. De LHBT+-community was haar ontmoetingsplekken kwijt. “Ik mis het heel erg.”, zegt vaste kroegbezoeker Tristan (32).

De LHBT+ community was haar ontmoetingsplekken kwijt.

Pijnlijk

Een enthousiaste Eward: “De corona-crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat het Amsterdamse centrum extreem afhankelijk is van bezoekers van buitenaf. Niet alleen van Amsterdammers maar ook van toeristen. We realiseren ons dat die golf aan buitenlandse bezoekers niet snel zal terugkeren. Wij hebben gelukkig veel Amsterdammers als vaste klanten en – gasten en dat zullen er waarschijnlijk alleen maar meer worden.” Voor de ondernemers was dit hét moment ons te gaan bezinnen hoe we verder willen. “Zo keken we met zijn allen naar Vilnius (hoofdstad Litouwen) waar op dit moment op grote schaal de openbare ruimte wordt gebruikt om op straat te eten en te drinken.

Overzicht van de terrassen in de Reguliersdwarsstraat

Plan

De ondernemers hebben de koppen bij elkaar gestoken en kwamen met een plan. Zij hebben dat vorige week bij de gemeente ingediend. Eward: “Zij hadden er ons immers om gevraagd. Maar wat houdt het in? “Het idee is om in het totale voetgangersgebied van de Reguliers de gasten meer ruimte te geven. Dat betekent dat terrassen op sommige delen in de straat zouden mogen uitwaaieren naar de rijbaan. Weliswaar beperkt want we willen op straat wel genoeg vrije doorloopruimte bewaren. “

Hij vervolgt: “Het spreekt voor zich dat we werken volgens een strikt protocol. Dat is gemaakt door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en afgestemd met o.a. het RIVM, het Ministerie van Economische Zaken en VNO-NCW.” Er moet bij alle zaken gereserveerd worden, en men zal ook de vraag moeten beantwoorden of het gezelschap geen klachten heeft. In alle zaken en op hun websites zijn de regels duidelijk leesbaar.

“Letterlijk krijgt de Reguliersdwars binnenkort meer kleur met een bijzonder regenboogpad”

Regenboog

“Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er duizenden mensen op af komen. We willen langzaam opstarten. Zodanig dat alles veilig en georganiseerd verloopt. Zodanig dat we op 1 juli grotere aantallen kunnen gaan ontvangen. Maar als een ambulance met spoed moet passeren? “Het spreekt voor zich dat nood- en hulpdiensten altijd ongehinderd doorgang moeten hebben.” In alles lijkt het plan te voorzien.

Wat overigens ook een leuk nieuwtje is, is dat de straat op korte termijn een eigen regenboogpad bij de onderdoorgang naar de Vijzelstraat krijgt. Letterlijk krijgt de ‘Reguliersdwars’ daar meer kleur, verteld hij. “Het pad wordt 32 meter lang en ruim vijf meter breed.” Geen pad wat we in talloze andere steden zien maar een heel eigentijds en flashy ontwerp” lacht Koning. “Nog nooit vertoond!”

Schetsontwerp van het regenboogpad (gezien vanaf de Vijzelstraat)

Bruisend

Eward en zijn collega’s bruisen van de ideeën, zo blijkt keer op keer in ons gesprek. Verder vinden ze het natuurlijk best spannend want ook zij hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Door bewoners en ondernemers overal bij te betrekken wordt het draagvlak voor de plannen geborgd. Dat dit bepalend is voor het succes, weet hij als geen ander.

Hij benadrukt dat het van groot belang is Amsterdammers naar het centrum terug te brengen. “En dat gaan we doen ook.” Hij popelt aan de slag te gaan. “Laat de Amsterdammers en gezellige dagjesmensen maar komen! Wij zijn er klaar voor.” Om dat te onderstrepen worden er meer dan honderd regenboogvlaggen opgehangen op de dag dat de Reguliers weer open gaat. “Dat zijn we aan onze stand verplicht en vooral in deze tijd blijft zichtbaarheid extreem belangrijk!”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.