Clubben tijdens corona

Het is 00:30 uur op zondagavond als ik de stream van 3voor12 open. Het initiatief United We Stream is inmiddels neergedaald in mijn home away from home: Club NYX. Achter de booth staat drag-legende-in-wording, Hoax LeBeau te draaien. Waar de dansvloer normaal gesproken tot de nok toe gevuld is met de zwetende en halfnaakte lichamen van LHBT+’ers uit alle windstreken is het een raar idee dat zij voorlopig net zo leeg zal zijn als op de stream. In de chat wordt er gegrapt dat performer Envy Peru nu eindelijk eens de hele zaal voor haar alleen heeft, maar achter de schermen is er mineur.

Want het gaat niet goed met het LHBT+ nachtleven in Nederland. Sterker nog: het is op sterven na dood. Waar ze eerst als wezenhuis fungeerde voor eenieder die niet in de maatschappij paste of er niet aan wilde conformeren, zijn nu de straten nu koud en stil. Onlangs verscheen er een foto van een compleet stille Reguliersdwarsstraat, gemaakt door GJ van DJ duo The Heartbreaks met de caption: “Thursday 11:30 PM. I just took this. We should be dancing, drinking, flirting with strangers, making new mistakes and singing out loud to Britney. Oh, Amsterdam. And the world. My heart hurts for this all. But stay safe and kind for now. One day, we’ll return.”

“We should be dancing, drinking, flirting with strangers, making new mistakes and singing out loud to Britney.”

Maar over die terugkeer is nog veel onduidelijk. Al vanaf het begin van de lockdown wordt er nagedacht over alternatieven. Leeftijdsrestricties, de club in huis halen middels betaalde streams of een maximum bezoekersaantal: het zijn enkele voorbeelden van de creatieve oplossingen die inmiddels geopperd zijn om het nachtleven in stand te houden. Dit is hoognodig, aangezien er een reëele kans bestaat dat sommige clubs voor 1 september al failliet zullen zijn.

Daarom wil ik jullie er graag aan herinneren om je favoriete club te steunen in deze barre tijden. Opdat er snel een vaccin komt en we weer met onze zwetende en halfnaakte lichamen tegen elkaar aan kunnen dansen.

Nina de Koning

PS. Ik ben alvast begonnen door een podcast op te nemen voor Club NYX: https://soundcloud.com/nyxamsterdam/podcast-van-nyx-3x-nyx-nina-de-koning.


Nina de Koning is DJ / producer, schrijver en activist.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.