“Mijn make-up maakt mij niet minder man”

Veel mensen zouden graag af en toe ontsnappen aan het dagelijks leven. Zo ook Tomas (21), die in de nachtelijke uren door het leven gaat als Tipsy Patrón: een flamboyante dragqueen. Tomas heeft dankzij zijn alter ego heel wat meegemaakt. “Ik werd bedreigd met een vuurwapen en knock-out geslagen.” Hoe reageren mensen op de imponerende Tipsy?

Tekst: Bram Lettenmeijer

Heb je het idee dat Tipsy volledig wordt geaccepteerd?

“De meeste homoseksuele mannen vinden dragqueens leuk tijdens het uitgaan. En dat is ook niet zo gek; een gaybar zonder dragqueens is natuurlijk niet compleet. Tipsy is dan ook vooral binnen de gayscene te vinden. Ook vrouwen zijn over het algemeen vrij openminded; want wie wil er nou geen gay best friend? Tot mijn grote opluchting vinden veel heteroseksuele mannen – die nog verassend vaak in gaybars te vinden zijn – Tipsy stiekem ook best leuk. Dit zijn dan vaak toeristen, die de bruisende gayscene in Amsterdam willen mee proeven. Deze mannen stellen me gerust en geven me complimentjes over mijn uiterlijk. En daar blijft het niet bij. Ik word regelmatig aantrekkelijk gevonden door heteroseksuele mannen, als ze me als Tipsy tegenkomen.”

“Ik word regelmatig aantrekkelijk gevonden door heteroseksuele mannen, als ze me als Tipsy zien”

Waaruit blijkt het dat Tipsy aantrekkelijk gevonden wordt?

“Ik ben vaak op date gevraagd na afloop van mijn shows. Een hele mooie jongen vroeg me laatst of ik na mijn optreden met hem mee naar huis wilde gaan. Dat heb ik toen gedaan, want – ja, waarom niet. Ik dacht dat hij wist dat ik een dragqueen was. Hij bleef herhalen dat hij snapte waar hij aan begon, en dat hij het écht wilde. Toen we eenmaal in zijn bed lagen en mijn broek uit ging, keek hij verschrikt op. ‘Wait… what? You’re not a girl!?’ Het bleef een aantal seconden akelig stil. Ik bereidde me voor op een woede-uitbarsting, maar tot mijn grote verbazing haalde hij zijn schouders op. ‘F*ck it, you only live once’, zei hij. En mijn hemel, wat was het lekker.”

Krijg je ook zulke ontspannen reacties als je je op andere, niet-gay locaties bevindt?

“Ik zie regelmatig mensen argwanend naar me kijken, als ik als Tipsy in het openbaar verschijn. De meeste mensen lopen rustig door, maar af en toe krijg ik een nare opmerking naar mijn hoofd geslingerd. Laatst noemde iemand me een ‘vuile homo.’ Daar reageerde ik gewoon luchtig op. ‘Dat klopt ja, ik val op mannen! Niets vuils aan!’ Mensen raken me echt niet meer, daarvoor is Tipsy al veel te lang een onderdeel van mijn leven. Aan het begin vond ik het wel lastig. Ik woonde toen in Alkmaar, maar al mijn optredens waren in Amsterdam. Ik reisde dan heen en weer met het openbaar vervoer. Hoewel ik vaak ‘s nachts in mijn eentje als Tipsy in de trein zat; ik was nooit bang voor de reacties van andere reizigers. Het was gewoon een kwestie van wennen.

“Make-up voelt voor mij nu heel natuurlijk; zowel bij Tipsy als bij Tomas”

Mijn bijbaan als make-up artist heeft me daar ontzettend bij geholpen. Make-up voelt voor mij nu heel natuurlijk; zowel bij Tipsy als bij Tomas. Zie het als een koekje bij de koffie. Niet per se nodig; wel erg lekker. Ik ervaar een snatched oogschaduw-look als een toevoeging aan mijn uiterlijk. Als mensen me nu nakijken, vat ik dat op als een compliment. Look at me shine, b*tches!”

