Nu is de tijd om de barricades op te gaan

California, 25 juli 2008. Ter ere van 40 jaar Stonewall interviewt dragqueen Lady Bunny AIDS-activist en schrijver Larry Kramer. Als mede-oprichter van ACT UP en Gay Mens Health Crisis zijn Kramer’s woorden omtrent de huidige stand van zaken in het activisme van de LHBT+ gemeenschap confronterend en duidelijk: “It is our responsibility to take responsibility for our lives and that’s where we have been useless.”

Twaalf jaar na dato is het pijnlijk te concluderen dat deze boodschap nog steeds actueel is. Waar de jonge generatie massaal de barricade op gaat voor het klimaat en de vrouwenrechten lijken de problemen van LHBT+’ers telkens een ondergeschoven kindje. En dat terwijl er genoeg dingen zijn om tegen te ageren. Neem de PrEP pil die nog steeds niet vergoed door de zorgverzekeraar, terwijl er per jaar in Nederland 664 HIV besmettingen bijkomen. Of het anti-homogeweld dat in 2012 met 70 procent is toegenomen(!) in (voornamelijk) de grote steden die eigenlijk zouden moeten fungeren als safe havens. Om over de structurele transfobie in onze samenleving nog maar te zwijgen. Wanneer gaan wij hier nu eens voor op de Dam staan in plaats van het een bijzaak te maken tijdens een protest met een ander hoofddoel?

Wanneer gaan wij hier nu eens voor op de Dam staan?

En natuurlijk is er Pride, zijn er gemeentelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld de Enschedese Regenboogdagen en hebben we instanties als het COC die ons actief inlichten over onrecht en meehelpen om de maatschappelijke acceptatie van onze gemeenschap te bevorderen. Zij zijn allen zeer belangrijk, maar er moet nog meer gebeuren. Wij moeten vaker en luider de straat op. Niet alleen om te vieren dat we er zijn, maar ook om af te dwingen wat we nog niet hebben bereikt. Nog duidelijker een vuist maken naar diegenen die niet het beste met ons voor hebben.

Laten we de verantwoordelijkheid waar Kramer voor pleit nu (her)pakken en deze omzetten in daden. Zichtbare leiders creëren die durven te erkennen dat er culturele verschillen zijn die vooruitgang soms bemoeilijken, maar daarin niet als doel hebben de mensen binnen de andere cultuur buitenspel te zetten. En zij die al voor onze rechten opkomen, maar nog te weinig respons krijgen, eens een steuntje in de rug te geven. Om samen met hen op de barricades te gaan staan. Verandering af te dwingen en dat doen met respect voor elkaar en de mensen waarmee we het oneens zijn. Duidelijker dan ooit activisten worden die met onze stellingnames confronterend durven te zijn, maar de confrontatie met zichzelf en hun omgeving ook zeker niet uit de weg gaan.

Want als wij het niet gaan doen, wie dan wel?

Nina de Koning


Nina de Koning is DJ / producer, schrijver en activist.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.