Lintjesregen leidt tot diverse roze ridders

De jaarlijkse lintjesregen was dit jaar anders dan anders door het coronavirus. Vóór de verjaardag van ons staatshoofd wordt de koninklijke onderscheiding (het lintje) in Nederland uitgereikt als een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dit jaar werden ondermeer LHBT-ers Siep de Haan, Sandro Kortekaas, Hans Kesting, Simon Timmerman, Roberto Payer, Els Schijf en Irene Kraus geridderd. Gaykrant vroeg enkelen van hen om een reactie. Wat betekenen deze onderscheidingen het voor hen?

Tekst: Paul Hofman

Ze zijn er beduusd van. Oprichter van de Amsterdamse Gaypride Siep de Haan en voorzitter van de stichting LGBT Asylumsupport Sandro Kortekaas treden nu in de voetsporen van LHBT-voorvechters Benno Premsela en Bob Angelo.

Siep de Haan

Siep: “Ik werd gebeld door burgemeester Halsema. Het was een persoonlijk en fijn gesprek waarin ook veel gelachen is. Zij moest nog vijftig mensen bellen dus dat was een megaklus voor haar.” Over de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: “Het is mooi dat je gewaardeerd wordt. Het is ook een onderscheiding voor mijn werk in het onderwijs. Dit jaar zit ik daar al 35 jaar in. In de jaren negentig heb ik samen met mijn man Peter keihard gestreden voor een betere rechtspositie en hogere salarissen voor jonge leerkrachten.” Het resulteerde in structureel 360 miljoen aan extra salaris voor deze groep. Hij was totaal overrompeld door het nieuws. “Er kwamen veel mensen langs met prachtige lieve kaarten, bloemen en andere cadeautjes.” Over het feit dat de onderscheiding dit jaar niet persoonlijk wordt uitgereikt zegt hij: “De burgemeester heeft beloofd dat er in het najaar nog een dag komt dat de onderscheiding ook daadwerkelijk door haar wordt uitgereikt en opgespeld.”

“Er kwamen veel mensen langs met prachtige lieve kaarten, bloemen en andere cadeautjes”

Siep de Haan met man Peter op de achtergrond (eigen foto)

Sandro Kortekaas

Sinds zijn studietijd is Sandro al actief in de LHBT-beweging. De laatste jaren zet hij zich geheel vrijwillig met hart en ziel in voor LHBT-asielzoekers. Net als Siep werd ook hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Deze week had ik net een brief aan de koning geschreven over een grote groep LHBT-asielzoekers in nood die vanwege het corona-virus de richtlijnen van het RIVM niet kunnen opvolgen. Ik vertelde de loco-burgemeester van Groningen net mijn verhaal. Daarna sprak hij de woorden: het heeft de Koning behaagt…. Ik schoot vol. Ik kan het nog niet helemaal beseffen. Ik zie het niet als een onderscheiding voor mezelf maar juist als een erkenning voor deze kwetsbare groep, de mensen die deze groep een warm hart toedragen en alle personen en instanties die zich voor hen inzetten.”

“Ik schoot vol. Ik kan het nog niet helemaal beseffen”

Sandro Kortekaas (eigen foto)

De gemeente Groningen: “De heer Kortekaas heeft zich op geheel vrijwillige basis ingespannen om het beleid én de uitvoering op de politieke agenda te krijgen om zo te kunnen komen tot een andere praktijk daar waar het gaat om toelating van LHBT-asielzoekers. Met zijn organisatie heeft hij gezorgd voor een rapport waarin blijk wordt gegeven van de tekortkomingen in het geldende beleid en waarin voorbeelden zijn opgenomen van LHBT-asielzoekers die ten onrechte vluchtelinggerechtelijke bescherming onthouden wordt.”

Hans Kesting

Acteur Hans Kesting werd Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De in Rotterdam geboren Kesting speelde in een groot aantal films, waaronder Karakter, Alles is liefde en Minoes. Ook vertolkte hij diverse rollen bij Toneelgroep Amsterdam. Gedurende zijn carrière ontving hij meerdere prijzen voor zijn acteerwerk, waaronder de Louis d’Or en de Albert van Dalsumring. De naam van Kesting is ook bij de jeugd niet onbekend: zo speelt hij al tientallen jaren mee in de televisieprogramma Het Klokhuis.

