Charisma en #metoo in het kwadraat

Elke maand besteedt de boekenredactie van de Gaykrant in deze rubriek aandacht aan nieuw verschenen boeken met een LHBT+ thema of geschreven door een roze auteur. Dit in samenwerking met lezerscommunity hebban.nl Voor deze maand hebben we weer een bijzondere selectie gemaakt. Geschiedenis, spanning en kunst spelen dit keer een belangrijk rol. Als eerste een heel bijzonder boek dat niet mág ontbreken in deze dagen. Laat je verrassen.

Redactie: Paul Hofman

1. Een schitterend vergeten leven – De eeuw van Frieda Belinfante – Toni Boumans | uitgeverij Balans

Hoewel het boek vijf jaar geleden verscheen is het boek volkomen tijdloos. Frieda Belinfante was één van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Ze trad op in het Concertgebouw met een eigen kamerorkest, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kon ze geen carrière maken. Toen de nazi’s binnenvielen, ontbond ze haar orkest en werd ze, hoewel van joodse komaf, actief in het verzet: ze was één van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Na de oorlog vertrok ze, volkomen ontgoocheld aan boord van het passagiersschip Queen Mary naar Amerika, om nooit meer naar Nederland terug te keren. Vlak voor haar dood zou ze verklaren dat ze vijftig jaar te vroeg geboren was. Intrigerende vraag hoe deze vrouw, lesbienne avant la lettre, in haar jonge jaren door een gezaghebbend muziekrecensent getypeerd als ‘dirigente op weg een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden’, in deze tijd niet wereldberoemd zou zijn geworden?

“Beklemmend, het grijpt je bij je keel. Een adembenemend levendig portret.  Het boek en haar leven laten je niet los. Wat een leven.”

2. Werk aan je charisma – Lida van Doorn | AnderZ

Als er iemand is die veel weet over charisma is het coach Lida van Doorn wel. Meer dan 25 jaar adviseert zij mensen uit het bedrijfsleven en de politiek. In het boek staat centraal dat je uitstraling een belangrijk aspect is in je communicatie met anderen. De manier hoe jij jezelf presenteert, bepaalt hoe de ander jou ervaart. Het plaatje kleurt het praatje, zo betoogt de auteur van dit handzame leerboek. Want als deze twee niet met elkaar in overeenstemming zijn, dan ontstaat er ruis in de communicatie en dat heeft grote gevolgen voor jouw persoonlijke effectiviteit. Wil je je charisma en je impact managen? Kijken naar jezelf, naar vormgevingsaspecten van kleding, je houding en beweging en naar het beeld dat je neerzet, dat is waar het om draait als je overtuigend en effectief op de ander wilt overeenkomen.

“Informatief, verhelderend, leerzaam, leuke insteek met prima voorbeelden uit de praktijk”

3. Keith Haring – Amsterdam Notes – Chris Reinewald | Dutch Graffiti Library

De auteur van dit boek was erbij toen de – toen nog niet heel bekende – graffitikunstenaar Keith Haring in 1986 in Amsterdam was. Vier jaar eerder had deze een solo-tentoonstelling in Rotterdam gehad. Maar de hoofdstad was een ander verhaal. Hier wilde hij zijn werk tonen in het Stedelijk Museum, wat hem definitief in Nederland neerzette. Chris Reinewald, journalist voor een puberblad, was als één van de weinige mensen die zijn werk omarmde. Critici van de later wereldberoemd geworden kunstenaar kraakten zijn werk af. ‘Ex-straatkunstenaar met versleten clichés’ was nog zacht uitgedrukt. Amsterdam was de stad waarvan Keith Haring met volle teugen iedere minuut van genoot. Hij vond er inspiratie en verkende de uitgaanscene met volle teugen. Geen darkroom, disco of nachtclub kende geheimen voor hem. De 27-jarige Haring brengt de hippe sfeer van New York naar Amsterdam: zijn herkenbare figuren refereren aan street-art, hiphop, actuele thema’s als racisme, de aidscrisis en de homo-emancipatie.

Het verhaal over de aanloop tot de tentoonstelling in het Stedelijk, de beruchte opening, waarop twee krakers een Haringtekening stalen en zijn betekenis voor de kunst worden in beeld gebracht. Laat dit nu net het werk zijn waarop een blanke man een zwarte man van achteren penetreert. Hoe het afliep, lees je verder in dit boek. De gay-kunstenaar overleed op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

“Fraai uitgegeven, leest plezierig weg en je leert veel over de graffiticultuur. Vermakelijk hoe de auteur als ooggetuige de elitaire kunstwereld van toen op de hak neemt.”

4. Uit het oog – Nicola Rayner | Uitgeverij Cargo

Alice Bell weet dat haar man George van mooie vrouwen houdt. Ze weet ook dat hij haar aanbidt en dat haar zwangerschap hun relatie alleen maar hechter zal maken. Maar als ze terugkomt van een zakenreis ziet ze in de weerspiegeling van een treinraam een prachtige roodharige vrouw. Een vrouw die het evenbeeld is van Ruth, haar medestudente van vroeger, die spoorloos is verdwenen. Wanneer ze George vertelt over het voorval in de trein in de trein reageert deze heel terughoudend. Waarom eigenlijk? Voor het vriendengroepje jaargenoten van zestien jaar geleden speelt deze gebeurtenis nog steeds een rol in hun huidige leven. De zus van de verdwenen Ruth is Naomi. Zij heeft zich in het vermistenwerk gestort. Haar coming-out wordt in het boek prachtig uit de doeken gedaan.

“Komt wat langzaam op gang maar een heel spannend debuut. Goed plot, subtiel taalgebruik en vlot geschreven. Knap hoe ze het verhaal vormgeeft vanuit verschillende perspectieven. Een ijzersterk en meeslepend verhaal.”

5. Iets te vieren – Anne van Veen | De Geus

Lidewij, “Lied’ voor intimi, reageert op een advertentie waarin iemand zijn imaginary best friend ter overname aanbiedt. Tobias, de aanbieder van de ibf, en Lied blijken zielsverwanten. De zoekende twintigers vinden steun bij elkaar en kunnen zo afstand nemen van wat achter hen ligt. Het leven van Lied is sterk bepaald door de verhouding tot haar vader, een beroemd dirigent die op een voetstuk staat en zijn dochter alleen maar ziet “als er iets te vieren valt’. Langzaam stevent Lied af op een confrontatie met haar vader, waarbij de muur om hem heen dreigt te bezwijken.

“Geestig en mooi verhaal. Hoofdpersoon Lied is de uitvergrote versie van de auteur. Knap geschreven.”

Op Hebban.nl worden elke dag meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban heeft ruim een miljoen bezoekers per maand en bijna 180.000 geregistreerde lezers.

Volg Gaykrant op Hebban.nl

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.