Regering Orbán misbruikt coronapandemie voor LHBTI-vijandelijke agenda

Deze week besliste het Hongaarse Parlement officieel de Istanboel-Conventie van de Raad van Europa niet te ratificeren. De noties over seksualiteit en genderidentiteit niet acceptabel voor het Centraal Europese land. Daarmee plaatst de EU-lidstaat zich bij een clubje van landen zoals Rusland en Azerbeidzjan.

De regering Orbán misbruikt duidelijk de Covid-19 pandemie om een beleid te voeren dat anders zou leiden tot een enorme verontwaardiging, zowel internationaal als in eigen land. Pas vorige maand kondigde de Hongaarse regering aan dat ze legale geslachtsveranderingen zouden verbieden, waardoor het voor transgenders of intersekse mensen onmogelijk wordt om hun geslacht tijdens hun leven te veranderen. Zelfs Rusland heeft bepaalde wettelijke bepalingen voor trans- en intersekse mensen.

Lokale activisten vertellen me dat ze moe zijn. Ze zijn thuis opgesloten en proberen alles wat in hun macht ligt om te voorkomen dat de extreemrechtse regering hun rechten wegneemt. De onophoudelijke stroom aan aanvallen tegen de LHBT-gemeenschap van Hongarije, langs Polen tot de Verenigde Staten zorgen er voor dat mijn lockdownwerkdag vaak om 7.00 uur begint en pas om 23u eindigt. Het is frustrerend.

LHBT+ activisten moeten onophoudelijk brandjes blussen die van hogerhand worden aangestoken

Daarnaast komt nog eens dat de financiële steun voor mijn werk en dat van lokale activisten wegebt door deze crisis. Ons werk voor gelijkheid en mensenrechten is meer dan ooit in gevaar. Ook ik heb meer dan ooit het gevoel dat we als LHBT+ activisten onophoudelijk brandjes moeten blussen die van hogerhand worden aangestoken.

Het lijkt er sterk op dat de ultraconservatieven aan het wachten waren op een crisis, zoals Covid-19, om onopgemerkt een groot tegenoffensief te starten tegen onze strijd voor gelijkheid. We zien al een aantal jaar dat de anti-LHBT+ gemeenschap zich internationaal sterk aan het organiseren is en hun financiële middelen worden vaak in de miljarden geschat. Ik probeer liberale beleidsmakers hier al jaren voor te waarschuwen, tevergeefs.

Hongarije is een Trojaans paard van het dictatoriale Rusland in de EU

De recente ontwikkelingen in Hongarije zijn een zoveelste teken van afgunst voor democratie en mensenrechten. Het is een duidelijke boodschap voor én aan Brussel, de politieke hoofdstad van de EU. Hongarije ziet zichzelf niet meer als een EU-lidstaat. Het heeft zich aangesloten bij landen als Rusland en bewegingen zoals de Amerikaanse Alt-Right in hun strijd tegen gelijkheid. Mijn eigen onderzoek toont dat ook keer op keer aan. De Hongaarse minister voor familiezaken Katalin Novak gaat olijk naar anti-LHBT+ congressen met Russische criminelen en ultraconservatieve Amerikanen.

Het wordt tijd dat de EU moedig en besluitvaardig is tegenover Hongarije. Hongarije is al een Trojaans paard van het dictatoriale Rusland in de EU. We moeten beletten dat het paard opent: voor LHBT+-gelijkheid én onze democratie.

Rémy Bonny


Rémy Bonny is een Belgisch politicoloog en specialiseerde zich de voorbije jaren in LGBT-politiek in Oost-Europa. Hij deed afgelopen jaar voornamelijk onderzoek naar Russische inmenging in de Europese en Amerikaanse anti-LGBT+ beweging. Bonny’s werk werd gepubliceerd in verschillende internationale media en hij wordt over de hele wereld uitgenodigd om zijn werk uit de doeken te doen. Hij is momenteel bezig met de oprichting van een nieuwe Europese watch dog die de anti-LGBT+ gemeenschap en hun relatie met politici en buitenlandse inlichtingendiensten structureel bloot moet leggen.

Je kunt Rémy Bonny volgen via FacebookTwitter en Instagram

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.