Geen Songfestival maar wél een ultiem Songfestivalboek

Ze hadden het niet zien aankomen. Twee weken voor het songfestival van 2020 werd afgelast, verscheen hun boek ‘Hallelujah Eurovision’ over de magie van het songfestival. Met dit boek wilden KRO-NCRV presentator Hijlco Span en predikant Tom Mikkers laten zien dat het Eurovisie Songfestival meer is dan een liedjeswedstrijd. Nu het festival niet doorgaat is het wel even slikken. De plannen zijn gewijzigd. De Gaykrant sprak met Tom Mikkers, één van de auteurs van het boek.

Tekst: Paul Hofman

Donatie

“Het festival gaat niet door, maar ons boek is er wel. Hopelijk geeft ons boek de lezers toch een beetje troost. We willen het ook niet bij mooie woorden alleen laten. Daarom hebben we overleg met de uitgever besloten dat we van elk verkocht boek €2,50 doneren aan het Rode Kruis ten behoeve van hun werk bij de bestrijding van het Coronavirus. Het Songfestival gaat over samenwerken en ook over hoop. Het mooie is dat Jeangu Macrooy, die ons land zou vertegenwoordigen in Rotterdam, onze actie steunt. Het was de bedoeling dat we hem het eerste boek live zouden aanbieden, maar corona gooide roet in het eten. Hij is nu speciaal met het eerste boek op de foto gegaan.”

“Het Songfestival gaat over samenwerken en ook over hoop”

Waarom een boek als het festival toch niet doorgaat?

“Natuurlijk was ’t het mooiste geweest als we met ons verhaal hadden bijgedragen aan de voorpret voor het festival in Rotterdam. Dat is nu niet zo. Gezondheid eerst. De start van het boek was hoopvol met veel media-aandacht. Maar Corona zette alles even stil. Gelukkig is de liefde voor het songfestival tijdloos. Ons verhaal gaat daar ook over. We proberen het songfestival te duiden. Waarom houden homo’s zo van het songfestival? Is het nu wel of niet een politieke aangelegenheid? Dat soort vragen bespreken we, met veel voorbeelden. Uniek in het boek zijn de verhalen van Hijlco Span. Hij heeft maar liefst 34 keer het songfestival bijgewoond. Hij heeft ook een aantal jaren verslag gedaan voor de radio. In het boek vertelt hij over zijn belevenissen. Wie dit jaar toch een beetje songfestivalplezier wil ervaren, kan dat bij onze verhalen. Dat hoop ik een beetje.”

Tom Mikkers en Hijlco Span

“Hijlco Span heeft maar liefst 34 keer het Songfestival bijgewoond”

SONGFESTIVALKAST

Waar komt jouw fascinatie voor het festival vandaan?

“Weet je dat ik eigenlijk niet weet. Die vraag krijg ik zelf nooit helemaal goed beantwoord. Ik hou al van het songfestival sinds mijn vijfde. Dat was het jaar dat Nederland won met Teach-In. Toen kwam ik uit de songfestivalkast. De homokast volgde vijftien jaar later. Het songfestival was in mijn jeugd vooral iets voor oude mensen. Dat is wel raar als ik daarop terugkijk. Ook al hield ik van het songfestival, niemand in mijn omgeving bracht dat toen in verband met homoseksualiteit. Als dat wel zo was geweest, was ik vast ook in de songfestivalkast blijven zitten tot mijn twintigste. Het songfestival was een soort Snip en Snap in die tijd. Waarom houd ik van dat festival? Ik heb altijd een verhaal paraat over de klanken van vreemde talen en de spanning van de wedstrijd. Maar eerlijk gezegd weet ik het nog steeds niet echt.”

GESCHIEDENIS EUROPA

Wat betekent het festival?

“Door dit boek, de gesprekken met Hijlco Span ben ik nog beter gaan zien hoe bijzonder dat festival is. Er gebeuren steeds dingen die je niet ziet aankomen. De geschiedenis van Europa klinkt erin door. Niet alleen homo’s en transgenders, maar ook andere minderheden vinden hun weg naar het podium. Allerlei thema’s worden bezongen. Nu het festival niet doorgaat wordt de betekenis ervan nog meer voelbaar denk ik. Het songfestival is ineens dat familielid geworden waar je nu niet bij op bezoek kunt. ‘Open up’, dat was het thema voor Rotterdam. Het is ‘lock down’ geworden.

“Het is van ‘Open Up’ naar ‘Lock Down’ gegaan”

Ik denk dat we volgend jaar met het thema “open up” ineens een heel ander verhaal vertellen. We hebben het tegenovergestelde dan allemaal ervaren. Dat gaat vast ook liedjes opleveren die ons herinneren aan de waarde van dichtbij elkaar zijn. “Hello Europe”, die woorden aan het begin van het festival zullen de volgende keer extra betekenisvol zijn. Als ik me dat probeer voor te stellen, ontroert het me al. Zo’n juichende groep mensen in een vol Ahoy … en eindelijk, eindelijk begint het dan. Daar kijk ik nu extra naar uit. Nu ‘Hello Europe’ nog even op zich laat wachten, is er “Hallelujah Eurovision” in de tussentijd om je te laten zien hoe bijzonder het songfestival is.”

‘Hallelujah Eurovision – De Magie van het songfestival is geschreven door Hijlco Span en Tom Mikkers en is nu te koop in de boekwinkel en bol.com voor € 18,95

Of nog beter: rechtstreeks bij de uitgever via www.edicola.nl door € 18,95 over te maken op rekeningnummer NL79 RABO 0171 6580 78 t.n.v. uitgeverij Edicola Publishing met de vermelding van jouw adres. Het boek wordt binnen enkele dagen, zonder verzendkosten, bij u thuis bezorgd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.