Crisis, dus … pianist en klarinettist Hanka Clout

Door de coronacrisis zijn veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Waar Ahold keihard casht, heeft het MKB vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers? In deze editie praten we pianist en klarinettist Hanka Clout. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Wat voor onderneming heb je?

Als pianist en klarinettist ben ik, sinds mijn conservatoriumstudies klarinet en piano zo’n 15 jaar geleden, actief als piano- en klarinetdocent. Ik ben een actieve gastspeler in symfonische- en militaire beroepsorkesten. Sinds 2006 heb ik een eigen ensemble, het Amsterdam Wind Quintet. Ik ben sinds 2006 als parttimer verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Welke diensten deden het altijd goed, zo door de jaren?

De lespraktijk loopt goed, er komen altijd nieuwe leerlingen bij en sommigen stoppen, maar ik heb ook leerlingen die ik vanaf het begin lesgeef. De optredens met mijn eigen ensemble organiseren we zelf, hoe meer we hiervoor doen, hoe meer optredens we hebben; we spelen in concertzalen, kerken en scholen, door heel Europa en daarbuiten. Het geeft enorm veel voldoening en goeie respons, ook omdat we alles zelf bedenken. Het werk als gastspeler in een orkest is erg uitdagend, vaak speel je met andere collega’s samen en moet je je binnen een kleine week aanpassen aan de speelmanier: ieder orkest heeft net een andere manier van spelen. Als je ’s ochtends gebeld wordt en zit dezelfde avond op het podium concert te spelen, geeft dat een enorme kick!

Wat doe je nu anders qua verkoop, pas je je aan en hoe?

De individuele muzieklessen hebben plaatsgevonden via video. Sinds kort kan ik weer live lesgeven, rekening houdend met de regels (afstand, handen wassen etc). De concerten van mijn eigen ensemble en alle extra concerten die ik als remplaçant zou spelen zijn afgezegd of verplaatst, hierin kan ik me niet aanpassen. We zijn bezig met het zoeken naar concertmogelijkheden voor volgend seizoen en gaan door met de projecten uit te werken waar we al mee bezig waren. Uiteraard maken we ook een filmpje waarin iedereen thuis een video opneemt die later onder elkaar geplakt wordt, alsóf we samenspelen. Een leuke bezigheid die geen geld oplevert en niet te vergelijken is met écht met elkaar samenspelen: over timing en speelmanieren kun je het alleen eens zijn als je bij elkaar bent, precies de magie van een live concert.

Ik heb nu van de “noot” een deugd gemaakt.”

Nieuw is dat ik bezig ben met het maken van videolessen voor de basisschool. Ik wil mijn horizon verbreden. De extra tijd die ik nu heb, besteed ik aan het onder de knie krijgen van muziek- en editing software. Ik heb nu van de “noot” een deugd gemaakt. Doordat ik ook in loondienst ben was de financiële noodzaak in het begin niet zo hoog. Nu de tijd vordert en de vooruitzichten nog niet zo goed zijn, denk ik dat ik er verstandig aan doe om in de vrijgekomen tijd mijn kennis te vergroten.

Hoe gaat het met jou momenteel?

Dankzij mijn vaste parttime orkestbaan heb ik een basisinkomen; ook de muzieklessen gaan door. Verder moet ik nu denken aan de toekomst en zuinig leven.

Wat is je link met de LHBTI+-gemeenschap, hoe zet je je daarvoor in met je bedrijf?

Mijn link is simpel: ik heb een vriendin en ik woon met haar samen. Ik zet me in die zin in, dat ik nooit terug de kast in ga. Of dat nu voor een school is of bij een groot orkest. Ik schreeuw het niet van de daken maar zal er nooit omheen draaien. Verder ga ik wel eens naar LHBTI+ -feestjes en ben ik trots om te zijn wie ik ben!

Amsterdam Wind Quintet

Wat merk je uit de LHBT+ gemeenschap, hoe reageert jouw doelgroep?

