Songfestival, confetti en klootjesvolk

Elke maand besteedt de boekenredactie van de Gaykrant in deze rubriek aandacht aan nieuw verschenen boeken met een LHBT+ thema of geschreven door een roze auteur. Dit in nauwe samenwerking met lezerscommunity Hebban. Juist nu zoveel mensen thuiszitten vanwege het coronavirus, is er meer tijd om boeken te lezen. Wij zetten er vijf voor jou op een rijtje op onze boekenplank. Werken die ontsnapping, troost en vooral ontspanning bieden.

Redactie: Paul Hofman 

1. Ode aan het klootjesvolk – Coos Huijsen | Prometheus

De Gaykrant columnist schrijft in dit boek over een falende elite die geen oog meer heeft voor de ‘gewone man’. Een elite die doof is voor de klachten van veel burgers. Dat het populisme dan een kans krijgt, is niet verwonderlijk. Dat die maatschappelijke bovenlaag dit als een groot gevaar ziet is volgens de auteur vooral een smoesje om haar eigen falen te maskeren. Sinds de provobeweging in de jaren zestig, met als belangrijkste gezicht Roel van Duijn, de term ‘klootjesvolk’ afstofte, heeft de linkse avantgarde vooral het narcistische genoegen gecultiveerd om zich van de gewone mensen (‘de domme massa’ in hun termen) te onderscheiden. Hooghartigheid is niet meer van deze tijd, het gaat om dienstbaarheid.

“Indringend, verhelderend, met valide argumenten die zijn kritiek op de elitaire bovenlaag ondersteunen.

Een goede slijpsteen voor je geest. Een eye-opener.”

2. Halleluja Eurovision – Hijlco Span en Tom Mikkers | Edicola

Ieder jaar betovert het Eurovisie Songfestival tientallen miljoen kijkers. Zij zagen ABBA, Johnny Logan en Duncan Laurence groot worden en verbaasden zich over zingende kippen, een zangeres met baard of een zanger in een jurk. Waar komt die fascinatie vandaan? Hoe werkt die betovering? En wat hebben religie en songfestival met elkaar gemeen? Tal van vragen die auteurs Hijlco Span (journalist, presentator) en Tom Mikkers theoloog en predikant) in dit boek proberen te beantwoorden.

“Prachtige zoektocht naar de magie van het Eurovisie Songfestival. Religie en het liedjesfestijn hebben meer gemeen dan je denkt. Met veel interessante weetjes: wie weet dat de tune van het Eurovision Festival een religieus lied is?” 

3. Confettiregen – Splinter Chabot | Spectrum

Wobie groeit op zijn eigen wereld dat bestaat uit glitter en vooral confetti. Thuis lijkt alles een sprookje. Maar naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan de meeste van zijn klasgenoten en anders dan wie hij dacht te zijn. Of beter gezegd: anders dan wie hij wilde zijn. Splinter schreef een indrukwekkend boek over die worsteling: een ontwikkeling naar een leven vol liefde.

“Een ontroerend, ontwapenend, mooi geschreven boek over coming out, treft je recht in je hart, een aanrader.”

4. Bloot – Ted van Lieshout | Querido

In een eerder verschenen boek van zijn hand over de geschiedenis van Amsterdam ontdekt de auteur een middeleeuwse ets van het galgenveld aan de noordoever van het IJ. De ter dood gebrachten zijn bijna allemaal naakt. Waarom zijn ze dat, vraag Van Lieshout zich af. Hij neemt contact op met een medewerker van het Amsterdams Stadsarchief. Een intieme en diepgaande correspondentie ontstaat tussen de schrijver en deze denkbeeldige Frank Oldekerk. Onderwerpen die voorbijkomen zijn kunst door de eeuwen heen, privacy en preutsheid, openheid en schaamte. De schrijver geeft zich bloot en eist van de archivaris hetzelfde – maar is Frank Oldekerk wel wie hij zegt dat hij is?

“Een verrassende boekvorm is deze brievenweergave, soms verwarrend met twee verhaallijnen. Leuk uitgangspunt: want wat betekent bloot in ons leven? Humoristische en smaakvolle anekdotes wisselen elkaar af.”

5. Ik heb bekend – Paul Haenen | Podium

Tussen zijn twaalfde en negentiende schreef (stem)acteur, programmamaker en journalist Paul Haenen dertig dagboeken die hij tijdens zijn leven bij verhuizingen in dozen of vuilniszakken achter zich aan sleepte. Hij voegde er in opvallende tijdschriftopmaak rubrieken toe over zijn ontluikende homoseksualiteit, familie, eenzaamheid en ambities. De dagboeken bestrijken de periode van 1958 tot 1965. Een tijd waarin op veel zaken nog taboes lagen. De jonge Paul legt een grote nieuwsgierigheid naar de wereld om hem heen aan de dag. Zijn moeilijkheden thuis in zijn pubertijd, zijn beschrijving van opgroeien in het Amsterdamse Nieuw-West en zijn verlegenheid komen allemaal voorbij. Wanneer hij zijn dagboeken van slotjes voorziet, onthult hij zijn grote geheim en treedt naar buiten met zijn coming-out.

“Vlot geschreven, scherpzinnige observaties, to-the-point, heel persoonlijk, meeslepend maar met soms irritante vroegwijze opmerkingen van de jonge dagboek schrijver. Hilarische beschrijving van zijn jacht naar handtekeningen van toneelspelers van die tijd. Een mooi vormgegeven boek.”

Op Hebban.nl worden elke dag meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban heeft ruim een miljoen bezoekers per maand en bijna 180.000 geregistreerde lezers.

Volg Gaykrant op Hebban.nl

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.