Simon Timmerman (eigen foto)

“Ik heb heel hard gelachen en heb ook moeten huilen”

Simon Timmerman

Simon heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de belangen van LHBT+ers in Utrecht en omgeving, voor een samenleving waarin seksuele en genderdiversiteit vrij geuit kan worden. Aansprekende voorbeelden van de initiatieven die hij daarvoor (mede)ontwikkeld heeft zijn de inmiddels traditionele Walk of Love in de Utrechtse binnenstad en de Regenboog Stembusakkoorden in de provincie Utrecht. Hij was 4 jaar lang voorzitter can COC Midden-Nederland en was actief voor Stichting PANN en Roze Zaterdag 2013 in Utrecht. Simon Timmerman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Het is ontzettend eervol en heel bijzonder om op deze manier waardering te krijgen. Het nieuws moet nog steeds een beetje indalen. Vanaf het moment dat burgemeester Jan van Zanen belde met het nieuws, heb ik heel hard gelachen en ook moeten huilen. En ik word overspoeld met lieve berichten, kaarten en bloemen. Heel bijzonder en intens. Voor mij een mooie aansporing om door te gaan met me inzetten voor inclusie, diversiteit en LHBTI’s in het bijzonder,” aldus kersverse Roze Ridder Simon.

Roberto Payer (Foto: Hilton)

Roberto Payer

Roberto Payer is manager van het Hilton Amsterdam en het Waldorf Astoria en een van de bekendste gezichten van de Amsterdamse horeca. Hij heeft 50 jaar  ervaring bij het Hilton en is betrokken bij de ontwikkeling van talrijke culturele, educatieve en maatschappelijke initiatieven, zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw. Hij voorzitter van stichting Tulp Festival Amsterdam en ambassadeur van het Gastvrijheidsgilde. Payer is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ineke Kraus (eigen foto)

“Ik was volstrekt verbijsterd kijk en riep:

“Ik???” en “Hoezo??”

Ineke Kraus

Ineke Kraus ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij vormt al jarenlang letterlijk het roze kloppende hart van Amsterdam-Zuid. Als vrijwilligster bij tal van LHBT-projecten was en is zij betrokken. Zo stond ze in 2014 aan de wieg van het Roze Stadsdorp en was ze voorzitter van Smashing Pink, de eerste Europese LHBT+-tennisclub en was ze actief in de organisatie van de Gay Games in 1998. Haar reactie op haar onderscheiding? “Ik was volstrekt verbijsterd kijk en riep: “Ik???” en “Hoezo??”. Wat ik vooral bijzonder vind is dat – hoorde ik nu – een van mijn broers, een goede vriendin en mijn partner, los van elkaar bedacht hadden dit voor mij aan te vragen. En als je dan de lijst ziet op grond waarvan de onderscheiding is toegekend denk ik: ja, ik heb veel gedaan en doe nog steeds veel, vooral omdat ik het zo belangrijk vind om te doen. En ook leuk. Ontroerend was het dat lieve vrienden, familie en buren mij vanaf de overkant toejuichten terwijl de trompet van de man in het muziekbootje over het water schalde.”

Els Schijf (foto: Transvisie)

Els Schijf

Els Schijf is medewerkster bij het informatiepunt en bij de redactie van Transvisie. Deze moeder van een transgender dochter, heeft in de afgelopen 25 jaar heel veel betekende voor transgender kinderen en hun ouders , maar ook voor transgender jongeren en volwassenen. Els Schijf is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

René Kusters 

Als leraar bij de Kristallis Scholengroep zet René Kusters zich in voor personen met een licht verstandelijke beperking. Ook heeft hij binnen het COC een ontmoetingsplek voor deze doelgroep opgezet. René Kusters is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Baba Sylla

In 1999 richtte Baba Sylla Orange Babies op, een organisatie die met hiv geïnfecteerde Afrikaanse vrouwen en baby’s helpt. “Ik zie mensen die ten dode opgeschreven waren, maar door medicijnen, eten en zorg hun leven terugkregen. Dat is onbetaalbaar,” zei hij in een interview met Het Parool. Baba Sylla is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mari Kant (eigen foto)

Mari Kant

Meer dan veertig jaar geleden richte Mari Kant de stichting het Theaterarchief in Gorinchem op. Hij is voorzitter van en vrijwilliger bij deze stichting die een enorme collectie van de Nederlandse theatergeschiedenis beheert. Deze bestaat niet alleen uit foto’s, theaterposters en –publicaties, ook bezit de stichting de nodige kostuums. Kant wordt beschouwd als de beheerder van de Nederlandse theatergeschiedenis na 1900. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Frans Suijkerbuijk

Frans Suijkerbuijk (65) zet zich al sinds eind jaren 70 in voor talrijke stichtingen en verenigingen in Bergen op Zoom, waaronder de plaatselijke COC. Suijkerbuijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Joke Veldkamp

Joke Veldkamp is vanaf 1966 actief in het vrijwilligerswerk. Nu is ze o.a. vrijwilliger bij de ANBO. Ook zet ze zich in voor het Roze Stadsdorp Amsterdam Nieuw-West, dat zij heeft opgericht in 2017. Ze organiseert maandelijks bijeenkomsten voor LHBTI’s van 50 jaar en ouder. Joke Veldkamp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dit artikel wordt mogelijk aangevuld

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Lintjesregen leidt tot diverse roze ridders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.