Hier heb ik helaas geen zicht op. Ik denk dat onze gemeenschap zo divers is dat er vanuit alle beroepsgroepen mensen zijn die veel nadeel ondervinden; tegelijkertijd zullen er mensen zijn die het omgekeerde ervaren. Mijn doelgroep is ook divers: individuele muziekleerlingen van alle leeftijden maken er het beste van, iedereen heeft videolessen bij mij gevolgd. Het halfjaarlijkse leerlingenconcert gaat ook digitaal plaatsvinden. Voor mijn orkestwerk is het probleem erg groot, orkesten kunnen geen optredens geven omdat de meeste muziek die wij spelen en waarin we gespecialiseerd zijn gecomponeerd is voor een groot orkest: we kunnen dan niet 1,5 meter uit elkaar zitten omdat de podia hier niet op gebouwd zijn en omdat samenspelen dan ook moeilijker wordt. En het belangrijkst: ons publiek! Financieel en logistiek is het bijna niet haalbaar om met een orkest een concert te geven voor het nu toegestane aantal van 30 mensen. Tenslotte zijn ook alle zomerfestivals afgelast waarbij ik zou optreden zoals Opera Nijetrijne in Friesland en Lowlands.

Het belang van kunst is door Angela Merkel prachtig verwoord in haar speech” 

Na de eerste shock van de plotseling lege agenda zijn we nu allemaal bezig met mogelijkheden te zoeken wat er wél kan. Naast de bekende video’s die iedereen individueel opneemt waarvan dan één groot geheel wordt gemaakt, zoekt iedereen alternatieven om toch op te treden en je beroep uit te kunnen oefenen. Het belang van kunst is door Angela Merkel prachtig verwoord in haar speech van 10 mei jl. Hopelijk zullen alle kunstenaars gemotiveerd blijven om dat te doen waar ze goed in zijn en op zoek gaan naar nieuwe wegen waarbij we ons publiek kunnen blijven raken en tegelijkertijd onze huur kunnen blijven betalen!

Dus, crisis… Hoe zie je de toekomst voor je?

Ik ga nu sowieso verder met het geven van individuele muzieklessen en zal gaan werven om meer leerlingen te verwelkomen in mijn lespraktijk. Ik hoop dat ik volgend jaar een kleine betrekking kan vinden als muziekdocent aan een basisschool. Het afgelopen jaar heb ik hier de opleiding M4ME voor gevolgd. Voor mijn ensemble en het orkest kan ik alleen hopen dat we zo snel als dat het veilig is, weer kunnen optreden op de traditionele manier, en hopelijk zullen onze nieuwe ideeën ook hun vruchten gaan afwerpen!

Wil je nog wat kwijt?

Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om in lastige tijden nieuwe wegen te zoeken. Maar: Je kunt echt vaak meer dan jezelf denkt! Balen van de situatie hoort er ook bij, het is ook goed om stil te staan bij wat je nu niet meer kunt. Maar daarna proberen door te gaan en inspiratie te zoeken is noodzakelijk om jezelf staande te houden, en voor ons als kunstenaars essentieel om mensen te blijven raken met onze kunst, in mijn geval muziek. Je kunt niet blijven teren op zoals het altijd was, jezelf ontwikkelen zoals velen nu (noodgedwongen) doen, is alleen maar vooruitgang! Zoals een keer een mevrouw tegen mij zei na een concert: “Dit was de mooiste dag in mijn leven!” Voor deze mevrouw en voor iedereen die zich durft open te stellen voor kunst doen we het!

Graag speel ik een live video-concert van 15 minuten met klassieke of lichte pianomuziek, voor degene die mij of mijn ensemble, het Amsterdam Wind Quintet, boekt voor een concert volgend seizoen!

www.hankaclout.com
www.amsterdamwindquintet.nl
www.nno.nu

 

Foto Hanka & Carolina: Benaissa El Yamani
Foto Amsterdam Wind Quintet: Anne Meyer

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Crisis, dus … pianist en klarinettist Hanka Clout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.