 

Is het ook wel eens echt fout gegaan?

“Ik belandde uiteindelijk in soort heteroseksuele droom. Omdat Tipsy door zoveel heteroseksuele mannen aantrekkelijk gevonden werd, had ik minder behoefte aan de aandacht van homoseksuele mannen. Ik wilde gewoon zo’n hete, mannelijke vent; eentje die me eens even alle hoeken van de slaapkamer kon laten zien. Dat een heteroseksuele man in de meeste gevallen niet voor een andere man kiest, maakte het erg spannend. Op een warme zomerdag, midden in de zomervakantie, had ik – of nou ja, Tipsy – een date met een heteroseksuele jongen. Ik vertelde hem natuurlijk van tevoren dat ik geen vrouw ben. Dat vond hij prima, zei hij.

“Hij bedreigde met een vuurwapen sloeg me knock-out en stal mijn telefoon, mijn pinpas en al mijn wachtwoorden”

Ik dácht dat ik hem kon vertrouwen, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij bedreigde met een vuurwapen sloeg me knock-out. Hij stal mijn telefoon, mijn pinpas en al mijn wachtwoorden. Weg spaarrekening, weg alles. Een gigantisch traject met de politie volgde. Het was een flinke wake up call voor mij. Of de overval met Tipsy te maken had, dat weet ik niet. Toch sla ik hetero-mannen in het vervolg liever over. Ze vallen nou eenmaal – tja, niet op mannen. Tipsy is slechts een vermomming. Meer dan een nachtje seks, drugs en alcohol zal het nooit worden. Daar moet ik niet naar willen verlangen.”

Wat is de vreemdste reactie die Tipsy ooit heeft gekregen?

“Na afloop van een spetterende show kwam een man van middelbare leeftijd op me afgelopen. Een soort sugar daddy. Hij vond Tipsy erg mooi en gaf me daarom €10,- fooi. Dat vond ik natuurlijk ontzettend leuk. Maar het probleem was; het bleef maar doorgaan. De hele avond. Opeens stond ik daar met meer dan €50,- tussen mijn siliconen borsten. Hij betaalde me uiteindelijk zelfs zonder dat ik mijn drag-outfit aan had. Toen mijn telefoon kapot was, dekte hij de reparatiekosten. Iedere avond wachtte hij me op; met z’n portemonnee in de aanslag. Hoe leuk dat misschien ook allemaal klinkt; het begon een beetje eng te worden. Gelukkig kom ik hem nu nooit meer tegen.”

“Opeens stond ik daar met meer dan €50,- tussen mijn siliconen borsten.”

Heb je het idee dat Tipsy het imago van Tomas negatief beïnvloedt?

“In de stereotyperende gayscene is ‘masc for masc’ wel echt een ding. Dat betekent dat ‘mannelijke’ mannen op zoek zijn naar andere ‘mannelijke’ mannen. Wat een man ‘mannelijk’ maakt, is natuurlijk de vraag. Maar goed, mijn make-up draagt past helaas niet helemaal in dat ‘mannelijke’ ideaalbeeld. Ja, ik voetbal niet, ik heb geen baardje en ik huil bij romcoms – maakt dat mij minder man?

Binnen de gayscene wordt Tipsy volledig geaccepteerd, maar Tomas? Tomas blijft achter. Het voelt regelmatig alsof ik niet geaccepteerd word, door een groep mensen die zelf zó ontzettend graag geaccepteerd wil worden. Dat voelt krom en oneerlijk. Zelf ben ik er wel uit – mijn make-up maakt me niet minder man. Ik doe wat ik leuk vind; ik speel geen toneelstukje. Wat anderen van mij verwachten interesseert me niet. Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen profileren zoals hij of zij zelf wil, zolang niemand anders daaronder lijdt. Dacht iedereen maar zo. Dan zouden we allemaal weer nét dat beetje gelukkiger zijn.”

Volg Tipsy op Facebook of Instagram.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.