Het hijsen van de regenboogvlag in Friesland draait om meer dan het symbool

Woensdag is een belangrijke dag voor de provincie Friesland. Dan wordt besloten of we de universele regenboogvlag hijsen en samen inclusief beleid gaan voeren.

Voor mij persoonlijk is dit een moment waar ik vanaf januari vorig jaar, toen ik weer in Friesland kwam wonen, mee bezig ben geweest. In de afgelopen maanden voerde ik goede en prettige gesprekken op het provinciehuis met als doel er samen voor te zorgen dat Friesland voor de regenbooggemeenschap (LHBT+, familie, vrienden en supporters) een veilige en welkome plek wordt en blijft.

De motie die woensdag in stemming wordt gebracht – maak Friesland een regenboogprovincie – draait om meer dan alleen het symbool van de regenboogvlag. Het gaat om de aanpak van een concreet en actueel probleem. Het aantal gevallen van discriminatie tegen mensen uit de LHBT+ gemeenschap is in het noorden van Nederland na het wegstemmen van de vorige ‘regenboogmotie’ in 2016 alleen maar gestegen. In 2017 waren er 107 meldingen, in 2018 129 volgens cijfers van Tûmba. En het gros van de incidenten (maar liefst 95 procent) wordt niet eens officieel gemeld. Het zelfmoordpercentage onder LHBT+ jongeren is 4,5 keer zo hoog als bij hetero jongeren. Dit zijn harde cijfers.

Het zelfmoordpercentage onder LHBT+ jongeren is 4,5 keer zo hoog als bij hetero jongeren.

Transgender personen worden in Friesland ontslagen vanwege hun transitie, jongeren worden op school getreiterd en geslagen vanwege hun geaardheid, ‘homo’ wordt gebruikt als scheldwoord op de sportvelden. Zolang dit nog gebeurt in onze provincie, staat ons iets te doen. Na de vorige stemming werd besloten dat artikel 1 van de grondwet op de muur in het provinciehuis, een projectsubsidie, samen met de Friese vlag – die staat voor iedereen – voldoende is. Maar dit is niet genoeg, er moet meer gebeuren.

Een provincie die zich duidelijk uitspreekt voor een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn, dat ook laat zien en horen naar buiten, is een belangrijke stap naar een toekomst zonder discriminatie tegen de regenbooggemeenschap. Zodat iedereen zich optimaal kan ontplooien en bijdragen aan onze ‘wrâld’.

In samenwerking met COC Friesland, KNVB en de John Blankenstein Foundation hebben we in januari een bijeenkomst georganiseerd bij Cambuur Leeuwarden waarbij we alle amateurvoetbalclubs hebben uitgenodigd. Een mooie bijeenkomst waarin openlijk gesproken werd over hoe we een veilige plek kunnen creëren waar iedereen optimaal kan presteren. Sindsdien hebben clubs als Drachtster Boys, VV Buitenpost, VV Heerenveen, Be Quick Dokkum en VV Dokkum de vlag gehesen. Zij laten met woord en daad zien dat iedereen welkom is, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid, identiteit, geloof of culturele achtergrond. De regenboogvlag wordt hier breed ingezet en hoe mooi is dat! Verbinding en versterking, daar gaat het om.

“Ik ben trots. Ik ben Fries. En na morgenavond hopelijk een heel trotse Fries!”

Met diezelfde intentie hebben wij de motie opgesteld die morgen wordt ingediend. De motie sluit bij zoveel mogelijk partijen aan en we hopen op deze manier verenigd een belangrijke stap voorwaarts te maken. Het gaat hier niet om termen als ‘slachtofferschap’ of ‘identiteitspolitiek’, integendeel, het gaat juist om een trotse provincie waarin concreet wordt samengewerkt aan beleid dat werkt voor alle Friezen. Een plek waar iedereen zichtbaar en hoorbaar welkom en veilig is.

Het wordt voor mij en de partijen die hier al jaren aan werken een spannend moment. De politiek zal morgenavond een belangrijk signaal geven. Ik hoop op een kleurrijk signaal. Dat van de regenboog, die staat voor verbinding, gelijkwaardigheid en hoop. Laten we samen zien dat we staan voor een sterk en inclusief Friesland? Ik hoop het, want als de politiek het niet doet, wie dan wel?

Ik sta en ga ervoor. Ik behoor tot de regenbooggemeenschap, net als vele anderen. Ik ben trots. Ik ben Fries. En na morgenavond hopelijk een heel trotse Fries!

Sipke Jan Bousema 


Sipke Jan Bousema woont in Friesland en is communicatie-/ media-ondernemer en presentator.

Deze opinie verscheen ook op lc.nl

Foto: Tineke Admiraal

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.